"Tak nám vzali body, paní Müllerová," posteskl by si asi smutně dobrý voják Švejk coby fanoušek Plzně, Mladé Boleslavi či Kladna. (Vlastně asi jen prvních dvou jmenovaných klubů). Česká nejvyšší hokejová soutěž pokročila o významný krok v řešení dvou a půl týdne se táhnoucí kauzy neopravněných startů hráčů. Vyrovnává se s nejtěžší situací za dobu své existence.
Novou tabulku (po odečtech) už naleznete na obvyklém místě na naší úvodní stránce.

"Bylo to pro mě nejtěžší období v profesní kariéře," zhodnotil na dnešní tiskové konferenci v Praze uplynulé dny ředitel APK Stanislav Šulc.
Po jeho verdiktu se Plzeň a Mladá Boleslav propadly nebezpečně blízko do té doby poslednímu Kladnu, jemuž se naopak díky odečtu pouhých 6 bodů situace výrazně zlepšila. Proto také z tohoto klubu protesty nezazněly. Naopak zbývající dva postižené kluby zvažují další kroky.

HC BENZINA Litvínov měl všechny administrativní záležitosti v pořádku a tak fanoušci zažili poprvé za dobu 62 let existence klubu v nejvyšší soutěži kuriózní situaci. Tým ve středu prohrál, navíc dvouciferně. Přesto si dva dny na to o dvě místa v tabulce polepšil.
Jinak se ovšem nic nemění, vyhrávat je třeba stále. Jen z minimální ztráty na play off je nyní malý náskok.

Ponechme stranou etiku, sportovního ducha a podobné záležitosti. On by pohled na situaci z jejich pohledu také nemusel vyznít jednoznačně.

Pravidla a řády platí, samy kluby si je schválily. Diskuse o faktu provinění je zbytečná.
Vést se bude nad výší trestu. Ale pokud v podobných případech v dávnější i nedávné minulosti postupoval Stanislav Šulc stejně, nemohl teď jednat jinak.
Postiženým klubům zbývá 31 kol na to, aby se zpackanou sezónou zkusily něco udělat. Nemožné to určitě není, v sázce je pro každého 93 bodů. Boleslavské mužstvo jakoby už před svým vyřešením celý případ motivoval úspěšně, ve dvou posledních zápasech nasázely 15 gólů.

A fanoušci si až do 52. kola mohou zpestřovat život tím, jak by vypadala tabulka, kdyby se o ní rozhodovalo jen na ledě.