Zápasy 04. 11. 2012, Redakce

Verva zdolala Vary a přehoupla se přes 30 bodů!

Tři góly z přesilovek a druhá třetina byly určující pro výsledek podkrušnohorského derby. Litvínov přehrál Energii i s novými trenéry 5:2 a díky šestibodovému víkendu může o přestávce v klidu potrénovat.

19. kolo, 04.11.2012, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Energie Karlovy Vary
HC VERVA Litvínov HC Energie Karlovy Vary
5 2
  • Třetiny

    1:0, 3:1, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Posmyk, Kubát - Kousalík, Holub - Stříteský, Zeman - Brejčák, Martinka – Majdan, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček "C" - Kubinčák, Černý, Ručinský - Frolík, Rapáč, Baláž. Připraven Franěk

  • Sestava hostů

    Mensator (43. Závorka) - Gřegořek, Gulaši, Gründling, MacDonald, Kloz, Kohn, Nosek – Košťál, Zucker, Skuhravý "C", Rohan, Káňa, Zaťovič, Kumstát, Pech, Skladaný, Pohl, Doležal


Reportáž

Litvínov nemohl nasadit do hry Gulu, kterého nahradil Martinka. Hosté přijeli s novými trenéry Mlejnkem (hlavní) a Kverkou, byť avizovali, že post hlavního kouče bude řešen až během reprezentační přestávky.

Hráči Varů první pálili na branku, v úvodní minutě jim domácí stihli dvě střely zblokovat, až při třetí zasahoval Francouz. Po dvou minutách už musel vytasit těžší a možná pro zápas klíčový zákrok proti střele Doležala. Stihl se včas přemístit a ránu vyrazil. Brejčák dohrál tělem Kustáta, derby mělo náboj... Hübl dostal nabito do pravého kruhu, střela mu nesedla. Vzápětí způsobili Kumstát a spol závar před litvínovskou svatyní, ale puk za čáru neprocpali. To vše za úvodní pětiminutovku!

Pak si Lukeš připravil na modré čáře puk na střelu, dostal od soupeře trestuhodně dost prostoru a využil jej povedenou ranou, 1:0. V hledišti ještě přibyly grády. Hostům se po dobrém začátku nevedla kombinace, v dalších minutách obrany dominovaly. Prvním vyloučeným byl ve 12. minutě zápasu litvínovský Holub, kromě střely Noska mimo toho ale Energie mnoho nevymyslela. Trávníčkovi sjel puk z hole při střele v nadějné pozici, na opačné straně kluziště zakončoval po objetí branky Pohl. V 16. minutě v signalizované výhodě ujeli Frolík s Rapáčem, kotouč šel ale přes hokejku. Košťálovo vyloučení Verva nevyužila a Kubinčákův trest v závěru třetiny naopak ubránila.

Druhé dějství začalo akcí dvojice Lukeš – Hübl, střelu druhého stihli hosté zblokovat. Ve 23. minutě udeřila Energie, neatakovaný Zaťovič vyjel před branku a pod horní tyčku vyrovnal. Zemanova střela vyražená gólmanem se následně snesla do brankoviště, ale ne za brankovou čáru. Ve 26. minutě se hosté dopustili v jednom střídání hned několika prohřešků, potrestán byl jen jeden Kohnův, a Lukeš jej za pouhých pět vteřin poslal zpátky do hry. po buly prostřelil Mensatora z několika metrů podruhé, 2:1.

Hosty první vstřelená branka povzbudila a tlačili se do útočného pásma, ale mohli inkasovat potřetí: Majdan byl v šanci faulován Doležalem. Po jeho návratu se sudím zdálo, že ochranu svého gólmana přehnal Posmyk a poslali jej ven za hrubost. Další přesilovka šla zase na konto Vervy díky Gulašimu. Po 53 vteřinách vyhodil puk do hlediště Kohn a dvojnásobnou výhodu ukončil uklizením puku k tyči Trávníček.

57 vteřin před návratem Kohna vyletěl puk po zásahu karlovarského hráče znovu mimo kluziště, sudí zvedli ruku, ale po konzultaci nakonec trest neudělili. Pokračovala klasická přesilovka černožlutých, Lukešovu ránu odraženou od zadního mantinelu razantně napálil na branku Posmyk a Mensator se nestihl ideálně postavit, 4:1. Hosté si ještě ve 40. minutě vynutili faul Zemana, ale třetinu prohráli 1:3.

Ve 43. minutě Hanzl tečoval ránu Stříteského (Trávníček) a do klece týmu z lázeňského města se místo Mensatora postavil za stavu 1:5 náhradník Závorka. Vyloučení Ručinského přineslo Mlejnkovým svěřencům pobyt v útočném pásmu a až po návratu provinilce nakonec i gól zblízka snadno zakončujícího Zaťoviče, 5:2. Čas pracoval pro Jeřábkův a Rosolův tým, hlídal si zadní vrátka. Pěkné momenty měl Ručinský, v 53. minutě hned dvakrát zaměstnal Závorku. Ve stejném čase obdržel „panenku“ Pech.

Gólman Závorka kryl Brejčákovu bombu a ani soupeři nechyběla snaha ještě pohnout stavem. Pět a půl minuty před Litvínovem očekávaným koncem napadal Kousalík, ale jeho spoluhráči situaci zvládli. Potrestání Kohna zhaslo naděje bílých definitivně, Litvínov mohl slavit úspěšný šestibodový finiš zvoněním na Vítězný zvon a Děkovačkou pro diváky. Francouz si připsal čtyřicet úspěšných zákroků.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Výsledek vypadá jednoznačně, ale tak jednoduché to určitě nebylo. V první třetině nás podržel brankář, mohli jsme ji klidně prohrát 1:3. Ale jakmile jsme utekli do stavu 4:1 už jsme si to pohlídali. Pak už to bylo perfektně odmakané a odbráněné utkání, kolektivní výkon. Za něj můžeme klukům poděkovat."

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Jaromír Kverka: "Chtěl bych poblahopřát soupeři, odehrál velmi dobré utkání. My jsme to bohužel nezvládli. Co jsme si před zápasem řekli jsme dnes poměrně zvládali, ale rozhodujícím faktorem bylo, že Litvínov proměnil tři přesilovky a my žádnou. To bylo klíčové. Navíc domácí z pěti gólů trefili čtyřikrát krásně pod víko."

Fanshop