Liame, vítej v Litvínově. Jaké jsou tvé první pocity?

Byl jsem na dvou trénincích, zatím si to užívám, kluci jsou super. Stadion má "old school" nádech, ale líbí se mi. Z města jsem zatím moc neviděl, k prozkoumávání se dostanu až později.

Jak jsi cestoval a jaká to byla cesta?

Letěl jsem z Manchesteru pozdním letem, který byl trochu zpožděný, takže cesta byla trochu delší. Ale v porovnání s lety za oceán to byla chvilička, takže vše proběhlo hladce.

Co jsi si zjišťoval o Litvínovu před svým příchodem?

Do hloubky jsem to nestudoval, ale samozřejmě jsem koukal, kdo všechno v Litvínově hrál, jaké hráče klub vychoval. Koukal jsem i na město jako takové a na věci, co se dají dělat v okolí. Z toho, co jsem si našel, vím, že jdu do klubu s obrovskou historií, klubu, který dokázal vyhrát mistrovský titul několik let zpět. 

Co tě lákalo na možnosti přijít do Litvínova a oblékat černožlutý dres?

Na konci srpna přišel Litvínov velice rychle se zajímavou nabídkou. Líbilo se mi, jak byla příležitost prezentována manažery a trenéry a také, jaká role by pro mě v mužstvu měla být. Důležitý pro mě byl také plán rozvoje a možnosti zlepšování se. 

Mluvil jsi s někým z hráčů před svým přestupem?

Mluvil jsem s Ondrou Kašem, zavolal mi a chvilku jsme spolu mluvili. Řekl mi spoustu zajímavých a dobrých věcí a rozhodně rozhodování o dost ulehčil.

Hokej není v Británii zrovna nejpopulárnějším sportem. Jak se stalo, že jsi se v mládí rozhodl zrovna pro hokej?

Moji rodiče chodívali koukat na zápasy Sheffieldu Steelers, jsou dlouholetí fanoušci. Hokej hrál také můj starší bratr Jonathan, takže jsem se víceméně narodil do hokejové rodiny. 

Sleduješ i jiné sporty? V Anglii je populární třeba fotbal...

Na fotbal určitě koukám, trochu sleduji i kriket. 

Máš nějaký oblíbený fotbalový klub?

Chelsea. Sleduji je od dětství.

Co rád děláš ve volném čase?

Když jsem se snoubenkou, rádi se jdeme projít, nebo do kavárny. Když jsem sám, kouknu se na Netflix, nebo si zahraji fifu na Xboxu. 

Fanoušci si tě pamatují zejména z MS 2021, kde jsi byl nejlepším střelcem, měl jsi i asistenci v zápase s Českem. Jak se koukáš na to, že jste se dostali zpět do elitní skupiny a příští rok si můžeš zahrát na MS v Praze a Ostravě?

Nyní mám příležitost si zakusit, jaké to je v Česku hrát, jací jsou zde fanoušci, stadiony, prostředí. Jako nároďák jsme pracovali velice tvrdě, abychom se dostali mezi elitu, když jsme předloni opět spadli, ihned jsme se chtěli vrátit zpět. To se povedlo a nyní nás čeká další mistrovství, na které se můžeme těšit.

Účast na MS je důkazem toho, že se britský hokej zlepšuje a jeho úroveň jde nahoru.

Máme spoustu mladých kluků, kteří hrají v různých zemích a sbírají zkušenosti. Kariéru ukončil kapitán Jonathan Phillips, který byl obrovskou osobností a bude obrovskou ztrátou. Naši mladí ale mohou ta místa zaplnit a dokazují, že mohou hrát i na nejvyšší úrovni. Hokejové programy na ostrovech se zlepšují a snad v tom budou i nadále pokračovat.

Loni jsi hrál ve Finsku, zkušenosti máš i s AHL a OHL. Jaký je pro tebe největší rozdíl mezi evropským a zámořským hokejem? 

V Americe je hokej více fyzický, roli hraje i menší hřiště. Ve Finsku se spousta týmů snaží hrát severoamerický hokej, ale je to trochu jiné. Finská liga je nicméně velice kvalitní soutěž a byla to pro mě skvělá zkušenost. Podobné to očekávám v Česku.

Co jsi si zjišťoval o extralize a jaký máš na to náhled?

Česká liga patří mezi nejlepší evropské soutěže. Nebudu tvrdit, že jsem měl o hokeji v Česku velký přehled, ale nastudoval jsem si všechny týmy a hráče, co zde působí, nebo působili. 

Jsi prvním Britem v litvínovské historii a zároveň jediným Britem v extralize. Oscar Flynn se sice narodil na ostrovech, ale hraje pod českou vlajkou. Jak to na tebe působí?

Je to určitě super pocit. Doufám, že do budoucna se v nejlepších evropských ligách objeví i více britských hráčů, aby si zkusili zahraniční hokej a poznali novou kulturu. 

Jaký typ hráče jsi?

Hodně ofenzivní, rád hraji s pukem, chci ho dostávat ke spoluhráčům co nejrychleji. Snažím se to také odpracovat i směrem dozadu.

Co bys chtěl vzkázat litvínovským fanouškům?

Je skvělé, že mohu v Litvínově být. Těším se na fanoušky, až přijde zaplněný stadion. Doufám, že nás čeká dobrá sezóna, která bude všem litvínovským fanouškům dělat radost.