Zápasy 13. 01. 2017, Redakce

Liberec rozhodl vyrovnaný zápas v 56. minutě

Vítězství se v severočeském derby mohlo přiklonit na obě strany, nakonec byli šťastnější domácí Tygři. Za Vervu se prosadil jen Martin Hanzl. (Foto: archiv)

38. (ČT), 13.01.2017, Home Credit Arena, Liberec
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
2 1
  • Třetiny

    0:0, 1:1, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Lašák – Vitásek, Ševc - Pyrochta, Derner - Plutnar, Mojžíš – Stránský, Bližňák, Krenželok – Bulíř, Radivojevič, Svačina – Valský, Mikyska, Ordoš – Procházka, Vantuch, Vlach. Připraven Will a Husa. Trenéři Pešán a Mlejnek

  • Sestava hostů

    Janus – Kubát, Gula – Sklenička, Pilař – Frolo, Pavlík – K. Černý - Gerhát, V. Hübl, Lukeš – Jurčík, M. Hanzl, J. Černý – Hořava, Havlíček, Trávníček – Dufek, Reichel, Válek. Připraven Petrásek. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

Dva návraty do obrany Vervy: po středeční premiéře v dresu Mostu naskočil poprvé v tomto ročníku Tipsport extraligy sezóně Tomáš Frolo a po zranění se vrátil Karel Kubát; v brance po třech Petráskových zápasech znovu dostal šanci uzdravený Jaroslav Janus. Do útoku se po MS do 20 let vrátil Kristian Reichel.

Liberci chyběli ze zdravotních důvodů Bartovič, Šimek a Lakatoš plus potrestaný Jelínek, naopak zpátky z KHL je Valský.

Zápas nezačal šťastně pro Gerháta, kterého tvrdě srazil Derner, ale mohl pokračovat ve hře. Lašáka první otestoval Pilař a brzy se začalo vylučovat. Frolo byl za necelých sedm minut hry venku dvakrát, nejprve potáhl protihráče a pak bránil Januse, kterému šťoural ve výstroji Vlach, Liberečan dostal dvě minuty navrch.

Přesilovky gól nepřinesly, i když Verva hrála chvíli proti třem hráčům s holemi, největší možností byla rána Kubáta z mezikruží, která však mířila doprostřed. Posledním vyloučeným byl v 11. minutě za vražení na hrazení J. Černý, do šance se dostal Valský, ale netrefil branku.

Velké Janusovy chvíle: ve 13. minutě vychytal někdejšího spoluhráče Vantucha, v 18. Mikysku a ve 20. Vitáska. Litvínov nezůstával soupeři nic dlužen, Kubát pěkně vystřelil po uvolnění na modré čáře, Pavlík už už překonal po křížné přihrávce Lašáka, ale ten s pomocí tyče odvrátil.

V posledních vteřinách před přestávkou tři obrovské šance hostů během několika vteřin. Hořavovu možnost Lašák zmařil a s Bulířovou pomocí přečkal i dorážky Trávníčka, Kubáta a znovu Hořavy...

Druhou třetinu Litvínov začal hůře, ale nakonec v ní byl lepší. Úvodní tlak Tygrů mohl zužitkovat Pyrochta, ale udeřilo na druhé straně! Drzý průnik s úspěšnou kličkou přetavil v gól Martin Hanzl po ideální kolmici Hořavy.

Střelec byl vzápětí vyloučen, ale Liberec na Januse nevyzrál (Svačina). Obrovská možnost zvýšit: Kubát poslal puk za obranu soupeře, Reichel, Dufek a Válek jeli tři na jednoho, ale akci se nepovedlo ideálně sehrát a Válek pálil z úhlu nepřesně. V polovině zápasu potrestal Hüblovo vyloučení Bulíř od modré, trefil po ledě přesně k tyči, 1:1.

Svačina jel sám na Januse! Branku netrefil, a pak přišly gólové šance hostů. Hned ta první skončila v síti: Válek ztečoval mezi betony Reichelovo nahození, ale po prozkoumání záznamu hry brankovým videorozhodčím E. Kostkou šlo údajně o vysokou hůl. (Dle rozboru situace ve studiu ČT o přestávce spíše o regulérní branku). Minutu na to nebezpečná dorážka Černého v pádu, minutu na to Havlíčkova šance a minutu na to tlak čtvrté formace se sprškou střel...

Pro Litvínov smolný zápas v závěru vyvrcholil. Mojžíš a po něm Ševc faulovali Reichela, respektive M. Hanzla, a bylo z toho 12 vteřin hry pět na tři. Početní výhody se ale Vervě nedařily, naopak po jejich skončení zahrozil Ševc. Gula zavezl puk až k Lašákovi, Valského průnik zlikvidoval Janus, Pavlík nasadil strom Vantuchovi, stále se něco dělo.

Ani vyloučení Guly a Vantucha rozuzlení nepřinesly, až dorážka volného Radivojeviče, 2:1. Vzápětí sólo nájezd Trávníčka a těsně vedle...

K power play už se Litvínov nepropracoval a Tygři tak poprvé v sezóně Vervu zdolali.

Ohlasy

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: "Všechny tři zápasy s Litvínovem, které jsme v této sezóně odehráli, skončily rozdílem jedné branky. Je vidět, že týmy jsou velmi vyrovnané. My jsme byli o tu jednu přesilovku, na kterou jsme se velmi koncentrovali, šťastnější. Soupeř byl po celých šedesát minut velmi nebezpečný, zejména v protiútocích. V některých situacích jsme si nedokázali poradit, ale podržel nás Jánko Lašák. Celý zápas jsme bojovali a myslím, že jsme si za to ten rozdílový gól zasloužili."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Darek Stránský: "Až do 55. minuty jsme drželi přijatelný výsledek a to hlavně díky dvěma faktorům. Eliminovali jsme doménu domácích, kterou je hra v předbrankovém prostoru, a naše hra byla podpořena výborným výkonem brankáře. Gól na 2:1 vyplynul z toho, že jsme právě při práci před vlastní brankou zaváhali a nechali tam volného hráče, který puk dorazil. Z mého pohledu zápas rozhodly přesilovky, především to, že jsme žádnou nedokázali využít. Samozřejmě kdyby ten neuznaný gól platil, tak by utkání vypadalo jinak, ale na „kdyby" se nehraje."

Fanshop