Ani jeden z těchto hráčů sice není klasickým litvínovským odchovancem (Škoula začínal s hokejem v Litoměřicích, Prorok v Karviné), přesto budou fandy HC Chemopetrol určitě nejsledovanějšími hokejisty Hadamczikova výběru, vždyť v černožlutém klubu začali svou vrcholovou kariéru.

Už dlouho nebyl český tým tak 'malým' favoritem turnaje, jako letos. Vrcholem sezóny byla olympiáda a na šampionát se po dlouhých měsících plných hokeje leckomu nechce. Tým je skládán za pochodu, zatížen vlastními celoročními nepříznivými výkony a výsledky. Se světlou výjimkou bronzového Turína, kde ale hrálo jiné mužstvo. V zákulisí proskakuje váznoucí vztah trenér - hráči, někteří potenciální adepti dokonce oznámili konec reprezentační kariéry.

Mistrovství však nadále zůstává světovým šampionátem. Jako takové jej berou fanoušci a jako takové jej bere svět. Na potíže proto musí český hokej zapomenout a udělat vše proto, aby si v následujících 16 dnech udržel vysokou mezinárodní prestiž.

Soudě podle posledních dní může být hned úvodní měření sil (v pátek ve 20:15) prubířským kamenem českých schopností. Odhodlaný domácí celek Lotyšska, v zádech se skvělými příznivci, dokonale prověří soudržnost našich. Přejme si, aby je úspěch nastartoval k dalším výhrám a k nedělnímu duelu s papírovým outsiderem Slovinskem, vedeným trenérem Františkem Výborným, mohli jít už klidněji a v úterý proti Finům třeba jen testovat formu na další boje.

V konečné širší nominaci je 16 nováčků.

brankáři:
Milan Hnilička (Liberec), Adam Svoboda (Timra, Švédsko/Pardubice), Tomáš Pöpperle (Eisbären Berlín)

obránci:
Tomáš Kaberle (Toronto), Marek Židlický (Nashville), Martin Škoula (Minnesota), Lukáš Krajíček (Florida, NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix), Jan Hejda (Chimik Mosk. oblast), Martin Richter (Liberec), Miroslav Blaťák (Zlín), Zdeněk Kutlák (Č. Budějovice)

útočníci:
David Výborný, Jaroslav Balaštík (oba Columbus), Tomáš Plekanec, Jan Bulis (oba Montreal), Martin Erat (Nashville), Patrik Štefan (Atlanta), Jan Hlaváč (Ženeva), Petr Tenkrát (Oulu), Miloslav Hořava (MoDo), Jaroslav Hlinka, Jan Marek (oba Sparta), Petr Hubáček, Zbyněk Irgl (oba Vítkovice), Jaroslav Bednář (Slavia), Ivo Prorok (Chemopetrol), Tomáš Rolinek (Pardubice)

trenéři:
Alois Hadamczik, Josef Paleček, František Musil