Litvínovská obrana se rozrostla o potřebný článek. „Ralfse jsme dlouhodobě měli v hledáčku. Je to kvalitní bek, který za sebou má čtyři roky v extralize a české prostředí zná. Věřím, že nám pomůže zvednout kvalitu obranných řad," říká generální ředitel Pavel Hynek. „Ralfs vypadá na ledě velice dobře, je to lotyšský reprezentant. Kromě defenzivních úkolů s ním počítáme i směrem dopředu. Věřím, že své výkony potvrdí a bude pro náš tým přínosem," doplňuje hlavní trenér Vladimír Růžička.

Freibergs má za sebou rozmanitou kariéru včetně několika angažmá v zámoří, vyzkoušel si univerzitní NCAA, ale také AHL a ECHL. V loňské sezóně působil v lotyšském Dinamu Riga (34 zápasů, 0+2) a v německém Iserlohn Roosters (10 zápasů, 0+2). Objevil se také na letošních olympijských hrách v Pekingu, v dresu lotyšské reprezentace si připsal 4 starty. 

V TELH odehrál 227 utkání, během čtyř sezón oblékal dresy Zlína, Třince a Brna. Po Normundsi Sejejsovi, Kasparsi Saulietisovi, Oskarsu Cibulskisovi, Janisi Uvisi Balinskisovi a Kristapsi Zilem bude šestým lotyšským hráčem historii, který oblékne dres Litvínova.