Pane trenére, jsme na začátku přípravy pro novou sezónu. Jaký tým čeká program?

Budeme trénovat do 4. července, tedy od dnešního dne nás čeká osm týdnů. Pak hráči dostanou na dva týdny individuální program a 22. července se potkáme i s hráči, kteří jsou teď na nároďáku a kteří mají individuální programy. Je to podobné loňské sezóně, a to znamená, že první týden a půl budeme trénovat mimo led s možností chodit na led a první oficiální trénink týmu plánujeme na čtvrtek 1. srpna. Pak už nás čeká standardně kombinovaná příprava led, sucho a k tomu osm přípravných utkání tak, abychom byli co nejlépe připraveni na start extraligy 18. září.

Prozradíte, jaká utkání vás čekají?

Naplánované máme dva duely s Karlovými Vary a dva s Libercem a poslední srpnový víkend pojedeme na dvojutkání ve Švýcarsku. Následně potom máme ještě dvojutkání v Drážďanech.

Neuvažovali jste o zařazení tréninků na ledě již teď v jarní části přípravy?

Reagujeme teď i na počet hráčů, které v přípravě máme. V přípravě teď máme 14 hráčů, což není nijak odlišné od zbytku extraligy. Takový je zkrátka trend. A z logiky věci vyplývá, že zkrátka těch osm týdnů je potřeba, aby opravdu hráči se dobře připravili tělesně, kondičně, aby zkrátka tu sezónu byli nachystaní.

Nechceme měnit model, který jsme měli, ale na druhou stranu i do dobrých věcí by nějaká inovace měla přijít, ale jak říkám, vzhledem k tomu počtu, který teď máme v přípravném období, jsme se rozhodli ten systém zanechat. A vlastně je i malinko inovovaný, protože loni jsme se připravovali devět týdnů, letos to bude osm proto, že jsme skončili sezónu až 5. dubna.

Budete kádr ještě doplňovat? Jedinou zcela novou tvář v týmu zatím představuje František Gajdoš, který je aktuálně na mistrovství světa.

Samozřejmě, že trh hráčů i nadále bedlivě sledujeme, minimálně po jednom obránci ještě koukáme, to stoprocentně. A co se týká útoku, tam samozřejmě cílíme na nějaká dvě až tři místa. Pochopitelně loni se nám zadařilo angažováním Liama Kirka, ale nejsem si úplně jistý, jestli na trhu budou hráči takových dovednostních kvalit. Prozradím, že jsme v kontaktu s jedním hráčem Lotyšska, ale je to ve fázi nabídky a reakce.

K Františkovi; je to hodně zajímavý hráč i vzhledem ke svému věku. Hrál v opravdu dobrém týmu slovenské extraligy, o čemž svědčí i jejich titul, a navíc už loni reprezentoval Slovensko na mistrovství světa. Letos nominaci obhájil. Jsme přesvědčení, že bude opravdu platnou součástí naší defenzivy.

Klub také oznámil návrat Josefa Jíchy. Co vás k tomuto kroku vedlo?

Stejně jako před rokem Ondra Jurčík, Josef Jícha nás přesvědčil svými výkony a řekl si o své místo. Je to vždy velice dobře kondičně připravený hráč s výborným pohybem, který pracuje pro mužstvo. Jsme moc rádi, že jsme se domluvili i proto, že Pepa je odchovancem klubu.

Pochopitelně i nadále je eminentní zájem o udržení Ondřeje Kašeho, který nyní září na mistrovství světa. Jaká je situace u něho?

Jsem opravdu přesvědčený, že opravdu záleží na tom, zda Ondra dostane jemu slušící nabídku z NHL z toho pohledu, aby mu to dávalo především herní smysl. Tuším, že trh s volnýma hráči se otevírá 1. a končí 15. července. Pak budeme vědět více.

Co říkáte na to, že Litvínov tolik reprezentantů na mistrovství světa, čímž je v české extralize nejlepší?

Je to určitě dané tím, že máme mezinárodně poskládané mužstvo. Všichni kluci, kteří tam od nás jsou, si to stoprocentně zaslouží. Národní tým je pro toho hráče určitá nadstavba, cíl a ocenění jeho práce. A my jsme rádi, že jsme mohli klukům i svou prací k jejich nominaci dopomoct.