Černý kůň play off?

Chemici před startem vyřazovacích bojů prožívají velmi dobré období, momentálně drží nejdelší šňůru výher v sezoně. Po skalpech Pardubic, Olomouce, Sparty nebo Mladé Boleslavi ve čtvrtek vyzráli také na Třinec. 

Domácí čtyři minuty před první sirénou do vedení Viktor Hübl, jejich náskok po 24 vteřinách druhé části navýšil Pawel Zygmunt. Jenže Třinec nesložil zbraně a díky zásahům Miloše Romana a Erika Hrni bylo v čase 44:53 srovnáno. 

Severočeši si však další tříbodový zisk vzít nenechali. Parádní formu v přesilové hře potvrdil obránce Aaron Irving, pro kterého to byl už dvanáctý gól v probíhajícím ročníku. Litvínov tak na domácím stadionu Oceláře přehrál 3:2. 


„Myslím si, že to byl velmi těžký zápas. Jsme rádi, že jsme to překlopili na naši stranu, ale byl to boj. Byl to velmi dobře připravený soupeř, podržel nás Šimon Zajíček,“ prohlásil po utkání trenér Vladimír Országh. 

„Viděl jsem obrovskou zarputilost z naší strany, bojovali jsme jeden za druhého. To jsou věci, které nás těší směrem do play off a doufám, že v nastoleném trendu budeme pokračovat dál,“ dodal slovenský kouč. 

Jedním z hrdinů čtvrtečního klání byl Šimon Zajíček. Devatenáctiletý gólman byl velkou část duelu pod palbou, z 36 střeleckých pokusů ale za jeho zády skončily jen dva. Pro Zajíčka to byla druhá výhra v Tipsport extralize. 

„Bylo to těžké. Hlavně v přesilovkách, kde nás zavřeli a dlouho vařili. Ale my jsme naštěstí blokovali střely a vyšlo to. Obránci mi hodně pomáhali,“ zmínil skromně talentovaný brankář, který nyní zastává roli gólmanské dvojky.

Hned v pátek se černožlutí střetnou s posledním Motorem. Přidají proti jihočeskému soupeři třetí vzájemné vítězství?

Nejproduktivnějším hráčem Litvínova je nestárnoucí Viktor Hübl (12+21), stejný počet bodů nasbíral Patrik Zdráhal (11+22). Mezi tři tyče se s velkou pravděpodobností vrátí Denis Godla

Zápas se ponese ve speciálním duchu, neboť klub uspořádal třetí ročník Vlasatého zápasu. Tentokrát podpoří pětiletou Matyldu, která podstupuje onkologickou léčbu a přišla o své vlásky. Fanoušci mohou přispět tím, že si na utkání zakoupí virtuální vstupenku.

Motor už se chystá na příští ročník

České Budějovice v úterý ztratily šanci na posun na třináctou příčku a v extraligové tabulce skončí poslední. Pro nováčka je letošní ročník cennou lekcí, načerpané zkušenosti se příští rok budou hodit. Z nejvyšší soutěže už se totiž bude sestupovat. 

Motor naposledy změřil síly s pražskou Spartou, vedoucímu celku tabulky ale nedokázal vzdorovat dlouho. Na úvodní trefu Jana Košťálka sice domácí zareagovali gólem Reného Vydareného, pak ale Pražané dominovali. 

Nakonec z toho byla vysoká porážka 2:7: na hostující straně dali po dvou gólech zmiňovaný Košťálek a Andrej Kudrna, tři asistence zaznamenal Roman Horák. 


„Odehráli jsme velmi dobrou první třetinu. Ve druhé jsme ale dostali laciné góly a výsledek vyzněl jednoznačně pro soupeře,“ shrnul duel stručně českobudějovický trenér Václav Prospal. 

Další novinku klub oznámil ve čtvrtek. Poslední dva zápasy čekají veterána Vydareného, jenž na konci týdne ukončí bohatou kariéru. Devětatřicetiletý obránce v extralize odehrál více než sedm set utkání. 

„Uteklo to hrozně rychle. Když se hraje, tak ty dny utíkají. Hráč odpočívá, hraje, trénuje a vše to letí. Vždycky jedna sezona uběhla jak nic, člověk se ani nenaděje a bude mu za chvilku čtyřicet,“ řekl Vydarený pro klubové stránky. 

Bodování Motoru vede Zdeněk Doležal (18+16), mezi obránci v poslední době září Ondřej Slováček (5+16). V brankovišti se střídají Marek Čiliak a Jan Strmeň.

Sestavy z posledního utkání

HC VERVA Litvínov: Zajíček (Čermák) – Cibulskis, Balinskis, D. Zeman, Demel, Ščotka, Irving, Kudla – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Látal, Gerhát, Zygmunt – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – P. Svoboda, Helt, M. Havelka.

Madeta Motor České Budějovice:
Strmeň (Čiliak) – Vydarený, Plášil, Štencel, Slováček, Kubíček – Jonák, D. Voženílek, Holec – M. Novák, Toman, Z. Doležal – Beránek, R. Přikryl, Gilbert – Karabáček, Alderson.