Rada města na svém zasedání dne 6. června mimo jiné projednala zprávu představenstva HC BENZINA Litvínov, a.s., týkající se splnění podmínky Licenčního řádu APK ohledně kapacity míst k sezení. Zde se s ní můžete seznámit.
Dnes se na radnici uskutečnila k zasedání Rady města Litvínova tisková konference. Ing. Petr Hojer CSc. na ní shrnul vývoj řešení této problematiky. ...

Valná hromada Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (dále jen „VH APK“) schválila 16. prosince 2009 definitivně Licenční řád ELH. Ten mimo jiné definuje podmínky vybavenosti zimních stadionů pro účast klubů v ELH, které musí být splněny nejpozději od sezóny 2013/2014.

Zimní stadion Ivana Hlinky v Litvínově v zásadě nesplňuje jen licenční podmínku, týkající se kapacity sedících diváků. Licenční řád požaduje minimálně 3500 míst k sezení, zatímco naše stávající kapacita je cca 2000 míst k sezení. Další požadavek na celkovou kapacitu (minimálně 5000 míst) stadión splňuje (cca 7000 míst). Vedení města Litvínova, jako majitele ZS I. Hlinky, bylo o této podmínce ústně i písemně informováno spolu se žádostí o přijetí opatření, potřebných ke splnění licenční podmínky.

Koncem roku 2009 a počátkem roku 2010 byla proto na objednávku města Litvínova vypracována studie o možnosti řešení výše uvedené licenční podmínky. Na základě této studie přistoupilo vedení města Litvínova v únoru 2011 k vypsání výběrového řízení na dodavatele projektové dokumentace na rekonstrukci ZS s odhadnutým celkovým nákladem ve výši 239 mil. Kč (bez DPH).

Výběrové řízení doposud probíhá. Vzhledem k nedostatku finančních prostředků města Litvínova byl v závěru roku 2010 poskytnut společností Benzina, s.r.o Praha finanční dar městu Litvínov ve prospěch nákladů na zhotovení této projektové dokumentace ve výši 5 mil. Kč.

Představenstvo společnosti HC BENZINA Litvínov, a.s. v květnu 2011 s ohledem na vážnou časovou tíseň ve věcném i časovém řešení splnění licenční podmínky rozhodlo o podání odůvodněné žádosti VH APK, konané dne 18. května 2011, o časový odklad splnění podmínky Licenčního řádu do termínu zahájení soutěžního ročníku 2017/2018.
Tato žádost však byla VH APK zamítnuta spolu s obdobnými žádostmi HC Kladno a BK Mladá Boleslav.

Znamená to, že HC BENZINA Litvínov, a.s. musí pro sezóny 2011/12 a 2012/13 požádat VH APK o poskytnutí výjimky z Licenčního řádu a přitom také reálně doložit postup prací, směřujících k naplnění licenční podmínky, tzn. postup projektových prací, později stavebního řízení i finančního zabezpečení rekonstrukce.
Pro sezónu 2011/2012 byla žádost o poskytnutí výjimky HC podána a VH APK jí vyhověla. Pro účast v následujícím ročníku ELH má tedy klub splněny všechny náležitosti.

V této situaci byl z iniciativy společnosti Benzina s.r.o. jako generálního partnera společnosti HC BENZINA Litvínov, a.s. vypracován nezávislý posudek k výběrovému řízení, vyhlášeném městem Litvínov. Z tohoto posudku vyplývá možnost alternativního řešení potřebné rekonstrukce ZS pro splnění licenčních podmínek účasti v ELH a to při výrazně nižších nákladech, než cca 240 mil. Kč, se kterými bylo počítáno v zadávací dokumentaci pro vyhlašované výběrové řízení. Společnost Benzina, s.r.o. byla za těchto okolností připravena posoudit i možnost zpracování projektové dokumentace pro získání stavebního povolení a její předání darem městu Litvínovu.

Představenstvo společnosti HC BENZINA Litvínov, a.s. navrhlo Radě města Litvínova s ohledem na výše uvedené akceptovat tuto nabídku společnosti Benzina s.r.o. Praha.
Rada města Litvínova na svém zasedání 6. června 2011 tento návrh přijala a vydává k tomuto návrhu své usnesení. (K dispozici by mělo být na webových stránkách města).