Černožlutí dřeli, bojovali, v jejich hře se objevila řada dobrých momentů, více, než v minulých kolech. Dokázali odpovědět i na Ondřejovo snížení na začátku poslední třetiny na 2:1.

Navzdory posledním neúspěchům přišla tým povzbudit slušná návštěva a v úterý na Kladno bude jistě ještě vyšší. Jedná se o přímý souboj desátého s jedenáctým!

Ale zpět k vypjatému nedělnímu duelu. I početný hlouček pardubických fandů na severní tribuně viděl od první minuty zajímavý a kvalitní zápas. Litvínov se tlačil dopředu. Leccos pochytal Ján Lašák, při Brandově střele na odkrytou branku měl štěstí, puk šel vedle. Za aktivitu byl ale Chemopetrol přece brzy odměněn - v 9. minutě vzdálenější šibenici branky trefil Milan Kopecký.

Po změně stran kýžený druhý gól domácích přidal po rychlém výpadu Peter Jánský. Vysunul jej Trávníček a mladý litvínovský forvard našel z pravé strany mezírku mezi betony brankáře. 

V závěru třetiny přišel Chemopetrol o svého kapitána, vyloučeného na 2+10 minut. Podle diváků měl jít ven pouze faulující protihráč Pivko, ale vylučovalo se na obou stranách a Reichel dostal navrch osobní trest. Do hry po přestávce několikrát naskočil junior Černý, vrátivší se ze světového šampionátu dvacítek. Nejproduktivnější hráč Litvínova se mohl vrátit na led až ve 49. minutě, skóre se mezitím změnilo z 2:0 na 3:1.

Ve 43. minutě zmrazil na chvilku ochozy Ondřej. V přesilovce prostřelil Altrichtera poté, co se domácím nepodařilo vyhodit puk ze třetiny. Litvínov se ale nenechal deprimovat, znovu zabojoval a také využil početní výhodu. Střelu od modré vrátil před branku Branda a za dezorientovaným Lašákem se zblízka k dorážce prosadil obránce Punčochář.

Na výsledku nic nezměnila ani vyložená šance Tomáše Rolinka v 53. minutě, který zblízka nepřekonal brankáře, ani přesilovka hostů čtyři na tři, ani power-play Říhových svěřenců započatá v čase 58:36.

Slavilo se tentokrát perníčky, hopsajícími na trampolíně-vlajce, obsluhované hráči. Hrdina večera, brankář Altrichter (40 zásahů) pak krátkým posezem na brance těsně před koncem zápasu, přemetem a povedenou stojkou po něm. Litvínov si první výhru doma po měsíci dokázal užít.

Miloš Říha: 'Byl to bojovný zápas. První třetinu jsme odehráli hůře, od druhé jsme začali mít navrch. Měli jsme spoustu šancí, které jsme neproměnili. Domácí nehráli v takové pohodě, v jaké byli, když jsme tady poprvé prohráli. Ale byli trpěliví a hráli účelně pro výsledek, který se dostavil. Nehráli jsme ani závěr špatně, remíza by snad zápasu slušela víc.'

Petr Fiala: 'Jsme spokojeni, hlavně s tím, co jsme odehráli ve hře dozadu. Nepropadali jsme tak často do přečíslení, jako v minulých zápasech. Soupeř měl šance hlavně v přesilovkách, měli jsme trochu štěstí, kterému jsme ale šli naproti, a v brance vynikajícího Martina Altrichtra. Výkon a výhra pro nás doufám budou odrazovým můstkem do dalších kol. Tři body proti tak kvalitnímu týmu jsou pro nás zlaté.'