Zápasy 08. 03. 2013, Redakce

Litvínov v Plzni: výhra a čisté konto!

Přesilovková branka Františka Lukeše z 21. minuty rozhodla první díl čtvrtfinálové bitvy před téměř sedmi tisíci diváky v Plzni. Pavel Francouz vychytal čisté konto, Verva vede v sérii 1:0!

1. ČTF, 08.03.2013, ČEZ Aréna Plzeň
logo HC ŠKODA PLZEŇ
logo HC VERVA Litvínov
HC ŠKODA PLZEŇ HC VERVA Litvínov
0 1
  • Třetiny

    0:0, 0:1, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Mazanec - Jeřábek, St. Pierre, Hanzlík, Havíř, Slovák, Mozík - Vampola, Kratěna, Schleiss, Vlasák, Straka, Kašpařík, Lev, Sedláček, Kovář, Hollweg, Dvořák, Johnson, Pletka. Připraven Svoboda

  • Sestava hostů

    Francouz - Kousalík, Kubát - Stříteský, Zeman - Gula, Brejčák - Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Baláž, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček. Připraven Franěk


Reportáž

V očekávaných sestavách - Litvínov kompletní a Plzeň téměř kompletní - vyjely oba celky k úvodnímu dílu očekávané série před plné hlediště. Seznamovací, oťukávací, ale i v dobrém tempu - tak by se dala charakterizovat první třetina. Na vyložené gólové šance ji Verva vyhrála 1:0.

První zasahoval Francouz, ale až po 90 vteřinách hry. Ve 3. minutě předvedl tvrdší atak u mantinelu Černý, plzeňští diváci si přáli trest a sudí je vyslyšeli o chvíli později, ven musel Trávníček. V oslabení ujeli dva na jednoho Piroš s Ručinským, elegantnímu bruslaři hostů a nejstaršímu hráči na ledě koncovka nevyšla.

Skandováním "modrá - bílá!" domácí fans nechtěně trochu evokovali čtvrteční nevydařený plzeňský mezinárodní fotbal a jejich oblíbenci jakoby po vzoru Horváta a spol v první části mnoho nepředvedli. Kousalík poslal puk do hlediště, v oslabení se znovu pokusili zahrozit Ručinský s Pirošem, jen v obráceném gardu.

Prvním vyloučeným Indiánem byl v 8. minutě Pletka. Otevřít skóre mohl Majdan: po vyšachování obrany a Hüblově přihrávce zůstal sám před Mazancem, střílel po kličce bekhendem, litvínovští fans už zvedali ruce, ale domácí ochránce svatyně v pádu dokázal vyrazit. Vyloučení Guly a Hübla Plzni, jen pomalu nabírající obrátky, nevyšla, navíc druhý trest zkrátil faulem znovu Pletka. Dostal 4 minuty a to mělo hrát svou roli... 55 vteřin před koncem třetiny odkulhal z ledu a poté i do kabiny do mantinelu narazivší Ručinský. Obavy, bude pokračovat?

Ano, ve druhé části se po chvíli na ledě objevil. Ta začala pro Vervu skvěle. V pokračující početní výhodě Kousalík od modré krásně vybídl k zakončení u tyče číhajícího Lukeše a ten poslal puk pod horní tyčku, 0:1! Kdo hádal, že sérii brankově otevře F. L., hádal správně... Lukeš: "Kousi se neukvapil, poslal mi to přesně a prakticky před prázdnou branku."

Ve 27. minutě přečíslili soupeře Lukeš s Majdanem, ale bylo z toho naopak vyloučení na straně jejich týmu, pro příliš mnoho hráčů na ledě. Litvínovské menší tresty narůstaly o poznání rychleji než protivníka. Plzeň se začala snažit o nátlakový hokej, ale pozorný Francouz vše za pomoci obětavě hrajících spoluhráčů pokryl. Ani možnosti Vlasáka v síti neskončily (jednu zastavila tyč).

Domácí oslabil zákrok Lva na Rapáče (5 minut + do konce), po němž naštěstí slovenský forvard ve hře pokračoval. V dlouhé přesilovce se Vervě moc nedařilo, ale solidní pozici měl Kubát - semafor proti jeho ráně vymrštil Mazanec. A také Rapáč, kterého uvolnil Hübl. Ten se dostal po Hollwegem nezachyceném vyhození soupeře na útočné modré čáře do největší příležitosti. Vyjel za pukem, Mazanec proti němu vystartoval, ale byl pomalejší, Hübl se ho kličkou zbavil, jel z úhlu na prázdnou klec, ale před křižujícím protihráčem ji z úhlu netrefil.

Stejně se vedlo po dalším vyšachování západočeské defenzívy zblízka z úhlu Kubátovi. Po Rapáčově a Černého průnicích po křídlech před sirénou zase hrozili Indiáni, Kratěnovi zkazil radost Francouz a Hanzlíkův kotouč po ráně z mezikruží snad orazítkoval tyč. V posledních vteřinách se zase potil Mazanec, uf...

Straka už ve druhém dějství díky výbornému pohybu ukazoval nebezpečně zuby a na úvod třetího dějství si průnikem vykoledoval faul Kousalíka. Francouz po něm chytil dorážku Johnsona. Stříteský odnesl plzeňskou tvrdost a vyloučený Dvořák se vztekal ještě na trestné lavici. Když se z ní vrátil, vrhnul se na Martynka, způsobil mu krvavé zranění na hlavě a (přes pětiminutový trest) pro něj zápas také skončil.

Po Strakových protestech u rozhodčího Mináře a následném znovuzahájení hry šli postupně ven Gula a Martynek, takže z dlouhé výhody pro hosty nezbylo skoro nic. Horší bylo, když ven za zdržování musel Ručinský, který přisedl k Martynkovi - 52 vteřin oslabení tři na pět! Verva však s vervou vydržela. Po skončení oslabení se před Francouzem na kotouči nakupila valná hromada téměř všech hráčů, ale puk byl ve žlutočerném bezpečí. V 58. minutě fauloval Jeřábek a usnadnil tak poněkud Krušnohorcům závěr. Radost, radost!

Gólman vychytal nulu a Litvínovu se povedl husarský kousek, dlouhé dny se chystajícího soupeře skolil na jeho ledě jediným gólem. Kolektivní výkon slavil úspěch, Plzeň neskórovala ve druhém zápase za sebou (v Třinci 0:4). Hrdinou utkání byl kromě střelce Lukeše brankář Pavel Francouz, "nula" v takovém zápase, to se počítá. Prozradil, že mu s přípravou na play off kromě zkušenějšího kolegy Petra Fraňka pomáhal i Zdeněk Orct.

Stav série na čtyři vítězné zápasy: 0:1. Play off je válka, složená z bitev. Druhá vypukne v sobotu od 19 hodin opět v Plzni a opět se zájezdem (již vyprodaným) litvínovských fanoušků.

Ohlasy

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Milan Razým: "O výsledku utkání rozhodly přesilovky. Padl pouze jeden gól, který hosté vstřelili po naší chybě a zbytečném faulu. I to byl důvod porážky, udělali jsme spoustu faulů v útočném pásmu. Dva pětiminutové tresty jsou příliš proti Litvínovu, který má přesilovky velmi dobré. I my jsme měli řadu přesilových her, i minutovou pět na tři, ale když nevstřelíme branku, nemůžeme vyhrát. Hráčům nelze upřít snahu a bojovnost, ale musíme víc střílet a víc se tlačit do branky."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Nebudu zápas nijak extra hodnotit, sérii zhodnotím až po jejím posledním zápase. Chtěl bych jen smeknout před klukama, hráli jsme to, co jsme si řekli. I když tam pořád ještě nějaké věci byly špatně, jako zbytečná vyloučení, to lze zlepšit."