Parádním obratem v závěru utkání (z 2:3 na 6:3!) rozhodla Verva podkrušnohorské derby a přiblížila se k záchraně. Vstřelila tři branky za 1:55 minuty, dvakrát se trefili Hujsa a Hübl. Tři kola před koncem má Litvínov náskok na Boleslav šest bodů. K záchraně zbývá krok: udělá jej tým v neděli proti Slavii?

Ve stejné sestavě jako v Boleslavi nastoupila Verva proti Karlovým Varům. 81 vteřin uběhlo ze zápasu a Zaťovič vyhodil kotouč mimo mantinely. Přesilovka gól nepřinesla, nejnebezpečněji vyhlížela Stříteského rána od modré.

Na konci 4. minuty se poškorpili Gula a Pech. Vylidněnější led šance ani gól také nepřivolal. V 6. minutě se poprvé na delší dobu usadili v útočném pásmu hosté a Fraňkovi nadělala starosti střela odražená od mantinelu zpět před branku.

Gól přišel po brejkové situaci, ze středního pásma vyrazili Zaťovič s Pechem a druhý jmenovaný po přihrávce ranou z voleje Fraňka prostřelil, 0:1. Přesně v polovině třetiny minul levou tyč domácí svatyně Kumstát. Vzápětí tvrdě pálil od modré čáry Mocek, následně Franěk musel na led proti Sýkorovi, Západočechů bylo plné kluziště.

Ve 12. minutě odjel za katr Gula a v patnácté znovu. Hráči Vervy v prvním oslabení neinkasovali, ve druhém po podařené kombinaci soupeře ano, z Kumstátovy hole, 0:2. Znovu bodovali i Zaťovič s Pechem.
Průnik Ručinského v 18. minutě nevyvrcholil zakončením, ale důvodem bylo sekání Gřegořka. Mensatora vyzkoušel Martin Hujsa a po buly v útočném pásmu se týž hráč radoval, tečoval střelu Stříteského (asistoval ještě Kubát) na 1:2.
Litvínov ožil a jeho úsilí po vyrovnání zastavil až závěrečný klakson.

Po přestávce domácí trenéři zredukovali sestavu. Po minutě hry se za záda hostujících obránců dostal díky kolmé přihrávce Kafan, ale nebyl v jízdě, takže mu soupeř stihl zakončení stížit. Ve 4. minutě se otevřela prostor před Kubátem, ale skončilo to bolestivým zasažením Gulašiho.

Ve 26. minutě už diváci zvedali ruce. Lukešovi puk při střele sklouzl, ale Mensator se dostal mimo branku a puk byl vzápětí před ní, jenže gólmana úspěšně zastoupil Prošek a vyrovnání se nekonalo. Ve 27. minutě dvakrát pálil zblízka Kafan, o minutu později. Ve 30. minutě dravě pronikl obranou soupeře Gerhát a Frolík mohl trefit odkrytou klec! Ani teď se červené světlo nerozsvítilo.

Vyloučení Zaťoviče mohl ztrestat Černý, Mensator vyrazil betonem. Ve 35. minutě sklidil aplaus za střelu bez přípravy Šlégr, pokračovalo dobývání lázeňské poslední instance.
Jednou mohlo uhodit na druhé straně, sám před Fraňkem neuspěl Skladaný.

Ve 38. minutě ujel po kolmici na útočnou modrou Hujsa, při zakončení byl faulován Pechem, ale trestné střílení neproměnil. Čtyřicet vteřin před koncem třetiny se divil svému údajnému provinění Frolík, ale na trestnou lavici musel.
Větší část oslabení po přestávce Litvínov přečkal, ale když mohl začít upírat myšlenky k vyrovnání, poslali sudí ven Kubáta. Domácí si na první vyhození museli dlouho počkat, ale nakonec se Kubát vrátil bez pohromy. Ale vzápětí šel ven znovu! To už však mohli skórovat i domácí,. Trávníčkovu ránu chytil Mensator docela se štěstím.

Ve 48. minutě napnul síť Lukešův švih (sudí nepochopitelně označili za autora branky Majdana, který s Hüblem asistoval, a museli opravovat).
Vzápětí mohl dokončit obrat Hujsa, ale to už Mensator branku ucpal, po ráně Kubáta mu pomohla tyč! V 50. minutě přišel blesk z čistého nebe, nedáš - dostaneš a Sýkora po akci Skladaného a Koblasy tak trochu nečekaně vrátil Energii vedení, 2:3.

Pak se vyzanemanl proti Kumstátovi Franěk a domácí boj o kýženou branku číslo dvě trval tentokrát do 56. minuty. Šlégr si popojel od modré a jeho bombu do tyče (bude v ní snad důlek!) dorazil Martin Hujsa, 3:3. Gól spustil černožlutý uragán.

37 vteřin na to se protáhl zleva před branku Viktor Hübl a v signalizované výhodě mezi betony zakončil, 4:3! V 58. minutě do otevřené obrany pronikl Michal Trávníček, sudí znovu signalizovali trest, ale znovu vylučovat nemuseli: Trávníček zavěsil, 5:3. Tribuny bouřily, znovu asistoval Jiří Šlégr.

Vyloučení Jareše pak zkusili hosté umocnit ještě odvoláním brankáře, ale vyhozený kotouč dojel Viktor Hübl a 50 vteřin před koncem dovezl jej do prázdné klece, 6:3.
Litvínov od závěru první třetiny zlepšil hru, dřel do úmoru, dlouho marně. Když konečně vyrovnal, hned znovu inkasoval, ale bojoval dál a v závěru se dočkal sladké - gólové - odměny.
Tři kola před koncem má náskok šest. Zachráněna už je Slavia, Litvínov a Vary se o to budou snažit v neděli, Verva doma právě proti Pražanům.

Přijďte do hlediště ZS Ivana Hlinky!

Jiří Šlégr měl po utkání brunátný obličej, cítil obnrovskou únavu a crčel z něj pot, také však vyzařoval spokojenost. "Není to o mě nebo o tom kdo na gól nahraje nebo ho dá. Hlavní je, že jsme vyhráli a výhru dnes opravdu vybojovali. Vůbec nesmíme přemýšlet o tom, kdo jak s kým bude hrát, nebo jaký máme náskok. Musíme se co nejlíp připravit na neděli a zvládnout zápas se Slavií."

Martin Pešout: "Zápas se mi hodnotí hrozně špatně. My jsme pětapadesát minut hráli, co jsme chtěli, ale pak přišel závěrečný kolaps, který si nedokážu vysvětlit. Dostali jsme dvě branky, otevřeli hru a domácí toho dokázali využít k dalším gólům."

Viktor Lukeš: "Začali jsme doma tradičně špatně. Chyběla nám agresivita, nešli jsme do branky a dělali hodně chyb. Pak jsme si začali vytvářet šance a důležitý byl gól na 1:2. Pochvalu si zaslouží hlavně Petr Franěk, že nám v první a druhé třetině udržel přijatelné manko. Stáhli jsme sestavu na tři pětky a řekli si pak, že do toho půjdeme hlava-nehlava, budeme všechno házet na branku, bojovat a zkusíme to. Jsem šťastný, že to vyšlo... Martin Ručinský nedohrál pro zranění, nespecifikované."


Druhý zápas: Slavia - Ml. Boleslav 3:0

Tabulka po 9. kole z 12:
1. Slavia Praha       61 20  7  8 26 162:176  82
2. Energie K. Vary  61 21  5  7 28 169:185  80
3. Verva Litvínov  61 18 10 4 29 165:200  78
4. Mladá Boleslav   61 19   5 5 32 146:188  72