Ani v pátém zápase pod novou trenérskou trojicí Litvínov nezaváhal! Tým oslabený o tři stabilní útočníky (Lukeš, Ručinský, Trávníček), netahal za kratší konec provazu, ale v koncovce se mu dlouho nevedlo. Semknuté mužstvo však bojovalo až do konce a nakonec zápas zvrátilo (3:2), i když v jeho průběhu dvakrát prohrávalo a trefovalo tyčky. Vítězný gól zapsal z trestného střílení Martin Hujsa.

Poprvé v sezóně chyběli týmu najednou hned tři z největších tahounů, pro trest Martin Ručinský (navzdory některým prognózám odehrál od září prakticky všechno), podruhé pro zranění kolene František Lukeš a bolesti zad na poslední chvíli nedovolily nastoupit Michalu Trávníčkovi.

V první formaci zůstal František Gerhát, do druhé se posunuli k Hanzlovi Majdan a Bojer, třetí zůstala ve stejném složení, ve čtvrté si trenéři stáhli z Litoměřic odchovance Krištofa Kafana k jeho letošní extraligové premiéře a z juniorky také Ondřeje Jurčíka. Zahráli si nakonec jen v první třetině.

Slavia nepřijela s nedávnou posilou a Litvínovu dobře známým centrem Janem Alinčem. Tým měl odčinit poslední debakl s Budějovicemi (0:5) a hlavně znovu oživit své pokleslé postupové šance.

Litvínov s kapitánem Skuhrovcem první ohrozil branku (Stříteský), Furch jeho tahák vyrazil. Ve 2. minutě hledal Hanzl zadovkou volného spoluhráče před brankou, ve třetí pořádně zaměstnal Furcha Hübl. Pár jistých zákroků předvedl Petr Franěk, Mickova teč zblízka přihrávky ze strany byla nejnebezpečnější.

V 6. minutě zahřál trestnou lavici Kalus, Stříteský a Hübl stříleli ostře, hlavně Hüblova rána pálila Furcha v lapačce, ve které jí neudržel. Litvínov měl blízko k brance znovu při už odkryté kleci, ale branka byla „včas“ posunuta. Na druhé straně Vondrkova dorážka prošla vedle tyče a hra se vyrovnala, také hosté se dokázali usadit v pásmu.

Ve 14. minutě Kubinčák mířil k tyči, Litvínov přidal a Slavii výrazně zatlačil. Vzápětí byl na konci další povedené kombinace Jenáček, Furch ránu z mezikruží vyrazil vyrážečkou. Frolík bekhendem ani Jenáček neuspěli, Bojer nastřelil z úhlu tyč, totéž zastavilo i radost Jenáčka...!

V 19. minutě si první přesilovku zahráli hosté (Jareš), brejk Slavie vyřešil Franěk. Lepší byli v úvodní části domácí, hlavně v jejím závěru, ale na skóre se to neprojevilo.

Ve 21. minutě se ocitl sám před Furchem v oslabení Hübl! Gólman chytil.
Gól přineslo Kubátovo vyloučení, zblízka se ve 24. minutě trefil Růžička, 0:1. Přesilovka při trestu Krenželoka volala po dalším vyloučení Slavie, když byl před brankovištěm zápasnicky stažen Jenáček.

Domácí pokračovali v tlaku z první třetiny a ve 29. minutě Černošek využil zakrytého výhledu a od modré zavěsil. vyrovnáno, 1:1. Asistence zapsali Frolík a Jenáček.

Verva stále mačkala protivníka, který si oddechl až díky Bojerově zákroku ve 35. minutě. Slavia hrála neméně houževnatě a snažila se vyrovnat i co do bojovnostíi. Hlavně však využila i další přesilovku ke skórování, po křižné kombinaci Micka z voleje ve 37. minutě prostřelil přízemní ranou Fraňka.
Brejky Pražanů byly nebezpečné, na ledě a hlavně v hledišti přibývaly emoce kvůli některým výrokům sudích.

V čase 40:00 byl vyloučen Růžička poté, co se Frolíkova střela po jeho nájezdu a zákroku gólmana zastavila na tyči... Smůla domácích však měla skončit.

Přesilovka po změně stran Vervě nevyšla a přes pohyblivou obranu sešívaných se hráči dostávali těžko, zejména, když stále jezdili do plných. Ve 47. minutě Furch střelu Hübla, který si předtím sklepl kotouč ze vzduchu, jen vyrazil a Kubinčák ze strany poslal puk do sítě! Znovu tak doma zapsal klíčový gól na 2:2.

Při dalším střídání vtipně uvolnil Hanzl Majdana, ten mu chtěl ještě před branku vrátit, ale to už se nepovedlo. Vzápětí mohl skórovat Jenáček, pálil švihem nahoru, ale Furch vyrazil. Tlak vedl k faulu Kolaříka a pak i k nájezdu Hujsy v 52. minutě. Trestné střílení proměnil slovenský útočník bravurně! Furch vyjel daleko, couval, ale na střelu po forhendovém blafáku nedosáhl, 3:2.

V závěru se Slavia snažila o hru bez brankáře, ale po předchozí Pospíšilově "desítce" se dvakrát v poslední půlmintě provinila (špatné střídání a faul) a na vyrovnání už tak myslet nemohla.

"Brali jsme to dnes jako play off a chtěli tu za každou cenu vyhrát. Bohužel, nepovedlo se," dokumentoval snahu Slavie po důležitých bodech v důležitém zápase střelec Micka. A zároveň to byla nevyřčená pochvala pro domácí tým.

Vítězný střelec Martin Hujsa: "Věděl jsem, co chci udělat, měl jsem to vcelku rozmyšlené. Postupně zlepšujeme obranu, když vydržíme, může to být lepší a lepší."

Viktor Hübl: "Po výhře ve Vítkovicích jsme si v kabině říkali, že bysme tyhle dva zápasy chtěli zvládnout, protože jsou to souboje s našimi soupeři okolo desátého místa. Jsme rádi, že se to povedlo."


Po pěti zápasech třetí čtvrtiny má Litvínov 12 bodů a přeskočil v tabulce deváté Kladno, které bude hrát zítra a má ještě zápas k dobru. Hlavně je tu však povzbuzující černožlutý náskok na 11. místo, zvýšil se na sedm bodů. Tým šel za výhrou s opravdovou Vervou...
A fanoušci se mohou těšit na pokračování soutěže 20. prosince.

Jiří Šlégr: "Chyběli nám tři klíčoví hráči Lukeš, Ručinský a Trávníček. Chci i proto mužstvo pochválit, že jsme se semkli a podali opravdu kvalitní výkon. První dvě třetiny jsme mohli mít pocit, že máme převahu, ale bohužel góly tam nepadaly. Řekli jsme si do třetí třetiny, že musíme střílet z každé pozice. A dvakrát to tam padlo. Chci klukům moc poděkovat za bojovný výkon, jsou to pro nás velmi důležité tři body."

Jiří Čelanský: "Strašně nás mrzí, že jsme tady neuhráli žádný bod. Věděli jsme, že hrajeme o víc, než jen o tři body. Zápas jsme nezačali špatně, i když jsme měli v první třetině desetiminutový výpadek, kdy dali domácí tyče a podržel nás Furch. Pohlídali jsme si přesilovky domácích, naopak sami jsme ty svoje využili. Bohužel třetí třetina byla z naší strany opět pasivní, domácí toho využili a berou výhru."