Jaké jsou pocity? Pár týdnů zpátky jste říkal, že nechcete končit začátkem března, ale bohužel se to stalo skutečností...

Pocity nevím, obrovské zklamání. Stálo to za hov** celá sezona, bohužel. Z týmového hlediska jsme prohráli tolik zápasů, kolik jsme vyhrávali o dva, o tři góly, takže nevím. Je brzy to hodnotit, ale obrovské zklamání. Dnes jsme opět vedli, byli jsme jasně lepší tým, ale zápas jsme prohráli. Nevím, co Vám mám říct, ani nemám chuť mluvit.

Bylo to symbolické pro tuhle sezonu, takový obrázek celého ročníku?

Asi jo, asi jak říkáte. Sezona byla nahoru, dolů. Měli jsme pasáže zápasů, kdy jsme hráli výborně, potom pasáže zápasů, kdy jsme byli suverénně nejhorší tým extraligy, a to nás potrestalo. Jako dnes ta pasáž asi deseti minut, kdy jsme je nechali ujet. Měli jednu šanci za zápas a dali jeden gól nebo dva, nevím, kolik jich dali. My tam máme 12, 13 šancí, ale trefíme gólmana, trefíme tyč, hokejky. To je obrázek celé sezony prostě, neměli jsme štěstí, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Štěstí přeje připraveným a asi jsme nebyli tak připraveni nebo nebyli tak kvalitní, abychom postoupili do předkola play off.

Co teď tedy, Patriku? Víte, co budete dělat?

Vůbec nevíme, to se dozvíme asi v následujících dnech, trenéři nebo vedení nám řeknou, co budeme dělat, ale opravdu nevím.

Jak to třeba máte, když sezona takhle skončí? Sledujete ty ostatní boje, nebo Vám ta sezona skončí a nebudete koukat ani na výsledky?

Občas to sleduji, ale ne tolik. Spíše se věnuji rodině, narodila se mi malá dcera, takže se budu spíše věnovat jí a odpočívat od hokeje. Bylo toho dost, hlavně po psychické stránce to byla těžká sezona a obrovské zklamání.

Dvakrát jste inkasovali z přesilovky...

Jojo, my jsme měli také přesilovky, ale bohužel jsme to zahodili. Žádné šance, žádná střelba. Asi klasická naše sezona. Soupeři využili šancí, které dostali. Ty přesilovky, ta přečíslení. V zakončení jsou důraznější nebo nevím, co jsme dělali špatně. Těžko teď hodnotit, jsem zklamaný a nemám ani chuť moc mluvit.

Ale z Vašeho pohledu to byla nejlepší sezona, hrál jste opravdu výborně...

Máte pravdu, cítil jsem se docela dobře, ale co z toho. Celou sezonu jsem se cítil docela dobře, nějaký body jsem dal, ale týmu to bohužel nepomohlo. Hokej je týmový sport a jestli dám 50 gólů nebo deset, to je jedno, ale když se nepostoupí do play off, tak se to všechno maže a ti velcí hráči se ukazují v play off. Tam je sledovanost soutěže asi nejvyšší, jak pro zahraniční kluby, tak pro reprezentaci a mrzí mě, že jsme skončili sezonu dnes.

Štve Vás to o to více, že jste tu vyrostl v lídra? Že jste byl jedním z klíčových hráčů?

Samozřejmě to prožívám hodně. Jsem trošku nervák a dávám to najevo více, ale nevím, co jsme měli udělat jinak. Dnes jsme odehráli docela slušný zápas, ale bohužel. Hokej se hraje na góly a ty jsme opět nedali. Oni využili své šance a jak říkám, je to strašně těžké tohle skousnout, protože kdybychom hráli celou sezonu špatně, nebo kdyby ten tým byl špatný. Ale ten tým odehrál solidní zápasy. Kdybychom hráli zápasy stabilně všech 60 minut, tak bychom měli šanci se dostat mezi osm nejlepších týmů, ale my jsme vypadávali z role.

Chcete říct, že ten tým nevyužil potenciál, který třeba podle Vás měl?

Tak samozřejmě. V rozhodujících chvílích sezony, kdy jsme byli na vlně, tak se nám zranili dva nejlepší beci, kteří dnes hráli s injekcemi. Mají vlastně zlomený prst a vykloubené rameno. Je to poznat, když dva suverénně nejlepší beci tady byli zraněni a Marek Hrbas dostal stopku. Ten tým není nafukovací a potom nám takoví hráči chybí. Šlo to poznat...

Ještě k tomu vypadnutí z role, jeden zápas hrajete jako mistři a pak se to vytratí, v čem to je?

To kdybychom věděli, tak bychom to dávno spravili, protože se nám to stávalo už asi od desátého kola. Nevím, jestli je to v hlavách nebo jestli polevíme a myslíme si, že to půjde samo. Samo to nepůjde nikdy. My se dáme do kupy na další sezonu a musíme se z toho poučit. Není bohužel jiná cesta než hrát nahoře. Myslím, že tým v Litvínově by měl být poslední dva roky ambicióznější, než jsme opět ukázali. Třinácté místo je obrovské zklamání...