Zápasy 10. 09. 2021, Šimon Kadeřávek

Dvě branky v přesilovce a vítězný vstup do nové sezony! Verva porazila Zlín 4:2

Dlouho očekávaný den konečně nastal a hráči v černožlutých dresech vyjeli na led, aby čelili Zlínu. Na první branku se čekalo do 17. minuty, kdy početní výhodu využil Jarůšek. Hosté slavili znovu o několik vteřin později, tentokrát pálil ostrými Estephan. Vedení o tři góly zařídil Straka, ne jeho trefu domácí stihli zareagovat. V závěrečné třetině zdramatizoval utkání Vopelka, Zdráhal ale odmítl jakékoliv komplikace.

1. kolo, 10.09.2021, Zlín, Zimní stadion Luďka Čajky
logo PSG Zlín
logo HC VERVA Litvínov
PSG Zlín HC VERVA Litvínov
2 4
  • Třetiny

    0:2, 1:1, 1:1
  • Střely na branku

    23:42
  • Vyloučení

    3:7
  • Využití

    0:2
  • V oslabení

    0:1
  • Diváků

    3452

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky PSG Zlín: 38. Fořt (T. Mikúš), 45. Vopelka (Gazda)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 17. Jarůšek (F. Lukeš, Pospíšil), 19. Estephan (Stříteský, Irving), 34. Straka, 57. P. Zdráhal (Demel)

  • Průběh zápasu

    0:3, 2:3, 2:4

  • Rozhodčí

    Hradil, Obadal – Ganger, Klouček

  • Sestava domácích

    Kašík – Suhrada, Němec, Trška, Ferenc, Novotný, Gazda, Hamrlík – Mikúš, Fořt, Kubiš – Köhler, Honejsek, Vopelka – Okál, Fryšara, Šlahař – Hejcman, Sedláček, Karafiát.

  • Sestava hostů

    Godla – Demel, Irving, Hrbas, Balinskis, Kolář, Stříteský, Zeman – Pospíšil, Hübl, Lukeš – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Straka, Sukeľ, Jarůšek – Stehlík, Havelka, Zygmunt.


Reportáž

Úvodní buly sice vyhrál litvínovský Sukeľ, kotouč se prakticky ihned přestěhoval na hole domácích. Ševci zkoušeli nahazovat, jeden z pokusů málem zužitkoval Vopelka. Slovenský brankář ale nepustil puk za svá záda. Stejný hráč, který chemikům zatápěl, zamířil na trestnou lavici. U hrazení totiž nevybíravě podržel Balinskise.

Povedená tečka první třetiny

V přesilové hře Litvínov ukázal, že početní převahy trénoval. Hosté totiž lehce přecházeli do útočné třetiny, obrovskou příležitost měl Zdráhal. Mladý forvard těžil ze spolupráce s Kanaďanem Estephanem, jejich snažení ale zastavil Kašík. Následující pasáž měla co nabídnout, protože tentokrát musel do akce Denis Godla. Nebezpečnou střelu na něj vyslal z mezikruží Gazda.

O rozruch se postaral znovu Zdráhal, jenž využil odraženého kotouče a v situaci jeden na jednoho orazítkoval břevno. Po největší příležitosti první desetiminutovky přišla krátká pauza. U mantinelu totiž zůstal ležet obránce Němec, na vině byl litvínovský útočník Havelka, který fauloval Karafiáta. Zlínský hráč nekontrolovatelně upadl právě na zkušeného beka, ten poté zamířil do útrob stadionu.

Domácí si díky tomu zahráli přesilovku, v níž měl největší šanci Trška. Nicméně Godla jeho střelu viděl a zasáhl svou lapačkou. Berani v tlaku pokračovali, arénou to jen zahučelo po příležitosti Kubiše. Útočník si potáhl kotouč kolem litvínovského gólmana a zívala na něj prázdná brána. Godla nakonec dokázal šanci vytěsnit mimo své působiště.

Po několika šancích se znovu dostal ke slovu Litvínov. První brance předcházelo vyloučení Ference a hráči Vervy ukázali, že přesilovky budou tajnou zbraní. Lukeš vybojoval kotouč u mantinelu, poté polostřelou vyhledal Richarda Jarůška. Vytáhlému útočníkovi stačilo jen nastavit hokejku a puk sám zaplul za Kašíka.

Po vstřelené brance šli domácí znovu do oslabení a Severočeši opět udeřili. Zlínskou klec hojně odstřeloval Irving, nakonec měl více štěstí jeho spoluhráč. Puku se ujal Giorgio Estephan a tvrdou ranou do levého růžku nedal Kašíkovi šanci.

V hlavní roli video

Druhá dvacetiminutovka začala zhurta, po šestadvaceti vteřinách skončil v bolestech Suhrada. Zlínského obránce nešťastně zasáhl do hlavy Sukeľ, který za to vyfasoval čtyřminutový trest. Dlouhou početní výhodu ale domácí nevyužili. Ševci neměli výraznější šanci, a tak se (ne)prosadili až po srovnání počtu hráčů na ledě.

Zmatek před Godlou vyvolala rána Gazdy, v následujících chvílích se kotouče ujal Šlahař a litvínovského muže v masce prostřelil. Trenér hostů ale požádal o prozkoumání u videa, nepozdávalo se mu totiž postavení zlínského hráče v brankovišti. Sudí nakonec vstřelený gól Zlína neuznali. Hlediště ocenilo tento incident hlasitým pískotem.

Zlínu se ale nedařilo překvapit Godlu, velmi blízko byl Gazda, jeho dělovka slovenskému brankáři vypadla z lapačky. Na ledě to začalo jiskřit, příliš tomu nepomohlo vyloučení Stříteského. Zlínu se ale v přesilovkách nedařilo a ani tentokrát neslavili kontaktní gól. V polovině utkání se šťastně odrazil puk před Lukeše, zkušený forvard ale pouze pokřtil tyčku.

Byl k vidění tvrdý hokej, potvrzení tohoto faktu zařídil Hrbas, který nevybíravě zastavil jednoho ze zlínských hráčů. Sudí takové jednání ocenili dvouminutovým trestem. Paradoxně v oslabení slavila Verva, Petr Straka si vyčíhal na špatnou rozehrávku v samostatném úniku překonal Kašíka. Zamlklý Zlín se snažil s výsledkem něco udělat, ale hokejové božstvo mu nepřálo.

Ještě před odchodem zvedl fanoušky ze sedaček hostující Balinskis. Lotyšský bek totiž propasíroval puk za Kašíka. Realizační tým Zlína ale využil trenérskou výzvu, po bližším přezkoumání nebyla branka uznána. Věci se ale děly na druhé straně, Tomáš Fořt obkroužil branku a mířil přesně.

Zdráhalova paráda

Gól do šatny domácí nastartoval a ševci se po čtyř minutách prosadili. Gazda si chystal kotouč ke střele, nakonec se rozhodl nahrát Lukáši Vopelkovi. Zlínský útočník byl odvděčen za aktivní výkon v zápase. Litvínovské vedení se tenčilo, další ránu dostalo prakticky ihned po obdrženém gólu. Na trestnou lavici musel Zdráhal, po minutě ho doplnil Straka. Severočeši ale dvojnásobné oslabení zvládli.

Třetí část patřila Zlínu, nakonec přišlo krátké černožluté intermezzo, během něhož zahrozil Kudrna. Ševci se rychle oklepali a jali se nahazovat kotouče na Godlu. Dvoubrankové vedení Vervě vrátil Patrik Zdráhal, který v samostatném úniku s přehledem překonal Kašíka. Utlumení berani nedokázali reagovat, a tak tři body ze zlínského ledu získal Litvínov.

Sestřih

Ohlasy

logo PSG Zlín

PSG Zlín

Robert Svoboda

Rozhodly přesilové hry, dvakrát jsme v nich inkasovali, to v nás zamrazilo. Pak špatná rozehrávka ve vlastní přesilovce, to byl dost těžký moment. Pro nás je to o to těžší, že nám vypadli dva beci Suhrada a Němec. Hrají na přesilovkách, proto pro nás nebyly početní výhody nijak úspěšné. Ondra Němec je na přesilovky centrální figura, vypadl a nahradil jej Dan Gazda, který to ani netrénoval. Není to jednoduchá situace. Na druhou stranu musíme tým pochválit za bojovnost až do konce zápasu. O zraněných informace nemám, každopádně nedohráli zápas. Tomáš Žižka by snad mohl naskočit. Každopádně situace není vůbec lehká.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

Pro nás je to důležitý start do extraligy proti těžkému a urputnému soupeři. Velmi si vážíme vítězství, které se nerodilo lehce. Soupeř byl v úvodní třetině aktivnější, nás do hry dostaly dvě přesilové hry, které jsme proměnili. Naopak ve druhé části jsme více jak půlku hráli v oslabení, trochu jsme vypadli z role. To stejné bylo ve třetí třetině, podržel nás gólman Godla.

Fanshop