Zápasy 29. 09. 2024, Štěpán Navrátil

Nový extraligový rekord! Cheza poráží Moru 2:1 a zapisuje šestou výhru v řadě

Po sérii pěti vyhraných duelů vyrazila Verva na Hanou. Cheza se už v první části hry ujala zásluhou Vojtěcha Husineckého vedení, jenže za domácí vyrovnával dorážející Jan Knotek. Napínavý duel strhla na stranu Litvínova dvojice bratří Kašových, která se blýskla perfektní kombinací na nakonec rozhodující teč. Po vítězství 2:1 zůstává Verva v čele tabulky, navíc jako první tým v Tipsport extralize dokázala ovládnout prvních šest utkání v základní části bez ztráty bodu.

6. kolo, 29.09.2024, Olomouc, Zimní stadion
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
1 2
  • Třetiny

    0:1, 1:0, 0:1
  • Střely na branku

    28:22
  • Vyloučení

    4:6
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4518

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Olomouc: 25. Knotek (Anděl, Řezníček)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 7. Husinecký (Hlava, O. Kaše), 48. D. Kaše (O. Kaše)

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 1:2

  • Rozhodčí

    Kika, Obadal – Rampír, Axman

  • Sestava domácích

    Machovský – Ondrušek, T. Černý, Sirota, Řezníček, Švrček, Rutar, Škůrek – Káňa, Kusko, Kohout – Fridrich, Nahodil, Navrátil – Kunc, P. Musil, Orsava – Anděl, Knotek, Ministr.

  • Sestava hostů

    Zajíček – Zīle, Baláž, Zeman, McIsaac, Polášek, Husinecký, Beran – Koblasa, Sukeľ, Sandberg – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Jurčík, Gut, Pekař – Vopelka, Jícha, Havelka.


Reportáž

Foto: Michal Struž

Verva začala na ledě soupeře lépe a už v 7. minutě se ujala vedení. Po skvělém napadání Ondřeje Kašeho za brankou sebral puk Nicolas Hlava a okamžitě přihrával mezi kruhy na Vojtěcha Husineckého, jenž z první zakončil těsně nad betonem Machovského přesně ke vzdálenější tyči. O chvíli mohlo být po přečíslení Olomouce vyrovnáno. Jan Káňa se hnal vpřed podél mantinelu a přihrával na pravý kruh na Martina Kohouta. Se zakončením nejlepšího střelce Mory si však Šimon Zajíček poradil lapačkou a kryl i následnou dorážku Káni.

Další famózní zákrok musel Zajíček vytáhnout v 10. minutě proti ráně Lukáše Nahodila. Litvínov následně hrál v oslabení, ale i tak dokázal ujet do přečíslení dva na jednoho, v němž vzal tíhu okamžiku na svou hokejku Nicolas Hlava a tvrdou ranou jen zamířil do výstroje Matěje Machovského. Hlava se blýskl ještě do konce první periody povedenou tečí po nahození McIsaaca, jenže nasměroval kotouč těsně vedle brankové konstrukce.

Hanáci vyrovnali na startu druhé třetiny. Lukáš Anděl z pravého kruhu přihrával do slotu, kde nehlídaný Jan Knotek sice napoprvé neuspěl, ale z dorážky už propasíroval kotouč přes skvěle chytajícího Šimona Zajíčka až do sítě. Po chvíli si gólman Vervy vybral i kus štěstí, když rána Michala Kunce od pravého hrazení orazítkovala bližší tyčku.

Vedení mohl vrátit zpět na stranu Litvínova unikající Kristaps Zīle, jenže kličkou do forhendu nedokázal obelstít Matěje Machovského. Posila Mory předvedla rychlé reflexy také o dvě minuty později, kdy David Kaše šikovně sklepával nahození od modré čáry mezi tři tyče. Do vedení však mohli odskočit i domácí, velkou příležitost v podobě trestného střílení vzal na svá bedra Jakub Navrátil, jehož ránu však vychytal pravým betonem připravený Šimon Zajíček.

Zkraje poslední dvacetiminutovky pálili nebezpečně na svatyni Machovského Zīle a Polášek, oba projektily však jen těsně přestřelily horní tyčku. Na druhé straně vytáhl Šimon Zajíček povedený zákrok proti ráně Jakuba Navrátila do horních pater, když si nepříjemnou střelu nejprve stáhl na zem, a pak skryl pod lapačku před dotírajícími kohouty.

Bratrská spolupráce se osvědčila v polovině třetího dějství. Ondřej Kaše zavezl kotouč do útočného pásma, povyjel si na pravou stranou a přízemním pasem oslovil mezi kruhy Davida Kašeho, jenž velmi šikovně tečoval milimetrovou nabídku nechytatelně k pravé tyči Machovského. Ondřej Kaše mohl po chvíli v samostatném úniku přidat další branku, svým bekhendovým blafákem ale orazítkoval jen boční tyč za zády ležícího gólmana Mory.

Čtyři minuty před koncem základní hrací doby hasil Šimon Zajíček další závar, i tentokrát ale v oslabení Litvínov podržel a poradil si jak s ranou Jakuba Navrátila, tak i dorážkami Jana Knotka u pravé tyče. Ustál rovněž závěrečný tlak domácích při risku bez brankáře a uhájil tím už šestou výhru Litvínova za sebou. Po vítězství 2:1 v Olomouci zůstává Cheza v čele tabulky Tipsport extraligy stoprocentní.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Róbert Petrovický

„Zápas nezačal v nějakém rychlém tempu, hrálo se spíše takticky. Při prvním gólu vznikla nepřehledná situace, nebyli jsme na dobrých pozicích. Poté jsme se trochu zvedli, ale vlastní přesilovka nás zase srazila, dokonce jsme mohli inkasovat další gól z přečíslení. Druhá část byla z naší strany povedená, vyrovnali jsme, byly šance na obou stranách. Ve třetí třetině rozhodl jediný moment. Mrzí nás to, musíme se v některých věcech ještě zlepšit.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Chtěli jsme hlavně ustát první třetinu. Určitě jsme nechtěli hrát nějak zataženě, ale chtěli jsme hrát organizovaně a zodpovědně. Myslím si, že první třetina se nám, co se tohoto týče, povedla, bohužel jsme na to nenavázali. Soupeř srovnal na 1:1, po hrubce jsme mu dali dokonce k dispozici trestné střílení. Určitě jsme nebyli spokojení. Chtěl bych kluky pochválit za třetí třetinu, zase k tomu přistoupili zodpovědně. Byl to pro nás takový zápas na vlnách.“

Fanshop