Zápasy 20. 09. 2022, Daniel Tichý

Verva na Jihočechy nestačila a veze si domů porážku

Litvínovské hokejisty čekala v předehrávce čtvrtého kola cesta do Českých Budějovic. Jihočeši měli naprosto odlišný start do nové sezóny, když si připsali dvě výhry, zatímco Verva dvě prohry. A v tomto trendu se pokračovalo i dnes. Chemici sice dokázali stáhnout dvoubrankové manko, ale České Budějovice vzaly zápas pod svoji kontrolu a zvítězily o tři branky.

4. kolo, 20.09.2022, České Budějovice, Budvar aréna
logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
logo HC VERVA Litvínov
BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE HC VERVA Litvínov
6 3
  • Třetiny

    2:0, 3:2, 1:1
  • Střely na branku

    33:23
  • Vyloučení

    4:9
  • Využití

    2:1
  • V oslabení

    0:1
  • Diváků

    5604

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE: 6. Gulaš (Přikryl), 11. Štencel (Gulaš, Pech), 30. Pech (Přikryl), 31. Gulaš (Pech, Šenkeřík), 36. Dzierkals, 57. Hanzl (Štencel).

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 25. Helt (Berka), 28. Kudrna (Zile), 50. Zile (Estephan).

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:2, 5:2, 5:3, 6:3.

  • Rozhodčí

    Jeřábek, Hradil – Lhotský, Svoboda

  • Sestava domácích

    Hrachovina – Vráblík, Štencel (A), Bindulis, Hovorka, Šenkeřík, Kachyňa, L. Doudera – Přikryl, Pech (A), Gulaš (C) – Doležal, Koláček, Tomeček – Karabáček, Hanzl, Dzierkals – Valský, Toman, Strnad.

  • Sestava hostů

    Godla (30. Zajíček) – Zile, Jaks, Šalda, Zeman, Demel (A), Strejček, D. Kolář – Kudrna, Estephan, Zdráhal (A) – Straka (C), Š. Stránský, Abdul – Berka, Sukeľ, Hlava – Zygmunt, Helt, Havelka.


Reportáž

Domácí České Budějovice vstoupily do utkaní aktivněji a ke střele se hned po dvaceti sekundách dostal Gulaš, jenže branku těsně minul. Jihočeši dostali ve třetí minutě možnost přesilové hry, ve které zahrozil nejvíce obránce Šenkeřík střelou zápěstím. Brankář Godla si s jeho pokusem poradil a vykopl puk pravým betonem. V šesté minutě se domácí stadion mohl poprvé radovat. Milan Gulaš si přebral puk od Přikryla, objel branku a přesnou střelou nedal slovenskému brankáři ve žlutočerných barvách šanci. Hosté se i nadále bránili vydatnému tlaku domácích a vydrželi to pouze do jedenácté minuty. Jan Štencel dostal dostatek prostoru ke střele, pozici si ještě vylepšil a přesnou ranou pod horní tyč přidal druhou branku Motoru. V šestnácté minutě mohlo být v Budvar aréně ještě veseleji. Nejdříve se ke střele dostal Matěj Toman, ale jeho střela byla ještě zblokována. Následně tento forvard našel před brankou střelce první branky Gulaše. Hostující ochránce svatyně dokázal zakončení vykopnout levou nohou. V poslední minutě první části se naskytla přesilová hra také Vervě. Branku se pokusil ohrozit Stránský, jenže jeho pokus byl nepřesný – 2:0.

Druhá třetina začala faulem hostující Zemana a Verva tak musela do čtyř. To jim ale vůbec nevadilo, ba naopak. Těsně před koncem Českobudějovické přesilovky si Marek Berka všiml ujíždějícího Filipa Helta, který svůj únik přetavil v korigující branku. O necelou minutu později se domácí dostali do nebezpečného protiútoku. Touš se dostal až k Lukáši Pechovi a ten orazítkoval tyč hostující branky. A jak říká jedno sportovní přísloví – nedáš, dostaneš. Litvínov zamknul svého soupeře v útočném pásmu a vzešla z toho vyrovnávací branka. Andrej Kudrna se vytočil zpoza branky a zakončil přesně na zadní tyč. Netrvalo to ani dvě minuty a domácí se znovu ujali vedení. Lukáš Pech se po velké bitvě dostal ke kotouči a na dvakrát překonal Godlu, který po této brance odjel na střídačku a přenechal své místo v brankovišti Šimonu Zajíčkovi. Druhá třetina byla pro oko diváka opravdu atraktivní. Ve třicáté minutě se hákováním provinil hostující Stránský, a to byla šance pro Jihočechy. Motor svoji převahu dokázal využít za padesát sekund a znovu řadila hlavní dvojce domácích Pech s Gulašem. První jmenovaný našel na modré čáře právě Milana Gulaše. Ten propálil vše, co mu stálo v cestě, a připsal si druhou branku v dnešním utkání. O pár chvil později to z otočky zkoušel ex-litvínovský Hanzl, jenže Zajíček puk pokryl. Dvě minuty na to přišel dalších faul Litvínovských, a tudíž i další početní převaha Motoru. Sukeľ předvedl obrovskou minelu a svoji nepřesnou přihrávku poslal přesně před branku Zajíčka, kde číhal osamocený Lotyšský forvard Martins Dzierkals, který zamířil přesně a poslal domácí do tříbrankového vedení. Litvínov měl ke konci druhé části také možnost přesilové hry a párkrát zahrozil. Nejdříve to byl Abdul a poté Jaks, ale ani jeden z hráčů si na Hrachovinu nepřišel. Do poslední šance ve druhé části se dostal znovu Abdul. Litvínovský forvard dostal přihrávku do mezikruží od Zdráhala, jeho pokus byl nepřesný – 5:2.

Litvínov nezačal třetí periodu nejlépe, když šel v krátkém intervalu dvakrát za sebou do oslabení. Domácí ale ani jednu z přesilových her využít nedokázali a Verva byla tak stále ve hře. V polovině třetí části se proti pravidlům provinil domácí Bindulis a chemici dokázali vykřesat naději. Giorgio Estephan našel svojí přihrávkou lotyšského beka Robertse Kristapse Zileho, ten střelou zápěstím nedal Hrachovinovi šanci a snížil na rozdíl dvou branek. Litvínov korigující branka nakopla a chvilku na to se před domácí branku tlačil Zygmunt, ale Hovorka ho ke střele nepustil. O další gólovou radost domácích se pokoušel Gulaš, který mohl zkompletovat hattrick, jenže do jeho střely vložil hůl Demel. Litvínov byl mnohokrát vylučovaný a další faul přišel v třiapadesáté minutě. Zajíčka ohrozil Hanzl a poté i Šenkeřík. Brankář hostů si s oběma střelami poradil a držel naději žlutočerných. Veškerá naděje hostů ale zhasla tři minuty před koncem utkání. Ex-litvínovský Martin Hanzl navýšil svojí přesnou střelou náskok Motoru na tři branky. Hosté se ještě pokusili ohrozit branku domácích, konkrétně střelec jedné z branek Kudrna. Hrachovina ale čtvrtou střelu za svá záda nepustil, a to bylo z tohoto zápasu to poslední – 6:3.

Sestřih

Ohlasy

logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jaroslav Modrý

„Rozdíloví hráči nám před výbornou kulisou nám dali šanci vyhrát. Na Pecha s Gulašem je radost se dívat. Také nás podržel gólman. Měli jsme vynikající vstup, pak jsme si několika chybami zkomplikovali zápas. Ztratili jsme trochu koncentraci a dělali věci, které normálně neděláme. Ale pomohli jsme si přesilovkou, vzali si zpátky náskok a pohlídali si to.“


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Nezačali jsme vůbec dobře. Chyběl nám pohyb, rychlost i souboje. Z toho pak pramenil stav po první třetině. Ve druhé jsme se sice dostali do zápasu, ale Motor šel znovu do vedení po naší prohrané buly. V závěru jsme chtěli něco udělat s výsledkem, jenže místo toho jsme dělali hrubé, nepoctivé a nedisciplinované věci. Pokud uděláme čtyři fauly v útočném pásmu, nedá se s tím už nic dělat.“

Fanshop