Zápasy 14. 10. 2012, Redakce

Franěk chytil Jágrovi dvě TS, body ale zůstaly na Kladně

Před vyprodaným hledištěm a nejméně dvěma stovkami litvínovských fandů se v neděli na Kladně odehrálo drama do posledních vteřin zápasu. Šťastnější v něm nakonec byli domácí (2:1).

12. kolo, 14.10.2012, Městský zimní stadion Kladno
logo Rytíři Kladno
logo HC VERVA Litvínov
Rytíři Kladno HC VERVA Litvínov
2 1
  • Třetiny

    1:0, 1:1, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Chábera - Černošek, Židlický, Majeský, Kaberle, Drtina, Macholda, Piskáček - Tlustý, Plekanec, Jágr - Hlaváč, Patera, Hovorka - Eberle, Dragoun, Látal - Bicek, Kuchler, Valský - Melka. Připraven Cikánek

  • Sestava hostů

    Franěk – Posmyk, Kubát - Gula, Zeman - Stříteský, Holub - K. Černý – Majdan, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček - J. Černý, Baláž, Ručinský - Rapáč, Frolík, Kubinčák. Připraveni Francouz a Pšurný


Reportáž

Litvínov nasadil podruhé v sezóně do hry Petra Fraňka. Domácí nastoupili s kompletní letkou NHL a navíc se jim do sestavy vrátili Bicek a Látal; po dvou porážkách chtěli zabrat. Plány jim mohla překazit hned 2. minuta zápasu (Baláž), pak měl vyloženou šanci někdejší Kladeňák Frolík, nakonec však brzký první gól vstřelili přece domácí. Ujala se hned z protiútoku teč Eberleho.

Židlický a Tlustý mohl zvýšit, ale pak byli Kladenští šťastní za udržení těsného náskoku. Půlminuty po sobě se totiž provinili Drtina a Židlický, přesilovku pět na tři ale Verva neproměnila. Útočný hokej bavil diváky. Posuďte sami: ve 13. minutě Jágr prokličkoval až před Fraňka, byl seknut Zemanem, rozhodčí kvalifikovali zákrok na trestné střílení. Jágr volil kličku do bekhendu, ale Fraňkův beton byl na místě. Odpověď měl přichystánu Majdan, trefil tyč.

Litvínov byl aktivnější, často střílel, vyrovnání se ale do přestávky nedočkal, Chábera zůstal neprůstřelný. Poměr střel na branku za prvních dvacet minut: 5:17!

V úvodu druhého dějství byl vyloučen Lukeš, Litvínov se ubránil. Agilní Frolík se dostal do další šance, ale gól znovu padl na druhé straně, za Fraňkova záda dostal kotouč po Jágrově přihrávce Plekanec, 2:0. Další minuty patřily povzbuzeným domácím, ale hosté se brzy znovu dostali do tempa. Jen branka stále nepřicházela.

Třetí oslabení Krušnohorců v této třetině přiřkli sudí na vrub Posmykovi, Franěk spoluhráče podržel. A vyloučení Bicka konečně znamenalo kýženou branku žlutých: Posmyk přihrál jednou rukou před branku, kde se prosadil Juraj Majdan. Když naopak putoval na trestnou lavici největší kladenský tahoun (JJ) bylo cítit, že teď bude před Cháberou horko. A bylo, blízko k brance měli Ručinský a Posmyk (tyč), do kabin se ale hlavně díky Cháberovým zákrokům šlo za stavu 2:1.

Také po změně stran byl strážce domácí svatyně v hlavní roli, zejména po vyloučení Černoška ve 45. minutě. Martynek a Ručinský mohli srovnat, na nejzaměstnanějšího kladenského muže však nevyzráli. V polovině třetiny pomohlo Kladnu oddechnout si čtyřminutové Balážovo vyloučení. V té chvíli už pobývali na lavici hanby Majeský a Zeman, Rytíři tedy měli ideální příležitost pojitit si vedení při dlouhé výhodě čtyři na tři. Litvínov si oddechl poté, co Jágr netrefil odkrytou klec.

Šest minut před koncem byl Jágr znovu před brankou zastaven nedovoleně, ale i když tentokrát z trestného nájezdu zvolil střelu, na Fraňka ani podruhé nevyzrál! Po šanci Patery se hosté v oslabení definitivně ubránili a zápas vrcholil.

Tři minuty před koncem základní hrací doby fauloval Plekanec, Litvínov v přesilovce ještě odvolal brankáře, byl blízko vyrovnání, ale při bílomodrých stáli snad opravdu všichni hokejoví svatí... A v samém závěru také Plekanec, který zastavil dorážku Hübla z úhlu do odkryté branky.

Vervě ve výborném zápase snaha, bojovnost ani kvalita, spíš více přesnosti, možná důrazu a určitě štěstí v koncovce. Jedna branka ani podruhé na body nestačila, na což byl malou náplastí fakt, že hokej diváky na Kladně opravdu bavil, ba nadchl.

A teď páteční derby s Chomutovem! Předprodej začíná ve čtvrtek ráno. Připomínáme, že pro ty, co nevlastní permanentku a nevyužili možnosti zakoupit výhodný balíček vstupenek na dva zápasy (Třinec, Chomutov) je vzhledem k vyšším nárokům na zajištění bezpečnosti diváků a nákladům na pořadatelskou službu cena vstupenky oproti běžné o 30 Kč vyšší.

Ohlasy

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Jiří Kopecký: "Po dvou porážkách jsme chtěli vyhrát. Asi se to i trochu projevilo na tom, že jsme neměli takovou lehkost. Soupeři proti nám hrají uvolněně. Nemají co ztratit a Litvínov to dneska ukázal, hrál výborně. V závěru jsme byli rádi, že jsme ty body urvali, protože šance na odskočení jsme předtím měli."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Petr Rosol: "Viděli jsme výborný hokej se spoustu šancí na obou stranách. Bohužel jsme dnes dali jen jeden gól a na ten se venku těžko vyhrává. Je to velká škoda. Aspoň ten bod jsme si myslím dneska zasloužili."

Fanshop