Zápasy 07. 12. 2014, Redakce

Plzeň vedla 5:1, přesto veze Litvínov bod!

Osm vyloučení hostů a celkem pět minut hry v oslabení tři na pět - to všechno za první třetinu - spoluurčilo průběh zápasu v Plzni. Litvínov od druhé minuty vedl, pak ale čtyřikrát inkasoval a prohrával už 1:5. Jenže přišla skvělá stíhací jízda a vyrovnání! V prodloužení pak inkasovaný gól v oslabení. Zachytali si oba brankáři, Horáka střídal po 1. třetině Soukup.

28. kolo, 07.12.2014, Plzeň
logo HC ŠKODA PLZEŇ
logo HC VERVA Litvínov
HC ŠKODA PLZEŇ HC VERVA Litvínov
6p 5
  • Třetiny

    4:1, 1:1, 0:3 - 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Machovský – Pulpán, Mozík, Jeřábek (A), Kadlec (C), Boháč, Kubka, Marcel – Hollweg, Kašpařík, Balej – Johnson, Lev, J. Sýkora – Schleiss, Simon, Indrák – Kubalík, Přikryl, Beran. Připraveni Polívka a Marcel. Trenéři Mich. Straka, Čihák a Špaček

  • Sestava hostů

    Horák (21. Soukup) – Kubát, Chaloupka - Pavelka, Pavlík - Zeman, Frolo - Jánský, Hübl, Ručinský – Petružálek, Hanzl, Gerhát – Martynek, Piroš, Trávníček – Majdan, Písařík, Jurčík. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Znovu bez Francouze a s uzdraveným Frolem nastoupil Litvínov proti druhému západočeskému soupeři o víkendu. Ráz první třetiny jasně určovala vyloučení. Verva nasbírala neuvěřitelných deset menších trestů (včetně jednoho ve 20. minutě, který měl pokračovat po přestávce, a jednoho za nesportovní chování střídačky), a dvakrát hrála dvě a více minut v oslabení tři na pět. To vše za 1. třetinu. Zatímco na domácí stranu mířily jen tři tresty, z toho faktické oslabení bylo jediné.

Přitom úvod utkání vůbec nenasvědčoval tomu, že by Plzeň měla o přestávce vést. Hosté na soupeře vlétli, dobře kombinovali, dostávali se do šancí a často stříleli. Ve 2. minutě zametl puk do branky z otočky Robin Hanzl a to už byla snad pátá střela žlutých! Tedy zaslouženě 0:1.

Litvínov pak bez problémů přečkal dvě oslabení (Kubát a Trávníček), Plzeň ve výhodě skoro nic nepředvedla, spíš nervozitu. Modré nastartovala až chyba v protivníkově přesilovce (paradoxně jediné, kterou v první třetině hrál). Ujel Jeřábek a srovnal na 1:1.

Pak se děly věci. Chaloupka byl vyloučen a odseděl celé dvě minuty, litvínovské čtveřice se ubránily. Další trest dostal v 16. minutě Frolo a navrch hned střídačka za nesportovní chování, takže rovnou na dvě minuty do tří. Plzeň šla do vedení 2:1, a vzápětí znovu zdvižená pravice, Chaloupka a Piroš vyloučeni ve stejném čase. A pak ještě Hübl... Horákovi padly do sítě dva góly do šatny od bojovných a nabuzených domácích a zdálo se, že je po zápase, 4:1.

Po změně stran nastoupil do branky HCVL podruhé v sezóně Jakub Soukup. Hra se podle očekávání uklidnila co do vyloučení i gólů. Po domácím Beranovi šli ven Jurčík a po jeho návratu Zeman za vyhození puku. Od modré čáry zvýšil v přesilovce Mozík na 5:1. měla to být definitiva.

Půlpánův trest zase důrazem na brankovišti zkrátil Jánský, 5:2. Piroš a Johnson se stali dalšími provinilci, Piroš ale dostal 2+10 minut. Pak šli ven Lev a Jánský, ale gól už do přestávky nepadl. Na trestné lavici se Piroš s Jánským usmívali.

Zkusí ještě Severočeši v závěru zdramatizovat zápas? Ano! Ve 42. minutě se toho stalo hodně. Především: Gerhát snížil. Vzápětí to mohlo být už 5:4. Gól nepadl, ale i díky faulu. A při Balejově vyloučení byl znovu čtvrtý gól žlutých na spadnutí. Nepadl, jenže pak: prásk, prásk, ve 49. minutě za 22 vteřin vyrovnáno 5:5! Jánský z přesilovky po ideální Kubátově přihrávce neměl problém se zakončením a pak také Martynek prostřelil Machovského při akci dva na jednoho. Puk se pomalu dokutálel za čáru...

Bylo to fanouškům málo? Třetí dlouhá přesilovka Plzně pět na tři, hned po vyrovnání. Ven šel Chaloupka, který navrch dostal osobní trest a týmu tak zbylo pro finiš utkání jen pět obránců. Když k němu přisedl Frolo už jen čtyři. 75 vteřin ve třech.

Ubráněno! Soukup byl jistý. V závěru šli ven tři domácí hráči. Litvínov mocně svíral modrou čtveřici i trojici, ale Machovský už další kotouč za svá záda nepropustil. Hosté nakonec sahali po třech bodech!

V prodloužení byl rychle vyloučen Frolo a Plzeň přesilovku povedenou tečí střely od modré využila.

Tenhle bod má ale pro hosty velmi slušnou cenu. Znovu dokázali, že umí venku udělat zápas a také smazat velkou ztrátu. V pátek v Litvínově šlágr kola s Třincem!

(Foto: archiv)

Ohlasy

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Michal Straka: "Souhlasím, že hokej se musel líbit. Měli jsme to dobře rozehrané, dostali jsme hodně přesilovek a vedli 4:1. Po vedení 5:1 jsme dostali gól ze soupeřovy přesilovky a poté se nám vůbec nepodařil vstup do třetí třetiny. Bylo hodně oslabení a oni dokázali vyrovnat, tak jsme si museli vzít time-out, soupeř byl nahoře. Nemuseli jsme mít žádný bod, ale v závěru jsme to aspoň udrželi a v prodloužení rozhodli z přesilovky. Pro nás jsou ty dva body vynikající."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Marián Voda: "My bychom chtěli pogratulovat soupeři k zaslouženým dvěma bodům. Hokej se určitě divákům líbil."

Fanshop