Zápasy 13. 11. 2013, Redakce

Zápas s Mountfieldem rozhodla až přesilovka v prodloužení

Po bodovém zisku v pátém utkání v řadě sahala Verva i proti mužstvu z Hradce, nejlepšímu týmu na cizích kluzištích. Bod nakonec vybojovala a poskočila o příčku v tabulce. Hosté rozhodli ve výhodě čtyři na tři v nastaveném čase (2:3p).

19. kolo, 13.11.2013, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Mountfield HK
HC VERVA Litvínov Mountfield HK
2 3p
  • Třetiny

    1:1, 1:1, 0:0 - 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Stříteský, Zeman – Gula, Šlégr – Kousalík, Posmyk – Majdan, Hübl (C), Lukeš – Martynek, Hanzl, Ručinský (A) – Rosa, Piroš, Černý (A) – Rapáč, Jurčík, Pšurný. Připraveni Nechvátal a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Kantor – Vydarený, Harant – Mikuš, Pláněk – Frühauf, Ptáček, Plášil – Šimánek, Mertl, Kudrna – Květoň, Červený, Škoda – Podlešák, Knotek, Švagrovský – Rousek, Langhammer – Švihálek. Trenéři Draisaitl a Kučera. Připraveni Kacetl a Nedvídek


Reportáž

První zápas po přestávce je dvojnásob důležitý. Oba středeční soupeři v Litvínově chtěli navázat na to pozitivní před pauzou. U Mountfieldu HK vzhledem ke druhému místu v tabulce nebylo co řešit, Verva zase chtěla prodloužit předchozí čtyřzápasovou bodovou řadu.

Litvínov vyrukoval na rozjetého protivníka s podstatně méně zaplněnou marodkou než před přestávkou. Do sestavy se vrátili Stříteský, Kousalík, Piroš a Rapáč, tréninkové manko dohání Franěk a Chaloupka. Pro zranění chyběli už jen Jánský a Pavlík, třetí zápas trestu odpykal Trávníček.

Hosté začali zhurta, vrhli se do útoku a Šimánek s Mertlem ohrožovali nebezpečně Francouze hned v 1. minutě. Žlutí odpověděli Hanzlem a slibně vyhlížející palebnou pozicí Černého. Po ráně Posmyka těsně vedle se Hradečtí dostali do přečíslení, ale zakončovali až z těžkého úhlu neúspěšně.

První vyloučení (Rousek) přineslo domácím několik nebezpečných situací a pak už přišly branky. Vešly se do rozmezí 26 vteřin. Nejprve uplatnil důraz před brankovištěm Podlešák, 0:1. Poté Lukeš dojel vlastní střelu vyraženou gólmanem a prostřelil Kantorovy betony. Hosté stále prokazovali velkou chuť útočit i pohodu, zvýšenou možnost získat zpět vedení jim poskytl Posmykův trest, ale bojovní domácí se ubránili.

Ve druhé části přinesly branky přesilovky. Lépe po přestávce začali hráči Vervy, po akci Piroše a dorážkách přišel Ptáčkův krosček na Rosu. V přesilovce přišla žlutočerná akce "Nagano": Šlégr se na modré zbavil protihráče kličkou, vypálil a Ručinský s přehledem dorážel, 2:1.

Mountfield zvýšil obrátky, Květoňova šance neskončila v brance a další pro změnu přistála na brance, horní síťka pomohla Francouzovi. Frühaufovo provinění stavem nepohnulo, vyloučení Černého už ano. Kotouč prošel před branku, kde u něj byl volný Šimánek, 2:2.

Tresty velezkušených Šlégra a Ptáčka se zčásti překryly. Ve 34. minutě mohl Litvínovským vedení vrátit Hanzl, našel minimezeru mezi gólmanem a tyčí, puk se však od ní odrazil zpět do pole. O tři minuty později vychytal Francouz Švagrovského, který jel od modré čáry sám.

Ve třetím dějství měli opticky více ze hry Hradečtí, ale na jeho začátku jim bylo úzko. Lukeš natáhl hned ve 41. minutě na modré čáře a téměř sestřelil Kantora zásahem do masky. Poté Škoda podrazil Šlégra a musel pykat, nerozhodné skóre se ale nezměnilo. Langhammer na druhé straně zdálky napálil břevno a Kudrna po nájezdu zprava nevyzrál na Francouze. Zajímavý hokej pokračoval.

Gól mohl rozradostnit domácí fandy, Hanzl podruhé v utkání nastřelil tyč! V šanci se objevil také Piroš, ale muselo se prodlužovat. V 58. minutě byl vyloučen Zeman, před koncem ještě Kudrna. Nastavení tak přineslo Krušnohorcům krátkou výhodu čtyři na tři, ale zůstala nevyužita. Vyloučení Stříteského následně Draisaitlovi svěřenci naopak proměnili ve druhý bod a rozhodli Květoněm.

"Soupeř přesilovku dobře sehrál, střílel z obou stran a já jsem po rychlém přesunutí ještě nohou dobržďoval a puk mi prošel pod betonem," viděl poslední situaci v zápase Pavel Francouz, který si jinak pochvaloval výkon týmu. František Lukeš: "Odehráli jsme vyrovnané utkání a získali zaslouženě bod, který je pro nás cenný. V prodloužení jsme na nájezdy nemysleli, chceme v něm vždycky rozhodnout. Nakonec byl úspěšnější soupeř. Absence Petera Jánského? Byla to škoda, měl dobrou fazónu. Ale Juraj Majdan odehrál výborný zápas."

Každá porážka mrzí, ale Litvínov vzal bod těžkému soupeři a neměl daleko k výhře. V tabulce se posunul na dvanácté místo, i když pocity po zápase byly smíšené. Ne kvůli výkonu, spíše pro konečný výsledek a další těžký los. Jede se dál, v pátek čeká venku Třinec, v neděli doma Sparta!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Bylo vidět, že jsme hráli proti nejlepšímu týmu v extralize na hřištích soupeřů. Hrají výborně, jsou fyzicky připravení a velice dobře organizovaní. Hradec byl v utkání lepší, měl více šancí, lépe se jeho hráči pohybovali. Pro nás je to dobrý bod. Mohlo rozhodnout prodloužení, ale přesilovku jsme sehráli špatně a soupeř ze své přesilové hry rozhodl. Jdeme po malých krůčkách, jinak to nejde. Důležitá je ale enormní snaha hráčů."

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Peter Draisaitl: "Pro nás jsou to dnes velmi vzácné dva body, protože hra Litvínova nám moc nesedí, neumíme to na něj. Alespoň v prvním vzájemném utkání to tak bylo, teď už to bylo lepší. Zápas mohli vyhrát i domácí, za dva i za tři body. I proto jsou to jak říkám body pro nás cenné."

Fanshop