Zápasy 15. 12. 2013, Redakce

Plzeň skolil Ručinský, Litvínov bude na Vánoce v desítce!

Martin Ručinský dvěma brankami rozhodl vyrovnaný duel s Plzní (2:1) a zajistil Vervě vánoční svátky na postu, ze kterého se postupuje do play off! V dramatickém utkání kralovali oba mladí gólmani, Francouz a Machovský.

31. kolo, 15.12.2013, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
2 1
  • Třetiny

    0:0, 1:0, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Stříteský, Zeman – Gula, Chaloupka – Posmyk, Kousalík – Jánský, Hübl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Černý, Pšurný – Písařík, Zavřel, Jurčík. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Machovský – Hanzlík, Seman - Slovák, Jeřábek - Mozík, Boháč - Slavík – Kratěna, Lev, Pletka - Duda, Vlasák, Sýkora J. - Indrák, Kašpařík, Holec – Dvořák, Sýkora T., Schleiss. Připraven Mensator. Trenéři Razým, Straka Mich., Špaček


Reportáž

Litvínov bez tria stabilních forvardů Lukeš, Piroš (zranění) a Hanzl (nemoc), hosté bez kapitána Straky. Verva tak poslala do hry před pěknou návštěvu kromě Gerháta i Zavřela. Také poslední duel před pauzou odehrála jen se šesti obránci.

Už ve 2. minutě se odehrál první kontakt Dudy a Trávníčka, pohledy se doprovázeli ještě u střídaček. Ve 4. minutě měl největší šanci domácích v první třetině Martynek po Trávníčkově přihrávce. Dostal nabito mezi kruhy, pálil do Machovského. První přerušení hry přišlo až v čase 4:16.

Vzápětí hledal Majdan před brankou volného Pšurného, zasáhl gólman. Francouz si poradil s Holcovým pokusem. V 8. minutě sudí Husička domlouval Dudovi a téměř v témže čase pěkně vystřelil Gerhát. Chaloupka držel a byl v polovině třetiny prvním vyloučeným, ale litvínovská bránící čtveřice několikrát vyhodila. Podobně se ve výhodě vedlo i domácím při Boháčově trestu.

Také provinění Jeřábka neumožnilo Vervě usadit se déle v útočném pásmu. Další výhodu měli hosté (Kousalík), v oslabení Ručinský hledal tečujícího Chaloupku - Machovský byl na místě.

Boj o každý metr ledu pokračoval i po změně stran. Posmyk od modré trefil připravený Machovského beton. U Západočechů nejvíce zlobila první řada. Velká možnost Krušnohorců přišla při vyloučení Dudy (Gerhát a dorážející Trávníček), také Jánského teč Zemanova pokusu si na plzeňskou jedničku nepřišla.

Pak už ale gólová radost na ZS Ivana Hlinky dorazila. Ján Sýkora byl vyloučen za vysokou hůl a čtyřicet vteřin před jeho návratem vyhodil puk mimo kluziště Mozík. Litvínov svíral ve dvojnásobné výhodě protivníka a když se přesilovka pět na tři změnila v klasickou, Ručinský zamířil švihem přesně k tyči, 1:0.

Tři minuty na to trefil Pletka břevno. Hüblovo vyloučení jeho spoluhráči ubránili, byť Škodováci nebezpečně dotírali. Těsně před koncem ještě elegantním uvolněním zahřál domácí fandy Černý.

Poslední předvánoční třetina nabídla to pravé vyvrcholení - nejprve zdramatizování, zápletku, pak rozuzlení... Zdramatizování: Hübl jel hned ve 41. minutě sám na Machovského! Nedal. Obhájce titulu dřel a využil přesilovku k vyrovnání (zápletka). Domácím chyběly centimetry k získání a vyhození puku a tím se dostali dva hráči za něj. Škoda si s nastalým přečíslením dva na jednoho poradila ideálně a Duda vyrovnal, 1:1.

Rozuzlení ne až v nastavení nebo v nájezdech, ale v 58. minutě! Hübl uvolnil Ručinského a ten z levého křídla rozhodl. "Bylo to už ke konci střídání, měl jsem za sebou dva "bazény", když mi to Viktor ještě pěkně hodil do křídla. Tak jsem si řekl, že to zkusím a propadlo to tam...!"

Aby byla pointa dokonalá, právě Ručinský odpálil při plzeňské power play puk z brankové čáry za Francouzem! Litvínov zakončil podzimní blok pod novými trenéry sérií sedmnácti zápasů, z nichž v patnácti bodoval. Z posledního místa se dostal na desáté a v neděli si vypracovali i malý náskok na jedenáctý Liberec. V povánočním pokračování soutěže bude - snad i s prázdnější marodkou - usilovat o udržení pozic v play off. Tabulka se ve svém středu parádně zhustila... I zásluhou Vervy!

Podívejte se do VERVA TV na sestřih litvínovských branek a pozápasového zvonění a děkovačky. V úterý se můžete těšit na nový Magazín.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Já se dnes shodnu s kolegou, bylo to těžké utkání, v němž dominovaly obrany a gólmani. Zápas byl o štěstí a k nám se přiklonilo za bojovnost a obrovské nasazení. Vynikající výkon, to se opakuju, podal náš brankář Francouz. Těžké a těsné utkání."

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Michal Straka: "Bojovné utkání plné osobních soubojů, ve kterém dominovaly obrany. Pro útočníky bylo těžké se prosadit, hodně urputný zápas. Když už byla šance, zasáhli výborně gólmani. Sahali jsme po bodu, ale nakonec ho v závěru ztratili, takový je hokej. Musím domácím poblahopřát k vítězství."