Zápasy 18. 01. 2013, Redakce

Z Budějovic bez bodu

Ani na jihu Čech série neúspěchů Vervy venku neskončila, sedmou porážku v osmém utkání mimo Litvínov jediná vstřelená branka neodvrátila (1:3). Vyrovnaný zápas rozhodli domácí, slavící 85. výročí založení klubu, při power play soupeře.

41. kolo, 18.01.2013, Budvar Arena
logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
logo HC VERVA Litvínov
BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE HC VERVA Litvínov
3 1
  • Třetiny

    1:0, 0:1, 2:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Kovář - Ptáček, Jank, Frühauf, Vydarený, Kolarz, Vráblík, Dietz - Suja, Mertl, Šimánek, Kotalík, Škoda, Kohn, Dej, Langhammer, Květoň, Červený, Knotek, Švihálek - Rousek

  • Sestava hostů

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Martynek, Piroš, Ručinský - Černý, Rapáč, Pšurný - Baláž, Smolka, Kubinčák. Připraven Volke


Reportáž

Utkání začalo kvůli ceremonii k výročí domácího klubu s několikaminutovým zpožděním, dres bývalého reprezentanta a Budějovičáka Vacovského byl vytažen ke stropu haly. A fanoušci mohli (tentokrát zcela legálně) skandovat "Motor, Motor", historický nápis se dočasně vrátil na dresy jejich miláčků. Po Vacenovským vhozeném buly začali aktivněji domácí, ale obrana hostí, poprvé po delším čase s uzdraveným Posmykem a na čele s Francouzem odolávala. Šanci dostal také Rapáč.

Až ve druhé pětiminutovce odpověděl Ručinský z druhé, Pirošovy řady, kam se její centr posunul po Hanzlově zranění na konci minulého zápasu. Krátce po úvodní možnosti Vervy, kterou měl po Balážově získání puku Smolka, se trefili domácí. Dva na jednoho ujeli Suja se Šimánkem a domácí kapitán skóroval.

První vyloučení zavinil domácí Kohn, ale už po osmi vteřinách musel ven také Černý. Při hře čtyři na čtyři putoval kotouč po ose Martynek - Piroš - Stříteský do velké šance hostí, ale Kovář se stačil přemístit a střelu litvínovského beka, který nestřílel z voleje, chytil. Jarešovo vyloučení Litvínov bránil s obtížemi a pak sudí navíc nařídili za zákrok na Deje trestné střílení. Na gólmana si ale hráč Mountfieldu nepřišel, bekhendový blafák skončil na betonu. Francouze zahřál ještě Langhammer. Kováře vyzkoušel z úhlu Kousalík, pak se do tlaku dostala Pirošova formace, ale stav se nezměnil a více ze hry měli v závěrečných minutách spíše Jihičeši.

Litvínov si po změně stran za 80 vteřin vypracoval víc šancí, než v prvním dějství. Nejprve byl při chuti Lukeš, pak měli gólovky Hübl s Ručinským a ještě slušnou pozici Majdan. Domácí ale také podržel gólman. Při Martynkově vyloučení v polovině zápasu ujel sám na bránu Černý, tohle už si o gól opravdu říkalo, jenže střela mířila nad.

Majdan oslabil svůj tým, odseděl si celé dvě minuty a než se do hry vrátil, srovnal poměr sil na ledě budějovický rekordman Ptáček. A když se provinil ještě Jank, byla tu dlouhá výhoda pět na tři. Verva jí tentokrát dokázala využít, Majdan po Kubátově střele a Lukešově střele a přihrávce srovnal, 1:1! Dejovu možnost zlikvidoval Francouz. Poslední vteřiny vylepšila hostům přesilovka (Kolarz).

I po jejím skončení po změně stran zůstal Litvínov aktivnější a Kovář byl brzy zpátky v provozní teplotě. Jeho protihráčům zkomplikoval cestu k bodovému zisku Posmyk, který zastavil rodící se únik úderem do oblasti hlavy a krku a na dvanáct minut utkání opustil. Co horšího, přesilovku využil Ptáček a vrátil svému celku vedení, 2:1. Stříteského provinění brankou neskončilo, ale bylo zřejmé, jak žlutočervené branka povzbudila.

Až v 57. minutě Litvínov zmáčkl soupeře, dlouho jej svíral, Pšurný mohl z úhlu vyrovnat. Půldruhé minuty před koncem základní hrací doby trenéři po oddechovém času odvolali brankáře, ale za půl minuty jej vrátil do hry Květoň střelou do prázdné branky.

Čtvrtá porážka venku v řadě, přijde v neděli doma šestá výhra za sebou?

Ohlasy

logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Peter Draisaitl: "První třetina probíhala podle našich představ a kontrolovali jsme hru. Od druhého dějství jsme nehráli už tak dobře a dostali jsme se do problémů. Hosté byli nebezpečnější. V závěru jsme ale našli cestu k vítězství."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Přijeli jsme bránit a to se nám dařilo jen do prvního inkasovaného gólu. Domácí hráli přesně tak, jak jsme chtěli hrát my - čekali na nás a dali gól z brejku. Málo jsme se tlačili do branky."