Zápasy 24. 11. 2013, Redakce

Přes Kladno do desítky!

Je to tam! Alespoň v tuto chvíli ano. Verva Litvínov se po dlouhých 16 kolech znovu probojovala do první "desítky" tabulky. Už v první třetině Rytíře dvakrát zasáhla a náskok si v dramatickém duelu pohlídala až do konce (5:2)

24. kolo, 24.11.2013, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
5 2
  • Třetiny

    2:0, 1:0, 2:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Stříteský, Zeman – Gula, Chaloupka – Kousalík, Posmyk – Jánský, Hübl (A), Ručinský (A) – Martynek, Hanzl, Trávníček (C) – Rosa, Piroš, Černý – Majdan, Jurčík, Pšurný. Připraveni Nechvátal a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Chábera – Růžička, Kaberle - Doudera, Procházka, P. Hořava, Majeský – Jankovič - Tenkrát, Patera, M. Hořava – Treille, Machač, Rudovský – Bajaruns, Dalecký, Hlaváč – Strnad, Lukáč, Šilhavý. Připraveni Cikánek a Jankovič. Trenéři Vojta, Tatíček, Kopecký


Reportáž

Ručinský se posunul z druhé do první a Trávníček ze čtvrté do druhé formace, to byly změny po zranění Františka Lukeše v utkání v Brně v litvínovské nedělní sestavě. Ve čtvrté řadě dostal znovu příležitost Pšurný.

Přímý souboj o atraktivní desátou příčku v tabulce se hrál na ledě o něco lesklejším než obvykle, vždyť jej ozařovaly držitelé hned čtyř zlatých olympijských medialí z Nagana. Ale to jen při rozbruslení, Šlégr po něm do utkání pro zranění nemohl nastoupit a nahradil jej na poslední chvíli povolaný Chaloupka.

První ohrozil branku soupeře Jánský po akci se dvěma kolmými přihrávkami už ve 22. vteřině zápasu, jenže vzápětí domácí přibrzdilo Trávníčkovo vyloučení. Hosté zahrozili Daleckým a i v dalším průběhu měli častěji kotouč na holích a více ze hry. Francouz byl pozorný a další vyloženou šanci už si modří nevypracovali. A tak přišly dva údery číhajících hráčů Vervy.

Chaloupka oslavil návrat na led po zranění střelou od modré čáry, kterou tečoval Jánský - jeho třetí gól ve třetím zápase za sebou. Vzápětí stejný hráč po Ručinského vybídnutí znovu osvědčil důraz před brankovištěm a trefil břevno! Domácí fanoušci se ale druhé branky ještě do přestávky dočkali, Zemanovu střelu od modré po vyražení vrátil z úhlu do odkryté klece Jakub Černý, 2:0.

Druhá třetina začala stejně jako první možností Jánského, kterou zlikvidoval Chábera. Prosadila se čtvrtá řada HCVL, důraz před brankou uplatnil Pšurný a uklidnil svůj tým třetí brankou. Hosté nesložili hole, často útočili, ale chyběla jim přesnější finální přihrávka i efektivita.

Domácí mohli spoléhat na brejky, po akci Hübla měl možnost Gula. Několikrát se roztleskal celý stadión, spokojený s průběhem zápasu i výkonem svých, až na početný hlouček kladenských fans, také však neutuchající v povzbuzování. Teprve ve druhé polovině zápasu přišla další dvě vyloučení, L. Procházka na jedné a v závěru třetiny Martynek na druhé straně. Verva cenný tříbrankový náskok přenesla do závěru utkání.

Třetí část byla nejrušnější. Začali ji šťastněji hosté a Dalecký po chybě v domácí rozehrávce snížil na 3:1. Rosa po přihrávce Černého mohl Vervě vrátit tříbrankový náskok, Chábera zachránil. Krušnohorci se ale dočkali, Patera hákoval a po něm se P. Hořava provinil stejně. Dvojnásobnou výhodu využil z voleje Rosa, 4:1.

Hotovo však nebylo. Černého trest Litvínov přečkal, ale slepená vyloučení Ručinského (krosčekoval Procházku, který ho předtím tvrdě atakoval u mantinelu) a Trávníčka, který po odehrání puku zasáhl protihráče vysokou holí, před něj postavilo tvrdší zkoušku.

Tým bránil dobře, ve dvojnásobném oslabení dostal puk do útočného pásma Hanzl, ale pak podle sudích hákoval. A hra žlutých ve třech se natáhla na několik minut. Skóroval ale pouze Růžička, 4:2. Kladno se na kontaktní gól už nezmohlo, naopak při power play, kterou hrálo od 59. minuty, Ručinský vystihl rozehrávku soupeře a dovezl kotouč do prázdné klece, 5:2.

Verva přeskočila Rytíře v tabulce a bodovala podeváté z posledních deset zápasů. Zároveň vyhrála potřetí za sebou.

Podívejte se do VERVA TV na sestřih litvínovských branek a Zvonění s děkovačkou

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Začali jsme opatrně. Věděli jsme, že hrajeme se sousedem v tabulce. Nikdo nechtěl udělat chybu a bylo to z naší strany opatrnější. Pomohla nám lepší produktivita a dostali jsme se do vedení. Po druhé třetině jsme vedli o tři branky, to byl klíč k dnešnímu vítězství. Ve třetí třetině jsme si to zkomplikovali vyloučeními, ale i když jsme inkasovali, zvládli jsme to a nepustili Kladno na kontaktní gól. Vše bylo podpořené výborným brankářem."

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Zdeněk Vojta: "Utkání se mi nehodnotí lehce... Rozhodla první třetina. Měli jsme více ze hry i šance, ale naše nedůslednost, nedůraz a podcenění obranných úkolů od našich hráčů znamenalo vedení domácích 2:0. Poté jsme ještě utkání zdramatizovali, ale bohužel na víc jsme už neměli. V závěru nám tlak nebyl nic platný, protože jsme neproměňovali šance. Je mi to líto, ale dnes jsme tři body ztratili."

Fanshop