Zápasy 01. 02. 2015, Redakce

V Brně těsná porážka

Po reprezentační přestávce půjde Litvínov do extraligového finiše na druhém místě tabulky se čtyřbodovým náskokem na Spartu a Brno. K vyšší ztrátě Kometu na Vervu chyběl Litvínovu v neděli jediný gól.

44. (ČT), 01.02.2015, Brno
logo HC Kometa Brno
logo HC VERVA Litvínov
HC Kometa Brno HC VERVA Litvínov
2 1
  • Třetiny

    0:0, 2:1, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Čiliak – Kempný, Ptáček, Hanzlík, Kováčik, Kuboš, Malec – Honejsek, Hruška, Ton – Burian, Koreis, Vondráček – Káňa, Čermák, Zohorna – Dočekal, Ostřížek, Mrázek. Připraveni Falter a Vágner. Trenéři Kýhos, Pešout, Beran

  • Sestava hostů

    Francouz – Kubát, Gula - Pavelka, Pavlík - Chaloupka, Štindl - Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Šrámek, Jurčík. Připraven Soukup. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Verva odjela k pozdnímu zápasu po čase opět v černých dresech a jen se šesti obránci a dvanácti útočníky, opět s brankáři Francouzem a Soukupem. V tu chvíli už Sparta výhrou nad Slavií stáhla náskok na čtyři body.

Začalo se v tradičně bouřlivé atmosféře a za větší aktivity hostí. Na obou týmech byla při prvních střídáních ještě znát nerozehranost, projevující se v občasných nepřesnostech. Hruškovu přihrávku zachytil v útočném pásmu Lukeš a chybující domácí hráč jej fauloval. Přesilovka se příliš nepovedla. Jeden následný závar čtvrté řady před Čiliakem ale gól přinést mohl. A Ručinského bomba z voleje po Pavlíkově křižné přihrávce v útočném pásmu též! Prosvištěla kolem Čiliakovy hlavy a šla nahoru od horní tyčky...

Pronikajícího hráče Brna Litvínov postupně zastavoval několika hráči až dotyčný spadl a sudí poslali přísně ven Štindla. V oslabení si však Verva dovolila i dvě zpětné přihrávky, držela puk a zvládla ho s bravurou. Až po pěkném Martynkově průniku před branku v polovině třetiny, jemuž chyběla jen koncovka, se začal obraz hry měnit a domácí přidali.

Francouz se zapotil proti Honejskovi i dalším střelám, ale všechny kryl. A o přestávce měl i proto dobrou náladu, jak viděli diváči ČT při minutě v kabině. Brněnský nápor vyústil v Chaloupkovo vyloučení ve 20. minutě, ne ale v gól.

Čermákova nebezpečná teč hned po přestávce signalizovala, že domácí půjdou za vedením ve druhé třetině ještě vehementněji. A za dvě minuty je také získali. Dočekal dostal dlouhou přihrávku na útočnou modrou, ujel a zasunutím puku mezi betony Francouze překonal. Vondráček zanedlouho na to přetavil pěknou akci Komety ve druhý gól.

Litvínov dokázal odpovědět. Hanzlík krosčekoval Martynka a z trestné lavice jej vrátila povedená Ručinského teč Hüblova nahození. Byl to však poslední vyloučený hráč jihomoravského týmu v zápase! Vzápětí mohlo být možná srovnáno, ale Hanzla s Trávníčkem zastavili v přečíslení čároví sudí. Vyloučen byl v polovině zápasu Martynek, Francouz však bílomodrým další gól nepovolil. Jednou mu nechtěně pomohl Ton, v gólové šanci ještě přihrával a nic z toho pak nebylo. V závěru třetiny se Verva zvedla, začala být nebezpečnější a to byl příslib do třetí třetiny.

A v ní postupně černožlutí také získávali půdu pod nohama. Přibrzdila je vyloučení Jánského a Guly, první za faul, druhé za vyhození puku mimo led. A při druhém oslabení přišla největší šance na vyrovnání. Lukeš na obranné modré čáře vystihl soupeřovu rozehrávku, ujel sám a dostal se ke koncovce. Byť nebyla úplně v klidu, ke gólu chybělo málo.

Brněnské možnosti? U obou byl pozitivně Štindl. Nejprve zastavil akci soupeře dva na jednoho a pak při podobné situaci ještě koncovku Tona uklízel mimo odkrytou klec, i když z pohledu diváků hrozil vlastní gól.

Komplikací pro chystaný závěrečný tlak hostů bylo vyloučení Jánského a půl minuty před koncem i nepotrestané atakování Pavelky. Po konzultaci se záznamem hry museli také domácí časoměřiči vracet čas o notných pár vteřin. Trenéři HCVL odvolali Pavla Francouze aby i za cenu zvýšeného rizika inkasování srovnali poměr hráčů na ledě a usilovali o vyrovnání. Stav se už ale nezměnil.

Litvínovští hráči vystřelili v průměru jen pětkrát každou třetinu, což je o dost méně než obvykle. Také poměr vyloučených byl tentokrát (a výrazně) v jejich neprospěch.

"Soupeř nám utekl o dva góly, to bylo asi rozhodující. Málo jsme také dnes stříleli, takže Brno asi vyhrálo zaslouženě. Mě se tady vždycky hraje dobře, vyhovuje mi i kulisa," uvedl pro ČT Martin Ručinský, vyhlášený nejlepším hráčem Severočechů.

O výchozí pozici do play off rozhodne posledních osm kol!

Ohlasy

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Karel Beran: "Utkání bylo vyrovnané. Litvínov je silný, dokládá to i jeho postavení v tabulce. Znali jsme soupeřovy kvality v přesilových hrách. První třetina byla trochu rozháraná. Měli jsme silnější chvíli v prvních sedmi minutách druhé třetiny, kdy jsme dali dva rychlé góly a pak se zklidnili. Inkasovali jsme gól v přesilovce, přitom jsme v přípravě na utkání hráče na tuto akci upozorňovali. Ale soupeře jsme nepokryli. Třetí třetinu jsme dobře odbránili, nedostali jsme gól. Jsme rádi, že se nám podařilo zvítězit a snížit odstup na Litvínov na čtyři body. Celý tým zaslouží pochvalu za bojovnost."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Utkání bylo vyrovnané a svou kvalitou odpovídalo souboji druhého týmu se čtvrtým. Naším cílem bylo uhrát co nejlepší výsledek a podat tomu odpovídající výkon. Ale dali jsme pouze jeden gól, což je pochopitelně málo. Kometa hrála velmi dobře. Oba týmy měly několik dalších střeleckých šancí, my jsme se ve třetí třetině připravili o možnost vyrovnat třemi zbytečnými vyloučeními. Kometa si těsné vítězství pohlídala."

Fanshop