Zápasy 25. 11. 2012, Redakce

Hokej s Kladnem královsky bavil!

Na takový zápas se vzpomíná. Litvínov s Jágrovým Kladnem před nabitými ochozy třikrát prohrával, dostal od JJ dvě branky, nevyužil tři přesilovky pět na tři, ale přesto ve vynikající atmosféře vyhrál 5:3!

25. kolo, 25.11.2012, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
5 3
  • Třetiny

    1:1, 2:2, 2:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Posmyk, Kubát - Stříteský, Zeman - Kousalík, Holub - Gula, Brejčák - Majdan, Hübl, Kubinčák - Martynek, Hanzl, Trávníček "C" - Rapáč, Černý, Pšurný - Bojer, Frolík, Baláž. Připraven Franěk

  • Sestava hostů

    Chábera - Židlický, Černošek, Macholda, Procházka, Majeský, Doudera, Mocek, Piskáček - Jágr, Plekanec, Melka, Patera, Bicek, Strnad, Lukáč, Kuchejda, Kuchler, Eberle, Hlaváč, Dragoun


Reportáž

Litvínov se podruhé v sezóně musel obejít bez svého nejlepšího střelce Františka Lukeše (nemoc), v první formaci jej opět nahradil Kubinčák. Kladno představilo z enklávy hráčů NHL tři, Židlického (hrál naposledy), Plekance a Jágra, Tlustý je zraněn. Severní tribuna ZS Ivana Hlinky byla už v 17 hodin skoro plná...! Krátce předtím vyjelo č. 68 na litvínovský led před prvním mistrovským zápasem pod Krušnými horami po dvaadvaceti letech.

Utkání mělo slavnostní úvod, gratulovalo se dvěma domácím jubilantům: Trávníčkovi k 650. (v úterý) a Kubinčákovi k 700. zápasu (dnes).

První zakázané uvolnění měli na svědomí hosté, první střelecký pokus vyslal na Cháberu Kubát od modré. Přidal se k němu Zeman. Začátek byl oboustranně opatrný, s několika přerušeními.

Melka fauloval v útočném pásmu a po 34 vteřinách k němu přisedl Marek Černošek, velká šance pro Vervu. Stříteského ránu proti přihrávce z voleje Chábera neudržel, Trávníček a Martynek bojovali na brankovišti neúspěšně o dorážku. V 7. minutě Jágr poprvé ukázal své umění, konkrétně driblink. Bickova dorážka byla největší příležitostí Rytířů, druhou měl na holi po akci Plekance Černošek, pokus o blafák mu Francouz zmařil. Bývalý litvínovský zadák byl ústřední postavou první třetiny, znovu musel ven za podražení. Stříteského další ránu Chábera reflexivně vyrazil betonem.

V 15. minutě nestačila domácí defenzíva pokrýt největší hvězdu na ledě, která se z úhlu do odkryté branky trefila přesně, 0:1. Litvínov nachystal odpověď, Holubova střela se odrazila od zadního mantinelu těsně podél tyče zpět před branku, Chábera nezasáhl a okamžitě jej za to zblízka ztrestal Černý, za 73 vteřin 1:1.

Jágra ve středním pásmu nedovoleně zastavil Kubát a lídr Středočechů se v přesilovce prodral až před branku, ale byl už z úhlu. Jeho formace pak roztáčela kolotoč, Litvínov se ubránil, i proti trestuhodně volnému Jágrovi 8 vteřin před koncem třetiny po chybě u zadního hrazení – Francouz se vyznamenal…

I druhou část začali hosté aktivně, v signalizované výhodě se Francouz stihl přemístit proti ráně Židlického. Ale v další výhodě bílých (Kubinčák) už se Jágr nastavením hole do načasované přihrávky Židlického prosadil u tyčky podruhé, 1:2. U domácích se dobře ukazovala Černého formace. Vyrovnání zařídila Hanzlova řada, její vedoucí přihrál na modrou čáru Stříteskému a ten nahozením puku od modré prostřelil všechno před sebou, 2:2. Litvínov se zvedl, hrálo se nahoru-dolů a přes tři minuty bez přerušení, než – padl gól.

Na holi ho měl nejprve po brejku Frolík, Chábera vytáhl jeho ránu lapačkou nad horní tyčku. A následně vymyslel Jágr přihrávku na Plekance a ten se ze strany trefil pod břevno, 2:3. Vyloučení Bojera mohlo přinést radost na druhé straně, Hanzl vybojoval puk, ale vyjetý Chábera se před jeho zakončením stihl do branky vrátit. Martynek po ráně od modré srovnal za domácí potřetí! Strnadovo vyloučení doplnil po půldruhé minutě opět za vyhození puku do hlediště L. Procházka, Litvínov ale ani podruhé ve dvojnásobné výhodě neuspěl, i když byla tentokrát o poznání kratší. Hokej ve druhé části vyrostl a skvěle bavil našlapané tribuny.

Třetí dějství začali lépe Krušnohorci, hned v první minutě třikrát zaměstnali Cháberu, z čehož nejnebezpečnější byl Martynkův bekhend. Oba celky přešly přece jen k opatrnější hře, ale tempo zápas neztratil. Vyloučení Dragouna posílilo Plekancovo sekání, další výzva pro Severočechy! Ale Litvínov musel nakonec zapsat přes tři a půl minuty nevyužité přesilovky pět na tři, střel nepřišlo mnoho a Chábera byl pozorný.

Pět minut před koncem se vyznamenal Francouz, hosté měli blízko k rozřešení. Jágrova formace tlačila domácí, strávila téměř dvě minuty na ledě. Čtyři minuty před koncem poslali sudí ven Jakuba Černého, ale nečekané rozuzlení přišlo na druhé straně. Jágr, který byl předtím dlouho na ledě a závěr zápasu hrál skoro celý, chyboval na útočné modré čáře proti Posmykovi. Přečíslení domácích, Posmyk přihrál Trávníčkovi a ten blafákem skóroval. V oslabení 4:3! Pojistku přidal při krátké power play Kladna těsně před koncem Hübl, 5:3.

Hosté se po zápase uzavřeli téměř neprodyšně ve své kabině a dlouho nevycházeli na povinné rozhovory, takže tiskovka proběhla ještě před nimi. Šlo údajně o poradu hráčů. "Potřebovali jsme si věci vyříkat," vysvětloval Jágr.

Verva hrála opravdu s vervou a postupně stupňovala kolektivní úsilí. Na stálý dostřel soupeře ji udržel Pavel Francouz a počtvrté už černožlutí protivníka do vedení nepsutili. "Věřili jsme, že utkání vyhrajeme," řekl kapitán HCVL Michal Trávníček. "Uvažoval jsem o tom, že si schovám puk, když mi dá Jágr gól. Ale nakonec jsem to neudělal," děl domácí hrdina včera Pavel Francouz. Góly dostal od JJ dva, přesto slavil, chytal výborně. "Trochu jsem očekával, že trenéři po porážce v Třinci 3:6 dají do branky Petra Fraňka, ale nestalo se. Byla to euforie, užlili jsme si zápas stejně jako fanoušci."

Týmový výkon černých, jakkoli Jágr a spol. bavili objektivního sportovního diváka (a byla jich v hledišti drtivá většina), byl v nedělní večer víc než hvězdné výkony jednotlivců. Kulise zápasu skvěle přispěly oba tábory fanoušků, na ledě se neobjevil jediný předmět. Oslava hokeje!

------------------------------------------------------------------------------------------

Podívejte se na video sestřih litvínovských branek ve VERVA TV. Nový díl Magazínu zde najdete v úterý ráno

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Je těžké uhlídat elitní kladenskou lajnu, dala nám tři branky. Divácká kulisa byla perfektní, hokej pěkný, padaly i pěkné branky. Měli jsme o kousek víc štěstí než Kladno, proto jsme dali čtvrtý gól a vyhráli. Kluci bojovali, byl to kolektivní výkon, podpořený výborným výkonem gólmana. Pokud budeme hrát takto kolektivně všechny čtyři lajny, dají se získávat body. Je to náš směr v této sezóně a musíme ho pořád plnit."

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Petr Tatíček: "Zápas se mi hodnotí těžko. Třikrát jsme byli ve vedení, třikrát jsme ubránili minutu a půl přesilovku soupeře pět na tři. Bohužel se ale hokej hraje na góly a těch dal soupeř dneska víc. A proto vyhrál."

Fanshop