Zápasy 16. 09. 2022, Kamila Stříteská

Tlak v závěru Litvínovu body nepřinesl

Na úvod nového extraligového ročníku Litvínov prohrál s Vítkovicemi 2:3. Hosté si v první třetině vytvořili jednobrankový náskok, který chemici dokázal ve druhém dějství srovnat zásluhou Andreje Kudrny. Posléze se Rideře podařilo ještě dvakrát překonat Šimona Zajíčka. V závěru snížil na rozdíl jedné branky Šimon Stránský. Byť se chemici pokoušeli se šesti bruslaři v poli přidat vyrovnávací branku, tak na Vítkovice recept už nenašli.

1. kolo, 16.09.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Vítkovice Ridera
HC VERVA Litvínov HC Vítkovice Ridera
2 3
  • Třetiny

    0:1, 1:0, 1:2
  • Střely na branku

    28:38
  • Vyloučení

    1:4
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3139

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 29. Kudrna (Zdráhal), 56. Š. Stránský (Jaks, Estephan)

    Branky a nahrávky HC Vítkovice Ridera: 11. Mueller (Krieger, Mikuš), 44. Mueller (Krieger), 49. Bukarts (Krieger, Mikuš)

  • Rozhodčí

    Hejduk, Horák – Hynek, Gerát

  • Sestava domácích

    Zajíček (Godla) – Jaks, Zile, Freibergs, Šalda, Strejček, Demel (A), Zeman – Zdráhal(A), Estephan, Abdul – Hlava, Š. Stránský, Straka (C) – Fronk, Sukeľ, Kudrna – Chalupa, Helt, Zygmunt

  • Sestava hostů

    Stezka (Klimeš) – Mikuš, Grman, Gewiese, J. Stehlík, Koch, Raskob, L. Kovář – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – L. Krenželok (C), Marosz, Lakatoš(A) – Fridrich, Lindberg, Bernovský – Dej, Chlán, Lednický


Reportáž

Před začátkem samotného zápasu proběhlo na ledové ploše k ceremoniálu v rámci poděkování Františku Lukešovi, Viktoru Hüblovi a Františku Gerhátovi, který ukončil hráčskou kariéru. Vstup do utkání měla vydařenější Ridera, která se pokoušela střelecky uspět. Ve 3. minutě se Fridrich hnal před domácí branku, ale tváří tvář Zajíčkovi ale neuspěl. Následovala ale šance chemiků, kdy na Stezku pálil Filip Helt, ale i on si připsal úspěšný zákrok. 

O minutu později následovalo první vyloučení Vítkovic a Verva se mohla ukázat v početní převaze. Janis Jaks byl blízko k otevření gólového účtu zápasu, ale orazítkoval pouze levou tyč hostující klece. Vítkovičtí se posléze drželi v útočném pásmu a pokoušeli se najít recept na Zajíčka. Zkoušel to například Petr Fridrich, který našel ještě volného Gewiese v mezikruží, ale o jeho svižnou ránu se postarala gólman Litvínova. V 11. minutě se přeci jen podařilo Rideře překonat Šimona Zajíčka. Peter Krieger viděl u branky Petera Muellera a ten poslal kotouč do odkryté části litvínovské svatyně - 0:1. O chvilku později se pokoušel odpovědět Zdráhal v kombinaci s Estephanem, ale Aleš Stezka byl neoblomný. V 18. minutě se před hostující bránou zjevil Patrik Zdráhal, ale jeho nebezpečný projektil mířil mimo tři tyče. V závěru prvního dějství zkoumal pozornost litvínovského brankáře Petr Gewiese, ale Šimon Zajíček byl i v posledních vteřinách pozorný. Po dvaceti minutách hry vedla Ridera nad Litvínovem 1:0.

Ve 22. minutě prověřil Zajíčka střelou Raskob, ale gólman chemiků jeho pokus zlikvidoval. Následovalo vyloučení na straně hostů a v oslabení unikl Peter Krieger do samostatného úniku, ale na brankáře domácích si nepřišel. Vítkovice byly posléze kousek od zvyšující branky, když z levého kruhu vypálil Vojtěch Lednický, ale Šimon Zajíček opět podržel litvínovský tým. Před polovinou druhé třetiny začaly vlát žlutočerné šály nad hlavami tamních fanoušku. Zdráhal dostal přihrávku do mezikruží a propálil všechno, co mu stálo v cestě, jeho střelu ještě stačil tečovat Andrej Kudrna - 1:1. 

O pár chvil později se Vítkovice pokusily vzít si jednobrankové vedení zpět, když středem kluziště spěchal Patrik Koch, objel si domácí bránu. Gólu zabránit Zajíček, jenž schoval puk do lapačky. Ve 39. minutě se o nebezpečnou střelu postaral Šimon Stránský, který pálil z pravého kruhu, ale Stezka byl připravený. Po dvou třetinách bylo skóre v Litvínově vyrovnané 1:1.

Ihned po buly byl Zajíček zaměstnán střelou Vítkovic, ale s jejich pokusem si poradil a hra pokračovala ze vyrovnaného stavu. Ve 43. minutě byla potrestána hráčská lavice Vervy a chemiky čekalo dvouminutové oslabení. Rideře stačila zhruba minuta na to, aby dokázala početní převahu využít. Znovu se ukázala souhra Kriegera, který poslal puk napravo, kde byl připraveny Peter Mueller a trefil odkrytou klec za Zajíčkovými zády - 1:2. 

O tři minuty později se snažil vyrovnat Zdráhal dorážkou, ale Aleš Stezka byl přesný jako švýcarské hodinky. Po pokusu chemiků o vyrovnání následovala další trefa Vítkovic. Hosté se vydali do úniku a Krieger bekhendovou nahrávkou poslal puk na levou stranu, odkud rozvlnil síť za litvínovským brankářem Roberts Bukarts - 1:3. Posléze se domácím podařilo zavřít soupeře ve třetině, ale chemici branku z tlaku nevytěžili. Od modré čáry pálil Zile, ale i tvrdá rána lotyšského obránce byla na Stezku krátká. V 56. minutě zavířil na trestnou lavici Juraj Mikúš a Litvínov měl jedinečnou příležitost s výsledkem něco udělat. A to se chemikům podařilo. Po 25 vteřinách přesilové hry vypálil z levého kruhu Šimon Stránský a překonal Stezku - 2:3.

Když se na časomíře objevily poslední dvě minuty, tak Zajíček pospíchal na střídačku a Verva to zkoušela se šesti bruslaři v poli. V závěru se Litvínovští snažili vyrovnat, ale vítkovická obrana byla důsledná a Aleš Stezka konečný tlak ustál. 

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

První třetina odpovídala prvnímu zápasu soutěže. Bylo to o oťukávání, ale dostávali jsme se do nějakých šancí. Věděli jsme, že Vítkovice mají silný tým a budou hrát na brejky, což v zápase potvrzovaly. Pak nám ujely, vstřelily gól. Zhruba do šesté minuty druhé třetiny nebyla naše hra dobrá, ale od druhé poloviny to bylo mnohem lepší a hráli jsme mnohem lépe. Měli jsme šance, v útočném pásmu jsme se drželi na kotouči, vyhráli jsme souboje a vrátili jsme se do zápasu. Ve třetí třetině šlo o to, kdo to lépe ubrání a podaří se mu brejk. My jsme udělali několik chyb. Nejdříve nesmyslné vyloučení, kdy náš centr byl ještě na polovině ledové plochy a nestřídal, přitom druhý centr už skočil na led, čímž jsme získali oslabení. Věděli jsme, že Vítkovice mají výborné přesilové hry. To potvrdily, když nám vstřelily druhý gól do prázdné brány. Je to škoda, makali jsme do poslední vteřiny. Závěr zápasu jsme odehráli velice dobře, ale bohužel nám to branky soupeře už nic nespadlo.


logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Miloš Holaň

Konečně to začalo. Všichni se těšili na ostré zápasy. Nebylo to jednoduché utkání. Na začátku první třetiny jsme se dostali pod tlak, ve čtvrté minutě už přišlo vyloučení. Nakonec pro nás třetina skončila hodně dobře a vyhráli jsme ji 1:0. Ve druhé části jsme vypadli ze hry, ze systému a Litvínov převzal otěže. Za stavu 0:1 jsme měli samostatný nájezd, který se nám nepodařilo proměnit a zvýšit tak na 0:2. Posléze dokázal Litvínov srovnat. Pro nás bylo velmi důležité, že jsme inkasovali pouze jednu branku. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že chceme dobře bránit a čekat na šance, což se nám povedlo a dali jsme gól. Kluci utkání odmakali, byla to ukázka týmu, že i Dominik Lakatoš zablokuje střelu, která mohla jít na bránu. Hráčům chci poděkovat za vstup do ročníku, ale zatím to absolutně nic neznamená. Už se musíme soustředit na Plzeň, která nás čeká v neděli.