Zápasy 20. 11. 2022, Daniel Tichý

Verva nadělila Kometě bůra a připsala si tři body

L i t v í n o v - Verva se po utkání v Hradci Králové, kterému podlehla 0:3, utkala na domácím ledě s Kometou Brno. Litvínov začal utkání fantasticky a už v první minutě vstřelil dvě branky. Chemici nakonec dokráčeli k vítězství 5:1 a připsali si důležité tři body.

21. kolo, 20.11.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
5 1
  • Třetiny

    2:0, 1:0, 2:1
  • Střely na branku

    29:22
  • Vyloučení

    2:3
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4009

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 1. Kudrna (Abdul), 1. Zdráhal (Strejček, Š. Stránský), 24. Sukeľ (Wesley), 44. Estephan (Kudrna, Abdul), 48. Estephan (Jaks, Š. Stránský).

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 56. Süss (Vincour, Sallinen).

  • Průběh zápasu

    5:0, 5:1

  • Rozhodčí

    Hribik, Květoň – Gerát, Špůr

  • Sestava domácích

    Godla – Zeman, Zile, Jaks, Strejček, Wesley, Demel (A), Freibergs – Abdul, Sukeľ (C), Kudrna – Zdráhal (A), Estephan, Š. Stránský – Hlava, Gut, Straka – Havelka, Helt, Zygmunt.

  • Sestava hostů

    Furch (1. Čiliak) – Ščotka, Ďaloga, Hrbas, Kundrátek (A), Gulaši (A), Kučeřík – Flek, Holík, Horký – Zaťovič (C), Strömberg, Koblížek – Süss, Sallinen, Vincour – Šalé, Zbořil, Kratochvíl.


Reportáž

Litvínovští vstoupili do utkání s Brnem naprosto fantasticky. Domácí stadion se poprvé mohl radovat už v šestnácté sekundě. Kometa ztratila puk ve svém obranném pásmu, toho se zmocnil Abdul, přihrál před sebe Andrej Kudrnovi, jenž nabruslil před Furcha a blafákem do bekhendu se štěstím dostal kotouč po ledě za jeho záda. Uběhlo pouhých osmatřicet vteřin a bylo to o dvě branky. Patrik Zdráhal zůstal volný před brankovištěm a po přihrávce zpoza hostující svatyně zamířil rychle do volné části branky před sebou, Furch se už nestačil přesunout. Obrana Brna ponechala svému protihráči trestuhodně mnoho prostoru. Po této brance vystřídal brankáře Furcha kolega Čiliak. Litvínov se stále držel v tlaku, ale do šance se v sedmé minutě dostali taky hosté. Denis Godla předvedl vynikající zásah, když se stačil přesunout k pravé tyči a nebezpečnou střelu do odkryté části své svatyně vyrazit. O dvě minuty později mohla na tabuli skóre domácích svítit trojka. Giorgio Estephan velice šikovně tečoval těsně před hostujícím gólmanem Zdráhalův pas a jen fantastický Čiliakův zásah zabránil třetí brance v síti Komety. Pět minut před koncem první periody se do obrovské šance dostali Brňané. Martin Zaťovič zůstal úplně sám před Godlou, dostal přihrávku od zadního mantinelu, jenže zblízka střílel jen do přesouvajícího se gólmana, který nenechal ve své výstroji žádný volný prostor - 2:0.

I druhou periodu začali domácí lépe a v minutě čtyřiadvacáté se mohli radovat potřetí. Josh Wesley nahazoval prakticky z nulového úhlu od pravého mantinelu, puk poté po teči Matúše Sukeľa skončil na horní části břevna, několikrát si na něm zatančil a spadl na záda brankáře hostů, od kterých se odrazil za lajnu. Hodně smolný moment pro Kometu. Původně se zdálo, že kotouč ještě tečoval Matúš Sukeľ, avšak gól byl přepsán americkému obránci. Chvíli na to poslal Patrik Zdráhal do šance Kristapse Zileho, jenž byl zcela sám před Čiliakem, ten mu ale dobrým vyjetím zmenšil střelecký úhel a pokus litvínovského hokejisty vyrazil. V polovině utkání, tedy v minutě třicáté mohl Andrej Kudrna několikrát zvýšit náskok svého celku, střílel třikrát z pravého kruhu, ovšem Čiliak předvedl naprosto fantastické zásahy a podržel v těžké chvíli svůj tým. Ve zbytku druhé třetiny se hra přelévala ze strany na stranu, a prakticky jsme neviděli žádné větší šance - 3:0.

A znovu výtečný start domácích do začátku třetiny. Přišla čtyřiačtyřicátá minuta a bylo to už o čtyři branky. Domácí se v útočném pásmu dostali do přečíslení, Kudrna našel přesnou přihrávkou na hranici levého kruhu svého spoluhráče, tím byl Giorgio Estephan, který přesnou ranou švihem k bližší tyči prostřelil strážce brněnské branky. Uběhlo pár minut a Kometa inkasovala neoblíbeného bůra. Giorgio Estephan bez jakéhokoliv zpracování poslal puk ranou bez přípravy přesně ke vzdálenější tyči a Čiliak toho moc dělat nemohl. V polovině třetí části útočil na hattrick Estephan, ale přihrávka od Zygmunta zpoza branky k němu nedoputovala. Branku útěchy mohla vstřelit i Kometa, ale Eduard Šalé ztroskotal pouze na vyjetém gólmanovi Godlovi, který byl dnes naprosto famózní. Jedna branka Moravanů ale nakonec přišla a to v minutě šestapadesáté. Jan Süss povedenou střelou švihem přes obránce poslal kotouč přesně pod horní tyč a Godla už na něj nestačil dosáhnout. První čisté konto v sezóně si tak brankář Vervy nepřipsal. Minutu na to Pawel Zygmunt využil obrovské chyby Komety a šel sám na brankáře v oslabení, zkoušel střelu mezi betony, ale Čiliak dobře vyčetl záměr protihráče a nenechal skulinu, kudy by kotouč mohl projít. Další obrovská šance Litvínova přišla pár vteřin na to. Demel hledal před brankou najíždějícího Hlavu, kterému ale kotouč ujel od hokejky. Dvě minuty před konce byl Giorgio Estephan blízko hattricku, jeho nebezpečný pokus zblízka ale vytěsnil mimo svou svatyni gólman hostů - 5:1.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Jak zaznělo, ráz utkání udala první minuta zápasu. Na druhou stranu je potřeba říct, že kvalita soupeřů, se kterými teď hrajeme, ať už je to Hradec, Kometa nebo nás čeká Třinec, tak je samozřejmě obrovská a bylo vidět, že soupeř se v zápase zvedal. V naší současné situaci je třeba, abychom se drželi naší hry, trošku klidnější jsme byli až za stavu 4:0. Dnes si za tím hráči šli, byli pokorní a pracovali, odměnou jim byli tři body.


logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Martin Pešout

Asi se všichni shodneme, že jsme do utkání vstoupili naprosto tragicky a celá první minuta udala ráz zápasu, kdy domácí šli nahoru a my dolů. Pak jsme se sice trošku uklidnili, měli jsme tam dvě tři šance, ale bohužel jsme je nedali a vyvrcholilo to vlastním gólem na 3:0. Pak už jsme jenom v přemíře snahy kupili chyby. Nezbývá, než domácím pogratulovat k vítězství.