Zápasy 28. 12. 2012, Redakce

Počáteční ztrátu se umazat nepovedlo, body zůstaly v Pardubicích

Stav 3:0 po 1. třetině položil základ pardubického úspěchu v pátečním utkání. Další branky padaly až v závěru. Litvínov s oslabenou defenzívou dvakrát snížil, domácí jednou kontrovali a nakonec udrželi výhru 4:2.

34. kolo, 28.12.2012, ČEZ Arena Pardubice
logo HC Dynamo Pardubice
logo HC VERVA Litvínov
HC Dynamo Pardubice HC VERVA Litvínov
4 2
  • Třetiny

    3:0, 0:0, 1:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Salfický – Benák, Gawryletz, Píša, Vašíček, Kočí, Drtina, O. Starý – Bartek, Somík, Nosek – J. Starý, Šagát, Zohorna – Radil, Kousal, Buchtele – Semorád, Cetkovský, Nahodil – Veselý

  • Sestava hostů

    Franěk (16. Francouz) - Jareš, Kubát - Stříteský, K. Černý - Martinka, Brejčák - Charousek, Sklenička, K. Černý - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Ručinský - J. Černý, Piroš, Kubinčák - Baláž, Smolka, Pšurný. Připraven Francouz


Reportáž

V rozdílném rozpoložení se nacházely oba celky před utkáním, a to nejen proto, že je v tabulce dělilo 12 bodů: Litvínov po dvou vítězstvích, Pardubice motivovalo zabrat doma po čtyřech neúspěších v řadě, pomáhalo jim v tom přes devět tisíc diváků. Verva potřetí za sebou postavila do branky Petra Fraňka a musela si vypomoci čtyřmi zadáky z první ligy, protože přijela celkem bez šesti hráčů: Trávníčka, Rapáče a obránců Posmyka, Zemana (zranění), Kousalíka (nemoc) a nakonec i Guly (záda).

Pojišťovna rovněž v brance upřednostnila zkušenost (Salfického) a radovala se už ve 20. vteřině hry, kdy skóre stečovanou střelou otevřel Bartek. Přesto v 5. minutě odešla část diváků, údajně na protest proti vedení klubu. Litvínov poměrně často zaměstnával domácího gólmana. Hrál první přesilovku (Cetkovský), škoda že Hüblova rána nemířila přesněji. Možnosti hostů pokračovaly i proti kompletnímu soupeři, hlavně v polovině třetiny, kdy měl šanci Lukeš a pak po pěkném uvolnění i Hanzl, který už nestačil zakončit. Když vyrovnání téměř viselo ve vzduchu, gól padl - jenže na opačné straně. Z dorážky uspěl Vašíček. Litvínov dál útočil, mušku však měli stále srovnanou domácí a Semorád další dorážkou způsobil změnu v kleci Krušnohorců, Francouz nahradil Fraňka. Salfický si až do přestávku na nedostatek práce nemohl stěžovat, čisté konto ale, byť někdy se štěstím, udržel. Další přesilovku hostí (Vašíček) rozpůlila přestávka.

I po ní byla Verva aktivnější, přečkala Kubinčákův trest, branky se však ne a ne dočkat. Snížení nepřineslo ani vyloučení Cetkovského, veterán Salfický se překonával. Čtyři minuty před druhou přestávkou se provinil Baláž, krátce před jeho návratem Kubinčák, ale Litvínov udržel manko na tříbrankové hodnotě. Mohlo to být lepší, Smolka s Balážem měli v této části příležitost i k opakované střele.

Po změně stran kouzlo Salfického konečně pominulo, Verva využila přesilovku po kombinaci Lukeše se zakončujícím Hüblem, 3:1. Další gól ale nepřišel a šest minut na to úspěšně zakončil svůj průnik Píša. Verva Litvínovu nechyběla, v 53. minutě to bylo zásluhou Ručinského znovu o dva góly, 4:2. Hosté se tlačili dopředu, domácím se otevíraly šance na brejky. Více než dvě minuty před koncem si trenéři Jeřábek a Rosol vyžádali oddechový čas. Pojišťováci trefili po buly tyč, opakovaně se vhazovalo v jejich obranném pásmu, stav už se ale nezměnil.

Škoda nevydařeného vstupu do zápasu, jehož průběh jinak HCVL šance na bodový zisk jednoznačně dával. V neděli přijede Liberec!

Ohlasy

logo HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice

Mojmír Trličík: "Zvládli jsme první třetinu, hráli absolutně zodpovědně a jednoduše a byli jsme produktivní. Zkomplikovali jsme si to ve druhé třetině. V té byly situace, které nebyly důsledné. Už to vypadalo, že budeme hrát nějaký velký hokej a málem se nám to nevyplatilo, protože Litvínov má do útoku skvělé mužstvo. S nimi si ani za stavu 3:0 po dvou třetinách nemůžete být jistí, že zápas dotáhnete do vítězného konce. Jsem strašně rád, že jsme poslední zápas v kalendářním roce zvládli."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Absolutně jsme nezvládli první třetinu, která rozhodla celý zápas. Chtěli jsme hrát dlouho 0:0, věděli jsme, že Pardubice budou pod psychickým tlakem, ale nezvládli jsme to. Udělali jsme hrozné chyby a Pardubice odskočily na tři branky. Tím, že jsme ve druhé třetině nedali kontaktní gól a ani si nevytvořili gólovku, byl zápas prakticky rozhodnutý."