Zápasy 22. 11. 2013, Redakce

Verva třikrát zhasla Kometu a veze z Brna všechny tři body!

Třikrát vedl neohrožený Litvínov v Brně a potřetí už domácí nevyrovnali! Výsledek 3:2 udrželi černožlutí celou 3. třetinu a z horké půdy vezou mimořádně cennou a zaslouženou výhru. Třemi body (1+2) se na ní podílel Martin Ručinský.

23. kolo, 22.11.2013, Kajot arena Brno
logo HC Kometa Brno
logo HC VERVA Litvínov
HC Kometa Brno HC VERVA Litvínov
2 3
  • Třetiny

    0:1, 2:2, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Čiliak – Nosek, Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka, Dujsík – Zohorna, Čermák, Holec – Svoboda, Němec, Káňa – Dočekal, Hruška, Burian – Jenyš, Koreis, Wasserbauer. Připraven Trvaj. Trenéři Kýhos, Pešout a Beran

  • Sestava hostů

    Francouz – Stříteský, Zeman – Gula, Šlégr – Kousalík, Posmyk – Jánský, Hübl (A), Lukeš (do 11. min.) – Martynek, Hanzl, Ručinský (A) – Rosa, Piroš, Černý – Majdan, Jurčík, Trávníček (C). Připraveni Nechvátal a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

I díky věkovému omezení jen se šesti obránci odjela Verva v pátek před polednem na led Komety. Útoky i obrany zůstaly ve stejném složení jako v úterý. Bohužel jen do 11. minuty, kdy po rychlých akcích na obou stranách byl při rozjíždění další trefen v pohybu protihráčem František Lukeš a odjel z ledu po jedné (levé) noze a za doprovodu.

Jenže to už Litvínov na horkém brněnském ledě před téměř vyprodaným hledištěm vedl! Přečkal úvodní čekání na domácí nástup na led a za chvíli i vyloučení Šlégra, když se mu povedlo několikrát vyhodit. A sám při Kempného trestu za zdržování udeřil: před Ručinským se ve středním pásmu otevřela cesta, vjel do koridoru až před brankáře a milimetrovou střelou do pravé tyče a do sítě jej překonal. Vyrovnat mohl Burian, byl sám před Francouzem, ale nezakončil, otočil se s pukem a ještě hledal spoluhráče, což se mu nepovedlo.

Ve 12. minutě se poprvé lámal chleba. Káňa dostal už druhý brněnský trest za zdržování. Následný faul sudí domácím prominuli, ale podražení T. Svobody už penalizovat museli, 80 vteřin pět na tři!

Verva bohužel opět neuspěla, do asi největší šance si před branku sjel na Hüblovu přihrávku Rosa. Kometa nevyužila vyloučení Zemana a šlo se do kabin. Za příznivého stavu pro černé, přesto je mohl hubený náskok i mrzet.

Druhá část, to byl frmol. kdo čekal, že padnou čtyři branky? A že Verva udrží vedení? Neutuchající aktivitu Krušnohorců demonstroval ve 21. minutě hned dvěma střelami Ručinský, který působil dojmem, že je ročník narození 91 a ne 71. Šlégr nahodil z nulového úhlu puk na branku a s přispěním brankáře trefil tyč!

Jánský přenechal Černému do dobré pozice a Litvínov pak pokračoval v tlaku jak při přesilovce. Dopředu se tlačili i domácí a tak hokej po přestávce opravdu vyrostl. Verva chtěla zvýšit v přesilovce (Wasserbauer), ale dopadlo to opačně, ujel nejlepší střelec Komety Svoboda a srovnal ze sóla, 1:1.

Domácí chvíli s podporou probuzeného hlediště "bláznili", ale když Káňa učebnicově podrazil Hübla, nachystala si v přesilovce odpověď dvojice Ručinský - Jánský, který z voleje zblízka ideálně nahoru trefil matadorovu přihrávku.

V další minutě dorážel z brankoviště Hruška, kdy byl už Francouz zalehnutý po souboji Kousalíka s protihráčem, 2:2. Ale ostrá střelba pokračovala, Hübl si v signalizované výhodě nádherně položil vyjetého Čiliaka a zavěsil přes nadskakujícího Jánského. Posledně jmenovaný hráč ještě musel necelé dvě minuty před sirénou ven, ale Litvínov se ubránil a i po druhé třetině držel - a zaslouženě - těsné vedení. Jistými zákroky dodával klid spoluhráčům Francouz.

Vedete-li venku a na ledě kvalitního a navíc sebevědomého protivníka po dvou třetinách o gól, je třetí dějství hodně o osobní statečnosti, obětavosti a bojovnosti. Zejména, když Kometu hnala plná hala.

Litvínov si však body vyrvat nenechal. Ubránil dvě oslabení, dvakrát mu naopak pomohl prohřešek domácích, zejména kapitána Čermáka v 56. minutě, který ztížil hodně Brnu plány. Oddechový čas ani power play už Kometě nepomohly, body jedou na sever Čech! Litvínov se navíc o další příčku posunul v tabulce. A co v neděli?

Ohlasy

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Vladimír Kýhos: "Před zápasem jsme upozorňovali hráče na horší první třetiny, přesto jsme do utkání nevstoupili dobře. Nenahráli jsme si dobře a měli i málo pohybu. Dostali jsme dva góly v oslabení a dvakrát přitom měli puk na hokejce a nejen, že jsme jej nevyhodili, ale i nahráli soupeři. Důležité bylo, že jsme ustáli dlouhou přesilovku Litvínova pět na tři a zůstali tak v zápase. Chybou bylo, že po každém našem gólu jsme rychle inkasovali. To rozhodlo o osudu zápasu. Výsledek si Litvínov v poslední třetině pohlídal."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Celý zápas jsme byli spíš pod tlakem Brna, které hrálo výborně. Domácí dohrávali souboje a měli i dost šancí. My měli vynikajícího brankáře Francouze a přiklonilo se k nám i štěstí při využívání šancí. Musím pochválit naše hráče za bojovný výkon. Dali jsme dva góly v přesilovce a podali týmový výkon. Jsme strašně rádi, že se nám podařilo vyhrát."

Fanshop