Zápasy 03. 11. 2013, Redakce

Verva bodovala počtvrté za sebou, o druhý bod přišla v nájezdech

Pět obdržených gólů v posledních čtyřech zápasech, z toho jen tři v základní hrací době - to je aktuální vizitka litvínovské defenzívy. Postavila základ k bodovému zisku i v Plzni, kde za 65 minut branka nepadla a v nájezdech se radovala Škoda.

18. kolo, 03.11.2013, ČEZ Aréna Plzeň
logo HC ŠKODA PLZEŇ
logo HC VERVA Litvínov
HC ŠKODA PLZEŇ HC VERVA Litvínov
1sn 0
  • Třetiny

    0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Machovský – Seman, Hanzlík, Jeřábek, Slovák, Frolo, Mozík, Marcel – Vlasák, Straka J., Kratěna, Pletka, Lev, Duda, Sýkora J., Kašpařík, Novotný, Hollweg, Sýkora T., Petruška, Indrák. Připraven Mensator. Trenéři Razým, Straka Mich., Špaček

  • Sestava hostů

    Francouz - Zeman, Pavlík - Šlégr, Gula - Černý K., Posmyk - Jánský, Hübl (C), Lukeš - Martynek, Hanzl, Ručinský (A) - Rosa, Černý J. (A), Pšurný - Písařík, Jurčík, Majdan. Připraveni Nechvátal a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Místo Skleničky Kamila Černého přivezl Litvínov v neděli do Plzně, jinak měl v sestavě stejné hráče jako v pátek, jen trenéři pozměnili složení některých formací. Chyběli stále Kousalík, Stříteský, Chaloupka, Piroš a distancovaný Trávníček. Plzeň bez M. Straky a s litvínovským odchovancem J. Strakou.

První dějství? Hra byla plynulá a vyrovnaná, útočné akce se střídaly na obou stranách, ale šancí bylo k vidění pomálu, protože obrany pracovaly spolehlivě. Hrálo se čistě, viděli jsme jen jedinou klasickou přesilovku (Litvínov), i když celkem pět vyloučených.

V 5. minutě jeli Škodováci dva na jednoho a při zakončení viděli sudí prohřešek u Posmyka. Vzápětí ale rodící se přečíslení Vervy, vedené kapitánem Hüblem, hasil v zárodku nedovoleně Seman a musel ven také. Větší vzruch poté přinesla až 17. minnuta. Sýkora byl sám před Francouzem, ale neměl kotouč před sebou, jak potřeboval a gólman se překvapit nenechal.

Zanedlouho Kratěna krosčekoval Majdana. Hostům se ale přesilovka nedařila, gólová byla až střela Rosy, který mohl přidat druhý gól v litvínovském dresu, avšak Machovský zachránil. Dvanáct vteřin před sirénou se po objetí branky snažil zasunout kotouč do litvínovské svatyně Pletka. Následně vznikla u brankoviště šarvátka, kterou tresty odnesli Duda a Zeman.

Druhou třetinu přibývaly zpočátku zákroky jen na kontě plzeňského brankáře. Vyvrcholilo to ve 24. minutě, kdy se po buly prosadil před klec Hanzl a domácí měli velké štěstí, že jak Martynek tak Ručinský měli při dorážkách puk přes ruku. Ve 26. minutě pobavil diváky pokusem o zasunutí puku, přilepeného k čepeli pod víko, Ján Sýkora. Také bez efektu.

Po akci Hollwega zakončoval vedle Seman. Ve druhé pětiminutovce druhého dějství byla Plzeň aktivnější. Pak měl možnost z úhlu Lukeš a stejného hráče poslali sudí ven k teprve první přesilovce Západočechů, byť pád postiženého hráče zaváněl filmováním. Horší bylo, že k Lukešovi na 14 vteřin přisedl Zeman, ale Verva bránila s vervou a celé čtyři minuty přečkala.

Závěr třetiny patřil černým. Mozík byl vyloučen, bez využití. Ve 40. minutě se hrůzostrašně proti nejmenšímu litvínovskému hráči Martynkovi, stojícímu u mantinelu, rozjel Hollweg. Náraz... Nejtvrdší Plzeňák mohl být rád jen za menší trest. Martynek naštěstí odjel po svých a kdo ví, komu měl být adresován pokřik domácích fans "Ku..víte hokej!"

Ve třetí části poprvé zahrozila Plzeň až ve čtvrté minutě, důrazně a rychle přistupovala k protihráčům, ale Litvínov ukazoval pevnost své defenzívy, jištěné Francouzem. Možnost hostí - Ručinský v 50. minutě bekhendem našel v mezikruží Černého, machovský kryl. Vzápětí přišly krušné chvilky pro hosty, Gula a 45 vteřin po něm Šlégr usedli na lavici hanby, ale domácí ani dlouhou dvojnásobnou výhodu nevyužili.

Šance přišla až při hře pět na čtyři a Francouz si u tyčky poradil. V 55. minutě mohl rozhodnout domácí Lev, ale netrefil branku. Uf... V závěru mohli bílomodří doplatit na nedisciplinovanost, Pletka dostal osobní desetiminutový trest a Frolo chvíli po něm dvouminutový za to, že vrazil na hrazení Jánského. Největší možnost trefit tři body měl z mezikruží Šlégr. Poslední desítky vteřin základní hrací doby se vlekly, ale Litvínov se dalšího plusového bodu dočkal.

O ten druhý se nejprve více snažila Plzeň, dostala se jednou do přečíslení, ale závěr nastavení zase patřil Krušnohorcům. Hanzlík byl 14 vteřin před koncem vyloučen a po oddechovém času litvínovská čtyřka točila trojici hráčů Škody, ještě se sirénou letěla Lukešova rána na branku, stejně se však muselo do nájezdů.

V nich litvínovská dvojice Hübl - Lukeš neuspěla, zatímco po neúspěšném Josefu Strakovi se štěstím skórovali Kratěna i J. Sýkora a tak bylo po pěti nájezdech rozhodnuto.

Osmý bod z dvanácti možných z posledních čtyř zápasů vylepšil žlutočerným náladu do přestávky. Po ní se hraje poprvé v Litvínově netradičně ve středu 13. listopadu, po dlouhých letech se zde představí tým z Hradce Králové.

Ohlasy

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Milan Razým: "Dominovaly obrany. S Litvínovem se už z minulého play off dokonale známe, takže i oni na nás byli dobře připraveni. Podobně jako v minulých utkáních trpělivě bránili a proto jsme neměli tolik šancí. Sice jsme nesehráli ve třetí třetině přesilovku pět na tři optimálně, ale díky nájezdům jsme získali dva body. Momentálně se střelecky trápíme, tak jsme před utkáním apelovali na hru dozadu. Martin Straka je zraněný, zítra se podrobí drobnému artroskopickému zákroku a pak zjistíme, jak dlouho bude chybět."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "V utkání byli domácí trošku lepší díky větší pohyblivosti, my jsme to nahrazovali extrémní obětavostí a bojovností. V naší situaci jsme za bod velmi rádi. Vybojovali jsme ho i díky skvělému brankáři Francouzovi a vynikajícímu kolektivnímu výkonu celého mužstva. Jirka Šlégr to ve svém věku zvládá výborně. Věkem ubývající rychlost nahrazuje ohromným srdcem. Strašně chce a je neuvěřitelné, jak moc mužstvu pomáhá."

Fanshop