Zápasy 20. 09. 2024, Lukáš Bolech

Verva zvládla první výjezd. Z Plzně veze plný počet bodů

Litvínov zůstává po druhém kole stoprocentní. První venkovní utkání odehrál na ledě Plzně. Skvělý start zajistili hráči třetí a čtvrté formace. Na domácí snížení velmi rychle odpověděl skvělou akcí Ondřej Kaše. Po první třetině už se skóre neměnilo a Verva tak slaví druhé vítězství. Čestné buly vhodil před utkáním mezi kapitány obou celků Pavel Francouz.

2. kolo, 20.09.2024, Plzeň, LOGSPEED CZ Aréna
logo HC ŠKODA PLZEŇ
logo HC VERVA Litvínov
HC ŠKODA PLZEŇ HC VERVA Litvínov
1 3
  • Třetiny

    1:3, 0:0, 0:0
  • Střely na branku

    21:18
  • Vyloučení

    2:6
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5457

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC ŠKODA PLZEŇ: 19. Lalancette (Archambault)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 5. Jurčík (McIsaac, Jícha), 7. Pekař (Czuczman, Hlava), 19. O. Kaše (McIsaac, D. Kaše)

  • Průběh zápasu

    0:2, 1:2, 1:3

  • Rozhodčí

    Pražák, Květoň – Brejcha, Zíka

  • Sestava domácích

    Hrenák (21. Malík) – Malák, Zámorský, Rubins (A), Merežko, Skok, Kvasnička, Dujsík – Söderlund, Lalancette, Archambault – Schleiss (C), Simon, Holešinský – Klepiš (A), Urban, Rohlík – Hauser, Mertl, Matýs

  • Sestava hostů

    M. Tomek (Zajíček) – Czuczman, Zeman, Zile, McIsaac, Hrádek, Polášek, Baláž – Koblasa, Sukeľ (C), Sandberg – Hlava, D. Kaše (A), O. Kaše (A) – Maštalířský, Gut, Pekař – Jurčík, Jícha, Havelka


Reportáž

Černožlutí začali utkání dvěma vstřelenými brankami. Nejprve se v čase 04:57 prosadil Ondřej Jurčík. Tomu se podařilo tečovat střelecký pokus Jareda McIsaaca a umístit kotouč pod betony Dávida Hrenáka – 0:1. Kanadský bek si touto asistencí připsal první bod v litvínovském dresu. Přesně o dvě minuty později se dočkal poměrně kuriózním způsobem svého prvního zásahu Matěj Pekař. Po nahrávce Kevina Czuczmana chtěl překonat slovenského brankáře Plzně z bezprostřední blízkosti obloučkem nad lapačku. Hrenák proti Pekařovi vytáhl skvělý zákrok a nejprve se zdálo, že se skóre měnit nebude. Vše ovšem změnilo přezkoumávání situace videorozhodčím, který potvrdil, že zákrok provedl domácí brankář až za brankovou čarou – 0:2. Při vyloučení Kristapse Zileho mohlo být z pohledu Vervy ještě veseleji. Ve vlastním oslabení ujel Filip Sandberg, kterému ale klička nepovolila kvalitní zakončení. Verva následně nevyužila přesilovou hru a ihned při vypršení trestu se dopustila špatného střídání, z čehož pramenilo vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě. Tohoto zaváhání se podařilo domácím využít. Ukázkovou přihrávku před branku od Olivera Archambaulta skvěle zužitkoval osamocený Christophe Lalancette, který střelou bez přípravy nedal Mateji Tomkovi čas na dostatečný přesun – 1:2. Nadšení a pouze jednobrankové manko vydrželo indiánům pouhých 10 sekund. Po vyhraném vhazování se zmocnil kotouče Ondřej Kaše a svou bleskovou akci zakončil přesnou střelou na bližší tyč, čímž vrátil chemikům náskok dvou branek – 1:3.

Plzeň nebyla s vývojem zápasu spokojena. Od začátku druhé třetiny nahradil Dávida Hrenáka v domácím brankovišti Nick Malík. Slibná šance na snížení skóre se naskytla Ivanu Merezhkovi, kterému se otevřel prostor na střelu od modré čáry, skvěle však zasáhl lapačkou Tomek. Při následném vyloučení Kristapse Zileho se děly věci. Nejprve ujel po zaváhání Petra Zámorského do samostatného úniku Matěj Pekař, jemuž ale při snaze o zakončení sjel kotouč z čepele. Chvíli poté mohl rozjásat domácí publikum švédský forvard Tim Söderlund, který ale překombinoval akci zbytečnou nahrávkou na spoluhráče, který již nebyl v palebném úhlu. Šance na obou stranách přibývaly. Tomek se musel mít na pozoru při šanci Matýse, jehož pokus zneškodnil lapačkou. Střelu Davida Kašeho z úrovně pravého kruhu musel Malík vykrýt svou maskou. Obrovskou šanci měl Nicolas Hlava, na něhož po nahrávce aktivního Ondřeje Kašeho zívala polovina odkryté branky. Litvínovský útočník ale nedokázal prudký kotouč zasáhnout tak, jak by potřeboval a domácí klec minul.

Po pěti minutách od startu třetí dvacetiminutovky si na Filipa Sandberga vyšlápl nedovoleným a zároveň dost nebezpečným bodyčkem na koleno Adrián Holešinský, čímž si vykoledoval dvouminutový trest. Sandberga tento zákrok naštěstí ze hry nevyřadil a společně s bratry Kašovými v následné přesilovce doslova dusil defenzivu Plzně, tu ale několika důležitými zákroky spasil skvělý brankář Malík. Po pár klidnějších okamžicích se objevil ve své druhé velké šanci Nicolas Hlava, kterého tentokrát vybídl David Kaše, ale plzeňský fantom si s jeho počínáním věděl rady. Nejblíže měl ke druhému gólu domácích Petr Zámorský, ten ale v 53. minutě pouze orazítkoval tyč. Velkou obětavost předvedl na závěr srdcař Martin Havelka, který během oslabení zablokoval nejednu střelu. Domácím nevyšel pokus o změnu skóre ani při hře bez brankáře.

Ohlasy

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Josef Jandač

„My jsme neměli do zápasu dobrý vstup. Podobně to bylo i ve Vítkovicích, kde my začneme hrát až když prohráváme nebo když trochu hoříme. A tak se stalo i dnes. Nebyl to dobrý vstup a v podstatě jsme ty góly tak trochu soupeři darovali. Tím nemyslím, že by si je nezasloužil, protože si myslím, že po celý zápas byl Litvínov živější, rychlejší, důraznější v soubojích, tam my jsme byli vždycky až druzí. Měli jsme pár momentů, nějaký náznaky. To momentům zápasu se možná zlomilo třetím gólem. Kdy nám vlastně soupeř hned po buly dal na 3:1 a odskočil si. Takže se mohl nadechnout. Ale pořád jsme měli dvě třetiny a musíme být nebezpečnější ve hře pět na pět. Ve hře pět na čtyři si ještě něco vytvoříme, ale ve hře pět na pět nemáme až tolik šancí a koncovka bude pro nás alfa a omega do dalších zápasů."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Jeli jsme na utkání s obrovským respektem k tomu, co soupeř předváděl nejen celou přípravu, ale také ve středu ve Vítkovicích. Chtěli jsme si pohlídat začátek utkání a troufnu si říct, že se nám to povedlo. Dalším faktorem byla samozřejmě produktivita, protože moc střel dnes nebylo. V první třetině jsme dali branky tři. Klíčovým momentem byla za nás vstřelená branka ihned po inkasování na 3:1. Vítězství pomohla také řada ubráněných oslabení."

Fanshop