Zápasy 06. 12. 2012, Redakce

Bod vybojovaný, bod cenný

Verva po dvou porážkách bodovala, v Praze vzala bod Slavii po fotbalové remíze 1:1 v základní době. Na Hertlův šťastný zásah odpověděl Martynek, v nastavení rozhodl Kempný (2:1p).

29. (Fanda), 06.12.2012, O2 Arena
logo HC Slavia Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Slavia Praha HC VERVA Litvínov
2p 1
  • Třetiny

    0:0, 1:1, 0:0 - 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Furch - Kadlec "C", Dresler, Kučný, Kuboš, Beňovič, Kolařík, Kempný - Bednář, Kalla, Hertl - Klhůfek, Alinč, Krenželok - Jelínek, Růžička ml., Sklenář - Stránský, Micka, Poletín - Doležal

  • Sestava hostů

    Francouz - Posmyk, Kubát - Stříteský, Zeman - Kousalík, Holub - Gula, Brejčák - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Trávníček "C" - Rapáč, Černý, Pšurný - Kubinčák, Frolík, Baláž. Připraven Nechvátal


Reportáž

K souboji o šesté místo Verva nastoupila před kamerami TV Fanda ve stejné sestavě, jen nemocného Petra Fraňka zastoupil na postu náhradníka Patrik Nechvátal. A začala opatrně, soupeř ovšem rovněž. Nikdo nechtěl udělat chybu, která by protivníka ve spíše komorní atmosféře posadila do sedla.

První střeleckou pozici měl Pšurný až po pěti minutách hry, rána mu byla zblokována. Vzápětí číhal na zpětnou přihrávku před brankou osamocený Kubinčák, ale nedočkal se. A zase hned na to ujeli domácí dva na jednoho. Nejnadějněji pro hosty vyhlížela Frolíkova rána z voleje ze tří metrů v 7. minutě. V té následující připravil Hertl slušnou šanci Bednářovi. Nebylo pravdou, že by šlo o špatný hokej, ale nejrychlejší kolektivní hře na světě sluší podstatně hlasitější prostředí, než opět bylo v O2 aréně.

V 11. minutě zaměstnali po sobě brankáře Furcha střelami z úhlu Lukeš a Hanzl. První i druhá formace tlačila soupeře, v největší možnosti se pak ve 13. minutě objevil Frolík, ale sám před klecí netrefil dobře puk. V 15. minutě jako první fauloval slávista Jelínek, nechal hůl ve Francouzově brusli a musel ven za podražení. V přesilovce pálil Posmyk, pak Litvínov jen kombinoval v útočném a pásmu a k zakončení se nedostal. Předposlední minuta úvodního dějství přinesla Kubinčákovo vyloučení. Obdivuhodnou intuici založit překvapivý brejk v oslabení znovu prokázal Trávníček. Škoda, že přihrávka na vysunutého Hübla nemohla přijít dřív a že rozhodčí následný atak na litvínovského kapitána neposoudili přísněji. Naopak - napomenutí sudího, asi za protest, si vysloužilo litvínovské č. 5.

Druhá část patřila spíše agresivnějším domácím, Litvínov ale - konkrétně druhou formací - prokázal šikovnost a dokázal odpovědět. Ve 24. minutě se před Francouze dostal Hertl, sešívaní pak získali mírný tlak. Odpověděl slušnou možností Pšurný, zakončovat ale musel po přehození puku na forhend z úhlu a to ovlivnilo úspěšnost. Brejkem na druhé straně zahrozili Poletín a Stránský, hasit pomohl Brejčák. Litvínov se v těchto fázích hůře dostával do útočného pásma a vyvyrcholilo to v polovině utkání brankou Hertla, který byl za svou aktivitu odměněn štěstím - jeho střela zadovkou se dostala do sítě odrazem od Černého brusle.

Jen dvě minuty se čekalo na odpověď Vervy. Parádní akci sehráli Trávníček, Hanzl a zakončující volný Martynek. Trefil přesně mězírku mezi tyčí a brankářem podle poučky navíc podle poučky: zblízka se střílí nahoru. Litvínov ožil a chvíli byl důraznější, zejména v útočném pásmu, měl hlad po dalším gólu.

Slavii probudil - kdo jiný než - Hertl, Francouz jej však vychytal. Také nestárnoucí Alinč svou technikou stále na soupeře platí. Francouz zkazil radost Krenželokovi a pak i suverénně nejnebezpečnější dvojici domácích, snoubící zkušenost s mládím (Bednář - Hertl). Agresivita Růžičkova týmu vedla až k přesilovce. Trávníček tentokrát svá kouzla v oslabení předvést nemohl, protože sám seděl na trestné lavici.

Zbytek oslabení po přestávce, jeho větší část, se domácím hrubě nevedl. Jenže oslabení hostů pokračovala, Hübl se provinil proti svému bývalému klubu a Francouz musel jednou zasahovat skokem na brankové čáře. A další verdikt proti Vervě, příliš mnoho hráčů na ledě... Ubráněno. V polovině třetiny jel Poletín se spoluhráčem na samotného Holuba, který dokázal přihrávku zblokovat.

Třetí dějství bylo nejplynulejší, minimálně se přerušovalo. Když už to vypadalo, že Litvínov odehraje utkání s jedinou přesilovkou, Jelínek hrubě atakoval Majdana. Ten se ze sražení naštěstí oklepal a jeho blížící se reprezentační kariéra tak snad nebude ohrožena, zápas dohrál. Litvínov se usadil v pásmu, v závěru výhody nabil Hübl Lukešovi, ale střelecká smůla první formace zatím zůstala neodčarována.

A bylo tu prodloužení, kterým Litvínov přetrhl dvě porážky a na Slavii v základní části bodoval počtvrté za sebou. Ejhle, jaká naděje na výhru svitla žlutým v nastaveném čase, Bednář fauloval. Střely při hře čtyři na tři byly až na výjimky málo nebezpečné a tak se po návratu provinilce usmálo štěstí na Slavii zásluhou Kempného.

Litvínov bojoval a nakonec bodoval, to bylo hlavní resumé TV zápasu. Přes cca padesátku fandů hostí sledovala duel rekordně nízká návštěva, což hokeji nikdy neprospívá. Základem byl výborný výkon gólmana, Litvínov sice soupeře přestřílel 28:22, ale víc nebezpečné práce měla opora v brance žlutočerných. Povede se přivézt něco i v neděli ze Zlína?

Ohlasy

logo HC Slavia Praha

HC Slavia Praha

Ondřej Weissmann: "Bylo to spíš opatrné a unavené utkání. Obě mužstva se snažila dobře bránit. Myslím, že ve třetí třetině jsme měli trochu navrch, dostávali se víc do útočného pásma a hráli kolem branky soupeře. Zaplaťpánbůh, že jsme ubránili to oslabení v prodloužení, štěstí se pak přiklonilo k nám a z brejku jsme dali gól."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Myslím, že to nebylo zrovna jedno z nejhezčích utkání, spíš upracované z obou stran. Myslím, že obě mužstva už potřebují přestávku. Hodně se bránilo, v závěru jsme byli potrestaní tím, že jsme nevyužili přesilovku čtyři na tři. Pak jsme po chybě inkasovali."