Zápasy 17. 09. 2013, Redakce

V Pardubicích bez vstřelené branky

Čtyři branky inkasoval Litvínov do poloviny utkání na východě Čech v dohrávce 2. kola. Hráči v černém se za 60 minut střelecky neprosadili a nakonec podlehli 0:5.

2. kolo, 17.09.2013, ČEZ Arena Par.
logo HC Dynamo Pardubice
logo HC VERVA Litvínov
HC Dynamo Pardubice HC VERVA Litvínov
5 0
  • Třetiny

    2:0, 2:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Růžička – Kočí, Píša, Ďaloga, Benák, Vašíček, Gregorc, Čáp – Somík, Kousal, Sýkora – Zohorna, Nosek, Cetkovský – Starý, Marha, Kolář – Tybor, Číp, Veselý – Špaček. Připraven Salfický. Trenéři Venera a Říha ml.

  • Sestava hostů

    Francouz (28. Franěk) – Pavlík, Kousalík – Stříteský, Zeman – Chaloupka, Gula – 21. Pavelka - Majdan, Hübl (A), Lukeš – Gerhát, Piroš – Martynek, Hanzl, Trávníček (C) – Jurčík, Černý, Pšurný. Trenéři Jeřábek a Rosol


Reportáž

Verva nastoupila stejně jako v 1. kole s jedenácti útočníky a šesti obránci (sedmým byl připravený Pavelka), protože návrat Majdana zneutralizovalo úterní zranění Ručinského.

Začala nebojácně, aktivně. Ve 3. minutě pálil pár mětrů za modrou Gula, odpověděl Somík. V další minutě se do šance dostával Černý, jenže pak obrana zapomněla na rychlého Somíka a ten se z nájezdu trefil přesně do mezery mezi Francouzovými betony, 1:0. Pardubice rychle přecházely do protiútoků. Marha v šanci uvolňoval Starého, který netrefil.

Ve druhé polovině první třetiny rychle plynoucí zápas přibrzdila dvě slepená vyloučení, obě na straně černých. Pavlík nedovoleně bránil a 57 vteřin po něm Chaloupka podle sudích hákoval. Těžkou chvíli Litvínov ubránil, Kousal naštěstí Somíkovu přihrávku promáchl.

Hosté se nadechli k náporu, čtvrtá formace točila soupeře v jeho obranném pásmu a několikrát ohrozila brankáře Růžičku, jenže branka padla zase až z protiútoku. Sýkora, ač tísněný Gula, vystřelil a kotouč zpod Francouzovy výstroje vyjel za brankovou čáru, 2:0.

Hodně vzruchu přinesla ještě poslední minuta před přestávkou. Nosek se po buly natlačil před klec, z dorážky trefil tyč, vrazil do něj Jurčík a musel ven. Zámek Východočechů až do posledních vteřin už gól nepřinesl.

Druhé dějství nezačalo pro Severočechy zle, alespoň do té míry, že ubránili zbytek oslabení, včetně trmy vrmy před Francouzem po jeho skončení. Jenže teč Ďalogova pokusu Kolářem znamenala třetí kotouč v litvínovské síti. Domácí létali po ledě a dostávali se do přečíslení. Pozastavil je Nosek a jeho vyhození kotouče do hlediště (2 minuty).

V přesilovce měl šanci Pšurný, Martynek mohl dorážet do odkryté klece, ale netrefil dpobře kotouč. Gól tak přišel znovu z protiútoku: teč Zohorny, 4:0. Petr Franěk poté nahradil svého mladšího kolegu na nejdůležitějším postu.

Černého trest změnu skóre nepřinesl a byla to škoda pro hosty: Stříteský mohl snížit. Ve 38. minutě jel zleva sám Hübl, nic platno, stále nula. Franěk na druhé straně vychytal Tybora a při vyloučení Guly znovu mohl Gerhát bekhendem vymazat Růžičkovu nulu. Domácím rozhodčí Šindler a Homola v prvních 40 minutách neodpískali ani jeden faul (Nosek šel ven za vyhození puku, poměr vyloučených 1:5).

A v tomto trendu zápas pokračoval i po přestávce. Během utkání dostal první extraligovou šanci v litvínovském dresu Tomáš Pavelka, který musel ve 42. minutě na lavici hanby. Půlminutky na to jej následoval Kousal.

Volnější led svědčil Pirošovi, uvolnil se, potáhl akci a kličkou do středu se dostal sám před Růžičku. Nabito dva metry před branku dostal Pšurný, ani z jedné situace ale nezapršelo. V polovině třetiny Číp protřelil poprvé Petra Fraňka.

Kousal postrčil Majdana a musel ven, ani další projektily si ale cestu do pardubické svatyně nenašly. Hrál už se bezstarostnější hokej, k radosti více než sedmi tisíc fandů bíločervených za jasného vedení Pardubic.

Ohlasy

logo HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice

Zdeněk Venera: "Chtěli jsme v prvním domácím utkání uspět a to se nám povedlo. Výrazně nás podržel brankář Martin Růžička. Výsledek není důležitý, navíc si myslím, že moc neodpovídá průběhu utkání, i Litvínov si připravil řadu šancí. Výkon z naší strany byl lepší v první polovině zápasu, po čtvrtém gólu jsme trošku odpadli."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Přijeli jsme do Pardubic perfektně bránit a vyrážet do rychlých protiútoků. Vše ale bylo obráceně, my jsme propadali v útočném pásmu a Pardubice vyrážely do brejků. Naši hru musíme změnit a vrátit se k poctivé práci. Soupeři jsme se dokázali vyrovnat co se týče šancí, ale rozhodující fáze od nás byla nedůrazná."

Fanshop