Zápasy 02. 11. 2014, Redakce

Litvínov sahal v Brně po třech bodech, nakonec má dva a znovu vyhrál venku!

Strhující duel v Brně přinesl Vervě vedení 3:1 a 5:3, domácí však pokaždé dokázali srovnat. Ale v nájezdech si na Francouzovi vylámali zuby, jeho tým slaví už sedmou výhru venku!

18. (ČT), 02.11.2014, Brno
logo HC Kometa Brno
logo HC VERVA Litvínov
HC Kometa Brno HC VERVA Litvínov
5 6sn
  • Třetiny

    1:2, 2:2, 2:1 - 0:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Čiliak – Kempný, Ptáček, Hanzlík, Dujsík, Dlapa, König, Hájek – Hruška, Němec, Ton – Káňa, Čermák, Honejsek – Burian, Koreis, Vondráček – Dočekal, Mrázek, Svoboda, Kusko. Připraven Falter, Hájek a Kusko. Trenéři Kýhos, Pešout a Beran

  • Sestava hostů

    Francouz – Kubát, Zeman, Chaloupka, Pavlík, Pavelka, Baránek, 21. Kousalík - Jánský, Hübl, Lukeš – Martynek, Šrámek, Ručinský - Majdan, Piroš, Trávníček – Písařík, Gerhát, Jurčík. Připraven Soukup. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Verva nastoupila v Brně letos poprvé v černých dresech (Kometa jako jedna z mála upřednostňuje doma světlou verzi dresů). Už s uzdraveným Zemanem, ale bez zraněných obránců Guly a Skleničky. Chybí také zraněný útočník Hanzl. Od začátku tak hrál Marek Baránek a do hry se v této sezóně poprvé dostal i Petr Kousalík.

Kometa oproti porážce v Litvínově měla k dispozici několik nových hráčů, naposledy jí posílil útočník Honejsek.

Domácí začali trochu nervózněji a hosté se i proto nerozpakovali pouštět se do rychlých výpadů. Navíc už ve 2. minutě fauloval Trávníčka König a přesilovku s lehkostí sobě vlastní využila dvojice Hübl – Lukeš. Před brankářem šikovně přejel Jánský, 0:1.

Škoda, že Piroš pak nabídl soupeři početní výhodu také a ten se v ní chytil Němcovým vyrovnáním. I další přesilovka černých poté, kdy Honejsek podrazil Francouze, byla velmi nebezpečná. Jánský tečoval na brankovišti puk do tyče! Brno pak mělo opticky více ze hry, ale další oslabení zaplatilo brankou.

Piroš vnikl do otevřeného trychtýře brněnské obrany, před brankou dal kotouč za sebe, gól z toho nebyl, faul však ano. Kuriózní situace, nikdo ze čtyřech rozhodčích nevěděl, kdo se nedovoleného zákroku dopustil. Kubát na Lukeše, ten dostatečně prudce křižně na Hübla a přesná střela z voleje, 1:2! Jánský dal pak kotouč do jízdy Hüblovi, který mohl sám před Čiliakem zvýšit. Ale i tak šel Litvínov po dobrém výkonu do šaten se zaslouženým vedením.

Po změně stran přišel ještě rušnější hokej, který bavil plné tribuny. Nejprve se hrálo podle brněnských not, i proto, že už ve 21. minutě byl vyloučen Kubát. Litvínov čekal na svou brejkovou šanci a ta přišla.

Piroš udržel puk na útočné modré a našel najetého Pavelku. Ten puk nejprve vystřelil a pak si jej schoval, protože trefil šibenici a byla to jeho první extraligová branka, 1:3! V polovině zápasu dostal kolmici Jánský, byl atakován, ale nepískalo se.

Kometa srovnala za 33 vteřin! Ton s Hruškou využili ojedinělé přečíslení a pak Koreis umně tečoval před Francouzem nahození od modré. Jenže Verva nechtěla dopustit slávistický scénář a Kubát vzápětí po srovnání po Trávníčkově dobré práci švihl krásně zdálky, a zase šibenice – 3:4!

Pak přestaly padat branky a závěr třetiny se rozkouskoval vyloučeními. Martynek a Pavlík byli poměrně přísně posláni ven, 98 vteřin pět na tři pro Jihomoravany. Vervě pak pomohl Němec, který trochu zajel do Francouze, držícího puk a rovněž musel pykat. Jenže podražení Zemana a horké závěrečné chvilky třetiny pro hosty… Domácím však chyběl v zakončení klid i přesnost.

"Tak ještě "dvacku", jdeme, jdeme, jdeme!" znělo v litvínovské kabině před 3. třetinou. Důležitou overturu závěru - krátce pokračující hru ve třech a odložený Zemanův trest Litvínov zvládl a co víc - Pavelka našel najetého Ručinského, který si pohrál s Čiliakem a zvýši na 3:5! To už se zdálo nadějné...

I Kometě pomohlo ke snížení Kubátovo vyloučení. Měla se pak tlačit za vyrovnáním, o což se snažila, ale tři gólovky měl Litvínov! Gerhát z dorážky, Ručinský bekhendem do odkryté klece i Majdan z brejku (břevno!) mohli rozhodnout, vždycky ale domácí zachránil Čiliak. I na tyč puk vytlačil on a jeho lapačka proti Ručinského bekhendu byla excelentní. Trest za to přišel vzápětí, šest minut před koncem vyrovnáno, 5:5.

Muselo se tedy prodlužovat a nakonec došlo i na nájezdy. A rozhodl je Viktor Hübl! Francouz vybruslil Tona a chytil nájezd Němcovi, Čiliak uspěl proti Lukešovi. A třetí nájezd domácích skončil také neúspěšně, takže Ručinský už jet nemusel. Mužem zápasu byl Viktor Hübl (2+1).

Martin Ručinský uvedl pro ČT: "Vedli jsme 5:3, byli jsme blízko, ale zbývalo ještě hodně času a dostali jsme dva góly. Takový je hokej. Jde to i na můj účet, měl jsem proměnit svojí šanci za stavu 5:4. Nepodcenil jsem to, musel jsem si puk trochu rovnat a on to chytil skvěle. Dalo se pak čekat, že srovnají. Brno je ale v laufu, hraje dobře, takže jsme nakonec rádi za dva body," uvedl třetí nejproduktivnější hráč týmu.

A my dodejme, že 39 bodů je určitě skvělým výsledkem HCVL v prvních 18 kolech. Zejména bilance venku je vynikající a dnes tým svou sílu dokázal potvrdit i proti rozjetému soupeři.

Ohlasy

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Karel Beran: „Utkání bylo ve znamení oboustranně útočné taktiky. Hrálo se nahoru - dolů. Divácky bylo utkání nesmírně atraktivní. Jsme rádi, že jsme získali bod, protože jsme dvakrát dotahovali dvoubrankový náskok. V poslední třetině nás zachránil brankář Čiliak, který chytil dvě vyložené šance. Škoda, že jsme už nezvládli dovednostní soutěž v nájezdech. Ale navzdory prohře musím hráče pochválit, že s tak kvalitním protivníkem bojovali a nevzdali se ani za nepříznivého stavu.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: „Viděli jsme kvalitní ofenzivní hokej z obou stran. Dobře jsme do zápasu vstoupili a využili dvě přesilovky. Většinu času jsme vedli a dokázali reagovat i na vyrovnání soupeře. Ve třetí třetině jsme měli velké šance, ze kterých jsme mohli rozhodnout. Musím vyzvednout brankáře Čiliaka za skvělé zákroky. Čekali jsme v závěru tlak Komety, kterému jsme se ubránili a zápas skončil asi zaslouženou remízou. V nájezdech se už mohlo utkání překlopit k oběma týmům.“

Fanshop