Zápasy 28. 12. 2014, Redakce

V Hradci tlak, ale ne góly - znovu vstřelen jen jeden

Úvodních 18 minut stanovilo konečné skóre zápasu HCVL v Hradci Králové (2:1). Litvínov zlepšil výkon, hrál disciplinovaně, ale srovnat stav nedokázal, trefil se pouze Peter Jánský. Bude v úterý domácí loučení s rokem 2014 vítězné?

32. kolo, 28.12.2014, Hr. Králové
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
2 1
  • Třetiny

    2:1, 0:0, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Kantor – Dietz, Vydarený - Jank, Mikuš - Pláněk, Vašíček - Knotek, Mertl, Šimánek – Dej, Kukumberg, Pospíšil – Skokan, Tvrdík, Červený – Vantuch, Kopta, Valcourt. Připraven Kacetl. Trenéři Draisaitl a Kučera

  • Sestava hostů

    Francouz – Kubát, Chaloupka - Zeman, Pavlík - Pavelka, Frolo - Gula - Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Písařík, Šrámek, Jurčík. Připraven Soukup. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Bez útočníka Kamila Piroše (zraněný prst na ruce z utkání s Brnem) a poprvé po zranění s obráncem Jiřím Gulou začal Litvínov utkání v Hradci. Nezasáhl do něj nakonec ani Juraj Majdan.

Už po čtvrt minutě hry Šimánek v pádu pošťouchl na volného Mertla, který blafákem zakončil, 1:0. Diváci se ještě pořádně nestačili usadit na sedačkách. A mohlo být hůř – co minuta, to nebezpečná příležitost brankou nabuzených domácích. Skončilo to až po osobním trestem Vantucha v 5. minutě. Hübl chvíli na to vysunul Kubáta a jeho akci dokončil dorážkou Jánský, 1:1!

Hra se vyrovnala. Domácí pak špatně střídali a znovu Jánský mohl dokončit obrat skóre. Na druhé straně únik Šimánka v poslední chvíli zastavil Kubát. Pak měl pro změnu příliš mnoho hráčů na ledě Litvínov, ale zanedlouho fauloval Mertl. Při hře čtyři na čtyři pěkně a ne poprvé v zápase pálil od modré Pavlík. V oslabení ujel Kukumberg, Francouz dokázal jeho bekhend krýt.

Při Chaloupkově trestu projel sám před litvínovskou svatyni Mertl, ale gólman Vervy znovu ukázal svou třídu. Východočeši pak dali dva góly - ještě v téže přesilovce dorážel Šimánek, ale předcházelo tomu Mertlovo sekání do Francouze. Při hře čtyři na čtyři však už další dorážka, Jankova, platila. Vteřinu před sirénou byl ještě vyloučen Martynek a to znamenalo pro hosty nepříjemný začátek druhé třetiny. Přesní sudí Fraňo a Horák poslali v té první za katr po třech provinilcích na každé straně.

Po změně stran kupodivu žádná branka nepadla, i když byl k vidění plynulý a technický hokej. Také vyloučených už byla jen polovina. Zachovaný stav mrzel více hosty, jednak prohrávali a jednak měli hlavně v závěru prostřední dvacetiminutovky víc ze hry.

V přesilovkách měl nadějnou pozici Trávníček po Kubátově průniku a opakovaně gólovou šanci Hübl. To zachránil Kantor. Nic pro žlutočerné nevykvetlo ani z posledních minut před přestávkou, kdy se domácí nemohli dostat prakticky k ničemu kloudnému, tedy kromě obrany. Mountfield ohrozil Francouze hlavně při Gerhátově vyloučení, i při něm ale zahrozili Lukeš s Hanzlem.

Třetí třetina nabídla podobný obraz hry jako druhá. Hradečtí pečlivě bránili. Vyloučení Vašíčka mohli i tak zaplatit, Jánský však nestihl zasunout puk do odkryté klece. Tlak Vervy pokračoval, i když nebylo jednoduché dostat se ke gólové střele.

Přerušila ho až 50. minuta, kdy Francouz daleko a úspěšně vyjel proti ráně volného Mikuše. Pak přišla obrovská možnost hostí, Gerhát našel před brankou Trávníčka, který trefil puk z voleje a ze vzduchu, přesto Kantor vyrazil. Domácí Skokan pak hodně přitvrdil. Nejprve přirazil na mantinel Frola, který odjel z ledu sice po svých, ale otřesený a předčasně skončil. A pak ostře atakoval i Chaloupku. Dotřetice - Šimánek otřásl Pavlíkem, i to podle sudích v rámci pravidel.

V 59. minutě si Francouz poradil s únikem Pospíšila a Verva pk začala s power play. Tlačila, ale procpat kýžený puk za záda pozorného brankáře se jí už nepodařilo. Škoda, za dvě třetiny si tým bodový zisk zasloužil, prohraná první část se ale nakonec ukázala jako rozhodující.

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Peter Draisaitl: "Začátek jsme měli skvělý, ale pak jsme si to trochu zkazili. Byli jsme zbytečně vylučovaní a Litvínov se v přesilovkách dostal do zápasu. Potom nám dal pěkně zabrat, ofenzívu má hodně nebezpečnou. My jsme trochu otevřeli hru a měli co dělat. I když nebylo všechno stoprocentní, tak kluci padali do střel a dělali, co mohli. Kantor navíc vytáhl z prázdné brány nějaké dva-tři puky. Body jsou pro nás velmi důležité."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Měli jsme velmi špatný začátek. První třetinu byli domácí jasně lepší, chodili kolem nás a bylo až neuvěřitelné, jak jsme hráli slabě. Nebýt Francouze, klidně jsme mohli vysoko prohrávat. Zaplaťpánbu to bylo jen 1:2 a ve druhé třetině jsme se trochu zlepšili. Měli jsme i nějaké šance, ale domácí hráli výborně. Druhá a třetí třetina od nás byly poměrně kvalitní."

Fanshop