Zápasy 30. 12. 2012, Redakce

Verva zakousla Tygry

Litvínov se s rokem 2012 loučí vítězně: porazil liberecké Bílé Tygry 5:2 a vytáhl svůj zisk v tabulce na 56 bodů. Využil dvě ze tří přesilovek, třicet úspěšných zásahů si připsal Pavel Francouz

35. (ČT), 30.12.2012, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Bílí Tygři Liberec
HC VERVA Litvínov Bílí Tygři Liberec
5 2
  • Třetiny

    3:1, 1:1, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Jareš, Kubát - Stříteský, K. Černý - Gula, Brejčák - Charousek, Sklenička - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Ručinský - J. Černý, Piroš, Kubinčák - Baláž, Smolka, Pšurný

  • Sestava hostů

    Vošvrda (13. Pinc) - Štich, Čakajík, Jánošík, Vitásek, Výtisk, Kajínek, Havíř - Bulíř, Nedvěd, Galamboš - Víšek, Filippi, Duda - Vantuch, Urban, Pospíšil - Bárta, Bortňák, J. Vlach - R. Vlach


Reportáž

Vervě se oproti pátku uzdravil jen obránce Gula, chybělo jí pět hráčů, z toho tři zadáci (Posmyk, Kousalík, Zeman, Trávníček, Rapáč).

Hosté se po úvodním vhazování vrhli do útočné třetiny a Lukeš odešel už ve 40. vteřině za katr za podražení. Litvínov bránil velmi pozorně a mohl dokonce otevřít skóre. Pšurný ujel přes dvě třetiny kluziště a našel na pravém křídle Černého Jakuba. Ten pálil z voleje, Vošvrda se však vytáhl.

Pavel Francouz nasbíral několik zákroků, ale po třech minutách hry si vybruslil mezi kruhy Martin Ručinský a bekhendem prostřelil vysokého gólmana Libereckých, 1:0. Za 29 vteřin ujel domácím zadákům Galamboš, byl faulován, ale kotouč po jeho zakončení doklouzal za brankovou čáru, 1:1. Domácí odpověděli závarem, celý stadión povzbuzoval, hokej diváky strhával a ti se chtěli bavit.

Tygři se do poloviny třetiny několikrát provinili ofsajdem. Litvínov vyrážel do rychlých protiútoků a jeden z nich hasil faulem Nedvěd. Majdan jej zakončením zblízka poslal zpět do hry už po 12 vteřinách. Odpověď hostů se tentokrát nekonala, naopak - ve 12. minutě měl třetí gól na holi před brankou zcela volný Piroš.

Svého prvního bodu se dočkal vzápětí, z přečíslení. Ideálně naservíroval puk Černému a po jeho koncovce do odkryté klece to bylo 3:1. Střelec hodnotu přihrávky ocenil smeknutím pomyslného klobouku. Tým zpod Ještědu vyměnil gólmana.

Marek Pinc se uvedl dobrými zákroky. Litvínov kontroloval hru. 112 vteřin před první přestávkou hákoval Piroš, ale oslabení Krušnohorci zvládli.

Brzy po změně stran hodně protestoval liberecký kapitán, ale ven za nedovolený zákrok musel. Ručinský si najel na střeleckou parketu mezi kruhy, Pinc jeho ránu vyrazil se štěstím, ale vyrazil. Zapotil se ještě po střele Baláže. Čtvrtý gól byl ve vzduchu, ale trefili se zčistajasna hosté, zpětnou přihrávku využil R. Vlach, 3:2.

Litvínov byl aktivnějším týmem. Do šance se dostal Černý, hledal výhodnější pozici a gól z toho nebyl. V polovině zápase se provinil Víšek, Hübl přízemní ranou Pince neprostřelil, vzápětí gólmanovi pomohla tyč a při Pirošově dorážce i trocha štěstí. Kouzlo litvínovského odchovance odčaroval Kubinčákův bekhend ve 33. minutě, č. 42 – 4:2. Pak byl přísně vyloučen Lukeš, ale jeho spoluhráči i tentokrát udrželi v kolonce využitých přesilovek Tygrů nulu a do kabiny dvoubrankový náskok.

Plynulost třetího dějství přerušila až pěkná akce domácích a švih Baláže ve 43. minutě, který Pinc zastavil lapačkou. Hanzl krásně křížnou přihrávkou našel Martynka, který z těžkého úhlu odkrytou klec těsně netrefil. Na začátku druhé pětiminutovky zazvonila tyč za Francouzem, ale těsně předtím už sudí pískali postavení útočícího hráče v brankovišti.

Čas tlačili ke konci domácí. Útok Kubinčáka s Ručinským vedl po odražené střele od zadního mantinelu k rychlé protiakci a přečíslení soupeře, přihrávku vzduchem ale zakončující hokejista netrefil. Černého zásah vysokou holí pomohl ubránit dvojzásahem Francouz. I v pěti měla pak domácí defenzíva v 52. – 53. minutě plné ruce práce. Osvěžil jí Hübl po kolmém pasu, Pinc měl však v Litvínově dobrý večer. 5:55 minuty před koncem měl tutovku Bárta, Francouz skvěle zasáhl lapačkou. Vzápětí ujeli Baláž a Smolka a zase se vyznamenal Pinc, kterého ohrozil po Ručinského přihrávce i Martynek.

Už necelé čtyři minuty před vypršením řádného času odvolali trenéři hosté po time-outu gólmana. Usadili se v pásmu a vytvořili si šanci, pak ale Kubinčák mířil na prázdnou branku a trefil se do ní Ručinský.

Litvínov se v neúplné tabulce posunul na šestou příčku a ve 3. čtvrině dosáhl dvouciferného bodového zisku (10). V novém roce míří tým na Spartu (připomínáme zájezd litvínovského Fanclubu!) a v neděli přivítá doma Třinec (18:15)

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Jsem rád, že jsme utkání zvládli, ve větším klidu tak můžeme vstoupit do nového roku. Potřebovali jsme se chytit po špatné první třetině v Pardubicích a začali jsme dobře. Po brance jsme opět rychle inkasovali. Trápí nás to celou sezónu, mluvíme o tom, ale opět nás to postihlo. Důležité bylo odskočení o dvě branky. A potom dodržení taktických věcí, nasazení a pohyb ve třetí třetině."

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: "Jsme po sérii osmi zápasů, kdy jsme vždy bojovali 60 minut a prohráli většinu z nich o gól nebo v nájezdech. Dnes jsme hráli nešťastné utkání co se týče disciplíny. Domácí z prvních střel dali tři branky a potvrdili svou efektivitu v zakončení. Celý zápas jsme za nimi pokulhávali. Nemáme potřebné štěstí ani úsilí v koncovce, abychom utkání rozhodli v náš prospěch."

Fanshop