Zápasy 01. 11. 2013, Redakce

Verva odzbrojila Piráty a přepustila jim poslední místo

Šesté novodobé derby mezi Vervou a Piráty ovládl počtvrté Litvínov! Potřetí pod novými trenéry dostal v základní hrací době jediný gól, tentokrát až v posledních vteřinách zápasu. Tři body už předtím trefili Martynek a Jánský.

17. kolo, 01.11.2013, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Piráti Chomutov
HC VERVA Litvínov Piráti Chomutov
2 1
  • Třetiny

    1:0, 0:0, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Zeman, Pavlík - Šlégr, Gula - Sklenička, Posmyk - Jánský, Hübl (C), Lukeš - Rosa, Hanzl, Ručinský (A) - Majdan, Černý (A), Martynek - Písařík, Jurčík, Pšurný. Připraveni Nechvátal a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Kostúr – Krstev, Malec, Mrázek, Pulpán, Šulák, Kučný, Rutta, Bartejs – Balej, J. Svoboda, Bartečko - Hruška, Divíšek, Kubinčák - Hřebejk, Sikora, Šagát - Kaše, Kämpf, Račuk. Připraveni Hanuljak, Marcel a Indrák. Trenéři Čelanský, Skořepa, Veber


Reportáž

Stříteský, Kousalík, Chaloupka a Piroš, to byla litvínovská marodka před derby zápasem 17. kola. Navrch distancovaný Trávníček. První letošní šanci dostal ve čtvrtém útoku Písařík. Piráti se vyzbrojili i dlouholetým litvínovským forvardem Kubinčákem, ale svou touhu protrhnout střeleckou smůlu v úvodu zápasu příliš nedemonstrovali.

Litvínov začal před návštěvou sezóny aktivněji, i díky tomu, že už v 19. vteřině fauloval Pavlíka Balej. Verva soupeře zamkla, ale málo střílela. Krátce po skončení přesilovky napočítali sudí na ledě příliš mnoho hráčů domácích, Piráti si však vedli o poznání hůř a Francouze vůbec neohrozili. Naopak Hübl s Lukešem málem v oslabení zaměstnali Kostúra.

Gula procedil puk od modré až k brance, kterou minul o centimetry, pak byl vyloučen zároveň s Kučným. Při hře čtyři na čtyři nastřelil Posmyk tyč od modré čáry. Šlégr dostal nabito a trefil náruč dobře postaveného gólmana. Vzápětí měl největší dosavadní možnost HCVL Hanzl, minul. Vyloučení Krsteva také branku nepřineslo, ale uvolnění Martynka už ano, v 15. minutě se litvínovský štírek po filigránské přihrávce Černého prosadil, zblízka zakončil mezi betony, 1:0. Černý pak přihrál o branku před ni Majdanovi, ale další domácí útočník, čekající na první gól v sezóně, svou nulu zatím nezrušil.

Chomutov ve 2. třetině přidal, jeho zvýšenou aktivitu demonstroval Divíšek, Černého trest ale hosté nevyužili. Hanzlova řada pak zmáčkla soupeře a rezultovala z toho druhá domácí tyčka, vyražený puk poslal málem za brankářova záda jeho spoluhráč.

Pak byli aktivnější modří, Sikora jel dokonce po kolmé přihrávce sám na Francouze! Do šance si pěkně najel také Mrázek, gólman Vervy dvakrát zachránil. Na druhé straně zahrozil v přečíslení Jánský. Krušné chvíle před druhým odchodem do kabin prožili žlutí při trestu Posmyka.

Třetí dějství zase zahájil lépe Litvínov, Hanzl a Rosa se objevili v palebných pozicích a Hanzlova řada si vynutila tlak, který vyústil ve faul Bartejse. Martynek se znovu objevil sám před Kostúrem, tentokrát neuspěl. Hosté pokračovali v nedisciplinované hře a Sikorovo provinění zaplatili brankou. Jánský se prosadil před brankou a zavěsil, 2:0.

Krstev minutu na to ještě ztížil Chomutovským jejich pozici a Litvínov kráčel vcelku jistě za vítězstvím. V 58. minutě nastřelil potřetí tyč (nebo počtvrté?) a když fauloval ještě Divíšek, po dlouhé výhodě, která se přelila až do 59. minuy, se zdálo rozhodnuto.

Malé zdramatizování ještě Piráti stihli, snížili osm vteřin před koncem. Ani oddechový čas ale už k dalšímu ohrožení branky nevedl. Litvínov vyhrál potřetí za tři body a opustil poslední příčku. Hosté alespoň po dvou "nulových" zápasech poprvé skórovali. Z tábora jejich fanoušků se ozývalo "Čelanský ven". Zápas byl chvílemi nervózní, šlo o hodně, ale měl vzruch i pěkné momenty.

Rostislav Martynek: "Čemu přičítám, že jsme získali z posledních tří zápasů sedm bodů? Nejvíc asi bojovnosti. Předtím ta šnůra porážek byla už moc dlouhá. Vedení se rozhodlo ke změně, přišel nový impuls, vyhráli jsme a povedlo se nám to zaplaťpámbu zlomit."

Pavel Francouz: "Kluci mi hodně pomáhají, blokují střely, chytá se mi teď dobře. Měl jsem dneska i trochu štěstí, dvakrát na mě puk vylítnul, ani jsem neviděl odkud, a chytil jsem ho spíš tak, že mě střela jen trefila. To k tomu patří. Trenéři nás myslím dobře vedou v tréninku, jsme moc rádi, že se konečně začalo dařit."

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "První třetinu jsme odehráli celkem dobře, byli jsme lepší, ale dali pouze jeden gól. Ve druhé třetině se zápas trochu otočil, Chomutov měl víc šancí. Bylo to těžké utkání. Zvítězilo nasazení našich hráčů a výborný výkon brankáře. Jsme rádi, že jsme získali tři body."

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Jiří Veber: "Pro nás se utkání už od první třetiny nevyvíjelo dobře. Chybovali jsme a Litvínov nás potrestal. Takto si nepředstavujeme boj o poslední místo, hrou ani přístupem. Měřítkem byla až druhá třetina, kdy jsme se zlepšili a vytvořili si i tlak, ale nedokázali jsme skórovat ani z nájezdu. Hokej je hra chyb a my je udělali."

Fanshop