Zápasy 26. 12. 2012, Redakce

Kometa proti Vervě potřetí zhasla

Bojovným výkonem dovedl Litvínov ke tříbodové výhře vánoční duel s Kometou (5:2), i přes absence v obraně. Dvakrát se trefil Juraj Majdan, na ledě byla vidět i nová akvizice Kamil Piroš.

33. (ČT), 26.12.2012, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
5 2
  • Třetiny

    1:1, 2:0, 2:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Franěk - Jareš, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Charousek, Sklenička - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Ručinský - Černý, Piroš, Kubinčák - Baláž, Smolka, Pšurný. Připraven Francouz

  • Sestava hostů

    Trvaj – Valach, Žižka, Bičánek, Švrček, Malec, Valábik – T. Svoboda, Divíšek, Hruška - Dlouhý, Čermák, Petrovický - Holec, Dočekal, Zohorna - Erat, Koreis, J. Svoboda - Hořava. Připraveni Falter a Dujsík


Reportáž

Verva do vánočního duelu vyrukovala opět s brankářem Fraňkem a poprvé s centrem Kamilem Pirošem, který se den před utkáním dohodl na působení pod Krušnými horami minimálně do konce ledna. Na křídla mu trenéři postavili Černého s Kubinčákem, za zraněného kapitána Trávníčka zaskočil v Hanzlově formaci Ručinský, céčko převzal Hübl. Při trvající absenci Posmyka a nakonec i nemocného Kousalíka naskočili z Ústí Sklenička a Charousek.

Po minutě hry se do střelecké pozice dostal Kubát a zahřál Trvajovu lapačku. Hanzl na druhé straně zachránil za Fraňkem téměř z brankové čáry, vzápětí během svého prvního střídání dvakrát ohrozil brněnskou branku Piroš, poprvé dorážkou z úhlu, podruhé tečí Gulovy střely od modré. Ve 4. minutě rušného úvodu zápasu ujel Smolka, bekhendem těsně minul, vzápětí mohl před brankou usměrnit puk Pšurný. V 5. minutě spustili domácí zámek před Trvajem, vznikla z něj velká trma vrma před brankou a hosté udrželi čisté konto se štěstím. Na druhé straně Franěk vytěsnil ránu Svobody z brejku a pak faulem v útočném pásmu provinil Smolka – kde jsou ty zápasy, kdy se za prvních šest minut uděje pramálo.

V přesilovce Franěk vychytal zblízka Holce, 25 vteřin před návratem Smolky odpískali sudí faul Ručinskému. Litvínov vše přestál, jeho výkon měl nadále šťávu. A mohl ji zúročit, když se dvojnásobná výhoda naskytla jemu (Jak. Svoboda a Žižka), trvala 67 vteřin, střel však opět bylo poskrovnu. Ale brzy na to udeřilo, Pavel Smolka dostal nabito mezi kruhy a z první prostřelil gólmana Komety. Další možnost měl Piroš, který byl na ledě znát každé střídání.

Po gólu se víc než tři minuty hrálo bez přerušení, hokej měl grády. A druhé přerušení přineslo vyrovnání, v signalizované výhodě se také z voleje trefil Hruška. Pirošova formace si ještě v čase 19:40 vynutila přesilovku (T. Svoboda).

Větší část přesilovky po přestávce domácí nezužitkovali, Trvaj se zapotil jen na začátku. Hned po skončení oslabení se Kometa dostala do tlaku, až fauloval Gula. Litvínov se ubránil a po komerční přestávce začal tahat za delší konec provazu. Vyloučení Hořavy vyústilo v šanci Hübla, ale ten musel z dobré pozice ještě přihrát a Ručinského pokus Trvaj lapil. V plném počtu hráčů na ledě se ale Verva prosadila, Pšurný zatáhl puk do pásma a našel před brankou Martynka, od jehož brusle se puk odrazil do sítě, 2:1.

Následný tlak bílomodrých vyústil v tenisový úder T. Svobody z mezikruží, Franěk si s ním poradil. Stříteského přízemní a nepříliš prudký pokus málem Trvaje prostřelil. Pěknou akci předvedli Lukeš s Hüblem, konečnou byl gólman. Hostující pokusy v těchto minutách řídly a ztrácely na nebezpečnosti a další akce Hübla s Lukešem už vedla k brance. Po Lukešově bekhendu zvýšil na začátku poslední minuty dorážkou na 3:1 Majdan.

Po 46 vteřinách třetího dějství rozjásal diváky druhým gólem v zápase Juraj Majdan. Od modré mu nabil Kubát a slovenský štírek pálil pod víko. Hosté zapnuli Hruška zblízka přestřelil a poté sudí pískli Litvínovu špatné střídání. Přesilovka přinesla hostům trochu šťastné snížení. Od domácího Kubáta se nakonec odrazil puk za brankovou čáru, přesto dostali hráči Komety na tento gól dvě asistence. Ve 44. minutě mohl přidat výsledku pečeť jednoznačnosti Hübl, jel od modré sám! Trvaj zakončení po ledě po kličce do bekhendu vyrazil. Další možnost měl z levé strany Brejčák, gólman kryl. Akce Lukeš – Majdan a slovenský forvard nebyl daleko od hattricku.

Hruška ve 48. minutě krosčekoval, ale 57 vteřin na to šel ven Sklenička a půl minuty po něm na Kubát. Tři na čtyři, poté tři na pět, Hruška dvakrát pálil zblízka na snížení, ale vždy skvěle zasáhl Franěk a Litvínov těžkou zkoušku přečkal. Brněnské pokusy byly pak marné, naopak Ručinský přihrál do jízdy Hanzlovi a ten švihem zamířil přesně k tyči, 5:2. Zápas nedohrál pro obnovené potíže obránce Zeman.

Kamil Piroš: "Cítil jsem se na ledě docela dobře a nebylo to myslím dnes ode mě špatné. Snažil jsem se po odchodu z Jekatěrinburgu někde bruslit. Měl jsem pestrou kariéru, nelituju - naučil jsem se řeči a zahrál si v několika zemích. Teď chci pomoci Litvínovu."

Po dvou dvoubodových výhrách zvítězil Litvínov nad Kometou i potřetí, tentokrát za tři body. V pátek se vydá do Pardubic, v neděli v rozlučce s rokem 2012 přivítá doma Liberec.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Věděli jsme, že Kometa je silné mužstvo s výbornými přesilovkami. Paradoxně jsme ale dnes ubránili i oslabení ve třech. To asi rozhodlo definitivně zápas. Podali jsme opět takový kolektivní výkon, s jakým jsme dosáhli šňůry dříve a sbírali body. Byl podpořený bojovností, obranou a výborným brankářem. Uklidňující gól byl na 4:1 na začátku třetí třetiny, pak už jsme byli dostatečně sebevědomí. Kometa byla stále nebezpečná, ale takticky jsme to dohráli. Kamil Piroš odehrál slušný zápas, dost nám zesílil třetí útok. Je to klasický centr a udrží puk."

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Zdeněk Venera: "Byli jsme ve hře do stavu 1:1, pak se nám nějak rozsypala obranná hra. Poslední dobou dostáváme dost snadno góly, bránění je špatné. Takže můžu říct, že domácí vyhráli naprosto zaslouženě, byli celkově lepší. My jsme tam sice měli také nějaké slibné šance, jak v první třetině, tak potom v přesilovce pět na tři, ale bohužel se nám je nepodařilo proměnit."