Zápasy 22. 09. 2024, Lukáš Bolech

Litvínov otočil duel s Kladnem a je první

Ve třetím kole hostila Verva na Zimním stadionu Ivana Hlinky kladenské Rytíře. Na první branku Filipa Sandberga v černožlutých barvách našli hosté dvě odpovědi během druhého dějství. Ondřej Kaše s Matúšem Sukeľem se ale jako správní lídři postarali o obrat. Závěr rozhodla velká obětavost domácích hokejistů, která vybojovala chemikům třetí výhru. Verva tak zůstává stoprocentní jako jediný celek extraligy.

3. kolo, 22.09.2024, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
3 2
  • Třetiny

    1:0, 0:2, 2:0
  • Střely na branku

    23:28
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    2:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5577

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 9. Sandberg (McIsaac, Hlava), 49. O. Kaše (D. Kaše), 57. Sukeľ (Zile, Koblasa)

    Branky a nahrávky Rytíři Kladno: 25. Pytlík (Hanousek), 34. Pietroniro (Hults)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2, 3:2

  • Rozhodčí

    Pražák, Mejzlík – Frodl, Ondráček

  • Sestava domácích

    M. Tomek (Zajíček) – Zeman, Czuczman, McIsaac, Zile, Polášek, Hrádek, Baláž – Sandberg, Sukeľ (C), Koblasa – O. Kaše (A), D. Kaše (A), Hlava – Pekař, Gut, Maštalířský – Havelka, Jurčík, Berka

  • Sestava hostů

    Lukeš (Brízgala) – Mendel, Ticháček (A), Šenkeřík, Pietroniro, Hanousek, Nemčík, R. Jeřábek – M. Procházka (A), Hults, Tralmaks – Jarůšek, Melka, Smoleňák (C) – Pytlík, Filip, Jágr – Strnad, Bláha, Straka – S. Redlich


Reportáž

První minuta mohla přinést první zásah Kladna. Již po 20 vteřinách hry se pokoušel přelstít Mateje Tomka svým bekhendovým pokusem lotyšský střelec Eduards Tralmaks. Kotouč vyslaný z jeho čepele se ale pouze otřel o horní tyč. V 5. minutě se pokoušeli vařit bratři Kašové. Rychlou přihrávkou zpoza brány se David pokoušel zmást kladenskou obranu i s brankářem Štěpánem Lukešem, avšak střílející Ondřej umístil kotouč pouze na vnější oblouk soupeřovy branky. V čase 08:30 šli chemici poprvé do vedení. Nicolas Hlava zavezl puk do útočného pásma a předal jej Jaredu McIsaacovi. Kanadský bek následně přesným pasem našel před brankou Filipa Sandberga, který pohotovou ranou potrestal vyloučení Jaromíra Jágra – 1:0. V 16. minutě opět úřadovali bratři Kašové. Ondřej na sebe upoutal dva bránící hráče a z úrovně brankoviště vracel kotouč za sebe na rozjetého bratra Davida. Střela do levé části branky bohužel skončila jen na Lukešově lapačce.

Rytíři sice na začátku druhé třetiny nevyužili přesilovou hru přenesenou z poslední vteřiny první části hry a ani osamocený Radek Smoleňák nedokázal z úniku skórovat. Do třetice svých příležitostí se ale hosté dočkali. Tomáš Hanousek našel pasem přes celé kluziště najíždějícího Jaromíra Pytlíka těsně před modrou čarou. Ten nejprve zkoušel Tomka prostřelit, gólová byla však až dorážka jeho vlastní střely, neboť domácí brankář neudržel kotouč ve své výstroji – 1:1. Hosté po vstřelené brance razantně zvedli svůj výkon. Několikrát musel proti snahám kladenských hokejistů zasahovat Matej Tomek. Na přesilovkovou ránu Phila Pietronira od modré čáry už byl ale domácí brankář krátký. Na celé akci se velkou měrou na hranici pravidel podepsal Jaromír Jágr, který zneškodněním bránícího Ondřeje Kašeho otevřel střelci druhé branky cestu – 1:2. Následovalo další oslabení chemiků, tentokrát čtyřminutové, ve kterém byli velmi blízko vyrovnání opět snažící se bratři Kašové, kteří hráli s velkou chutí. Ondřej Kaše ale bohužel při předávce puku z otočky nenašel hůl Davida. Obrovskou šanci na vyrovnání stavu měl dále Filip Sandberg, jemuž se nepovedlo zvednout kotouč přes beton těžko zasahujícího Lukeše.

V úvodu třetí dvacetiminutovky podržel Vervu dvěma důležitými zákroky Matej Tomek. Nepovedené založení útoku McIsaacem vystihl Jakub Strnad, který uklidil svůj pokus pouze do lapačky slovenského gólmana. Za minutu hry musel Tomek opět lapačkou hasit gólovou šanci, tentokrát Jiřího Ticháčka, který střílel po spolupráci s Jágrem osamocený z prostoru mezikruží. Obě zachráněné akce nakoply Litvínov zpět do utkání a Ondřej Kaše to vzal ve 49. minutě na sebe. Po předávce kotouče s bratrem Davidem obkroužil branku a nevybíravým způsobem zakončil na bližší tyč do horního rohu – 2:2. Šance chemiků přibývaly. Obranou projeli Sukeľ či Ondřej Kaše, ale Lukeš držel nerozhodný stav. Vše se zlomilo v čase 56:46, kdy během přesilové hry vypálil od modré čáry Kristaps Zīle, jehož prudkou ránu přesně tečoval za záda kladenského brankáře kapitán Matúš Sukeľ – 3:2. Rytířům nepřinesla kýžený vyrovnávací gól ani hra bez brankáře.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Naprosto souhlasím s tím, co řekl Venca (Václav Skuhravý). My jsme nezachytili úvod utkání, byť jsme se na to připravovali, protože Kladno odehrálo, si myslím, excelentní utkání doma se Spartou. Nějak jsme si vyhodnotili, proč vyhrálo utkání se Spartou. My jsme bohužel nedodrželi ty věci, které jsme si řekli. V úvodu mohl soupeř vést klidně o dvě, o tři branky. Myslím si, že tak prvních šest, sedm minut bylo jednoznačně v jejich režii a pak jsme se velmi těžko do toho utkání dostávali. Dneska dvě proměněné přesilové hry. To nakonec rozhodlo."

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Václav Skuhravý

„Tak já si myslím, že to bylo, na to, že je začátek sezony, kvalitní utkání plné soubojů. Vyrovnané utkání. Bohužel pro nás se šťastným koncem pro domácí. Měli jsme tam spoustu šancí, které jsme neproměnili a to si myslím, že rozhodlo. Když jsme vedli o gól, že jsme neodskočili o dva."

Fanshop