Zápasy 24. 02. 2013, Redakce

Litvínov má čtvrtfinále a poosmé vyhrál nájezdy!

Černožlutí získali s Kladnem v utkání - navzdory výsledku útočném - bod, potřebný pro čtvrtfinálovou jistotu. A v nájezdech přidali (tradičně...!) druhý (2:1sn). Verva vyhrála doma podesáté v řadě a bude hrát o semifinále!

51. kolo, 24.02.2013, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
2sn 1
  • Třetiny

    0:0, 0:0, 1:1 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Baláž, Gerhát, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček. Připraven Franěk

  • Sestava hostů

    Chábera - L. Procházka, D. Růžička, P. Hořava, Piskáček, Doudera, Černošek, Kameš, Kužel - Eberle, Lukáč, M. Látal - Jass, Patera, M. Hořava - Valský, Dragoun, Kuchler - Dalecký, Melka, Kuchejda. Připraven Cikánek


Reportáž

Utkání začalo slavnostně – 90 vteřinovou obrazovou připomínkou Nagana a jeho litvínovských slavných momentů a slavnostním buly, kterou mezi Pavla Pateru a Martina Ručinského i Libora Pocházku vhodili Robert Reichel a Jiří Šlégr. Předtím ještě dostal Viktor Hübl odznak Klubu hokejových střelců od deníku Sport.

Zápas, v němž domácím chyběl v Třinci zraněný centr Piroš, byl zahájen oboustranně s velkým nasazením a ve výborné kulise, o kterou se staralo i téměř dvě stě kladenských fanoušků. Litvínováci vytáhli transparent "Společně až na vrchol". Kuchejdův trest mohl potrestat Majdan, i v dalších minutách byli domácí aktivnější a čišela z nich snaha učinit poslední nutný krok do čtvrtfinále.

V čase 9:00 vyhodil puk mimo kluziště Kubát a nabídl první výhodu hostům, ale stav se nezměnil. Francouz přečkal dorážku, která proletěla brankovištěm a vzápětí fauloval Dragoun. Trávníčkův trest mohl přinést branku, ale na straně jeho spoluhráčů, únik dva na jednoho přinesl ránu Ručinského, Chábera kryl. Kuchejdův druhý trest přinesl rušné momenty před kladenskou svatyní i jeden Rytířský brejk. Ani Kuželovo provinění půl minutky před sirénou gól nepřineslo. Přes řadu šancí a fakt, že třetina diváky skvostně bavila, branka nepadla.

Po změně stran domácí neúspěšně dokončili přesilovku a sami se bránili ve čtyřech od 25. minuty (Černý). Jass v pádu netrefil odkrytou klec, Kladno zle dotíralo a bitva o první gól pokračovala. Nejblíž měl k brance Trávníček, jel sám na Cháberu, který ale jeho střelu udržel ve výstroji. Domácí nastřelili Gerhátem břevno s odrazem puku dolů, scházely centimetry.

Jassův prohřešek na unikajícího Černého přineslo palebnou pozici mezi kruhy Ručinskému, Chábera kryl. Pak kotouč zůstal v brankovišti kousek od brankové čáry, posouval se k ní, lidé zvyšovali „volume“, ale kladenská hůl byla u puku dřív. Brejčákův švih se otřel o tyč, to se již hrálo čtyři na čtyři (Trávníček). I druhá část přinesla zajímavý hokej a jen dobří gólmani a trocha smůly (štěstí) udrželi – na útočný hokej opravdu nezvyklý – bezbrankový stav.

Domácí zahrozili ve třetím dějství nebezpečnou tečí Ručinského, ale i hosté často zaměstnávali Francouze. Třetí formace rozhodla utkání: Černý – Pšurný – Rapáč, 1:0! Stejná formace znovu vyšachovala defenzívu Středočechů, jejich poslední instance ale tentokrát puk za svá záda nepropustila.

Hráči Vervy byli ve třetím dějství častěji nuceni se bránit, ale bránili pozorně a každý jejich brejk byl nebezpečný. V 55. minutě se Kladno dočkalo, dřelo a dřelo, až Valský z úhlu prostřelil Francouze, 1:1. Čtyři minuty před koncem musel ven Hübl, Litvínov se ubránil a v poslední minutě po Ručinského průniku mohl rozhodnout.

Prodloužení přineslo pěkné průniky Kubáta a Trávníčka i dva těžké Francouzovy zákroky, ale ne gól. Takže silná zbraň Vervy - nájezdy!

Domácí osvědčení nájezdníci opět nezklamali. Trefili se: střelou Lukeš (vítězný gól) a jako třetí blafákem i Ručinský. Hosté proti Francouzovi neuspěli ani jednou, takže bylo rozhodnuto, 2:1.

Pavel Francouz: "Chtěli jsme ten potřebný bod, máme dva, takže jsme rádi." Martin Ručinský: "Něco jsme si před sezónou řekli a šli za tím. Pořád ale jdeme zápas od zápasu, jako celý rok. V "šestce" už jsme, v úterý máme další utkání. V play off si nebudu vybírat, jak se říká, když chcete vyhrát, musíte porazit kohokoliv. Začne nová soutěž, chceme pokračovat v dobrých výkonech a uvidíme. Daří se nám doma, to je výhoda."

Litvínov znovu vylepšil své bodové konto a po úterním derby se může v klidu chystat na boj o semifinále.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "V první třetině jsme měli málo střel. Ve druhé jsme přidali, měli šance, ale až ve třetí jsme šli do vedení. Poté jsme si vypracovali i další gólovku, ale bohužel jsme dostali branku na 1:1. Získali jsme bod, který jsme potřebovali a chtěli i bod navíc. V nájezdech jsme ho získali, takže jsme spokojeni."

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Jiří Kopecký: "Jeli jsme sem s teoretickou nadějí na šesté místo, kdy by nám nahrálo i to ostatní. Chtěli jsme získat minimálně bod, abychom předkolo když tak začínali doma. Což se nám povedlo. Hokej to byl pěkný, takový trochu bezstarostný. Litvínov je v klidu, my byli celkem taky. Domácí měli více ze hry a asi i víc šancí. My tradičně nájezdy nevyhráváme... S bodem jsme vcelku spokojeni."

Fanshop