Zápasy 22. 12. 2017, Redakce

Pošestnácté už ne! Verva Hunkesem zrušila zakletí zlínského ledu

Třemi góly sestřelil obránce Jiří Hunkes litvínovskou černou sérii patnácti porážek ve Zlíně! Verva vedla už 3:0, přesto Berani usilovali o vyrovnání. Ale nakonec přišlo sladké vítězství o dva góly i po dlouhé power play soupeře.

32. kolo, 22.12.2017, ZS Luďka Čajky, Zlín
logo PSG Zlín
logo HC VERVA Litvínov
PSG Zlín HC VERVA Litvínov
2 4
  • Třetiny

    0:2, 2:1, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Kašík – Nosek, Freibergs, Valenta, Řezníček, Žižka, Novotný, Gazda – Okál, Honejsek, Roberts Bukarts – Kubiš, Fořt, Veselý (C) – Šťastný, Sedláček, Ondráček – Klhůfek, Fryšara, Illo. Připraven Štůrala. Trenéři

  • Sestava hostů

    Petrásek – Hunkes, Kubát – Sørvik, Baránek – Gula, Sklenička – Pilař – Lukeš, Hübl, Gerhát – Nejezchleb, Ihnačák, Vandas – Trávníček (C), Hanzl, Jánský – Matoušek, Jícha, Válek. Připraven Kantor. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

Bez zraněných Jakuba Černého a Ondřeje Jurčíka nastoupil Litvínov na – svůj v posledních letech nejméně oblíbený – led Zimního stadiónu Luďka Čajky. Šestou extraligovou šanci dostal Josef Jícha.

První formace mohla znovu otevřít skóre zápasu hned při prvním střídání! Kubát ale ani opakovanou ranou (ta druhá byla po kličce do bekhendu) na Kašíka nevyzrál. Další střídání Hüblovy řady vyvrcholilo ve 4. minutě Gerhátovou střelou, se kterou měl zlínský gólman potíže. Za Ihnačákovým přesným pokusem poté, co se střelec uvolnil u mantinelu, už se ale jen ohlédl, 0:1!

Škoda, že pak Litvínov přibrzdilo Matouškovo vyloučení. Defenzíva však fungovala, i když zlínský pohyb jí činil problémy. Už při hře pět na pět pak dostal puk do ideální pozice Šťastný, ale klec minul. Honejska vychytal Petrásek a dvakrát brzy po sobě zmařil radost i Bukartsovi.

Nedáš-dostaneš, Hunkes převzal Hüblovu křižnou přihrávku z otočky a následně překvapil Kašíka umístěnou ranou, 0:2! Do šance se v závěru třetiny ještě dral Lukeš, ale do přestávky už se nic podstatného nestalo (což ovšem hostům nijak nevadilo).

Druhá část začala dvěma tutovkami, nejprve Hüblovou po uvolnění Lukešem (střela zblízka do Kašíka), pak Kubišovou (Petrásek puk vyrazil). Horší bylo, že vyloučení začala přibývat, a jen na straně hostů. Lukešův trest Litvínov ubránil, krvavý šrám si z ledu do šatny odnesl Sørvik.

Jen co se Verva ubránila, udeřila: do sóla se dostal Hübl, Kašíka nepřekonal, ale Hunkes z dorážky už ano, 0:3! Jenže do konce bylo ještě daleko. Zejména když Bukarts poměrně brzy snížil.

Dalším hříšníkem žlutých se stal Ihnačák (27.), za nějž musel odsedět trest Válek. Domácí se ale opět na mnoho nezmohli. Při Baránkově trestu (32.) už to bylo horší, navíc na 47 vteřin posadili rozhodčí k Baránkovi ještě Skleničku. Touhle možností už Berani nepohrdli a Bukarts se trefil z voleje tvrdě a přesně, 2:3.

Pak ještě sahal po vyrovnání Okál po Honejskově přihrávce. Sílu na další útočení našel Litvínov až v závěru třetiny, Hunkes v něm pokoušel své hattrickové štěstí. Marně. Zatím...

Ve 42. minutě první přesilovka hostů. A hned využitá! Žižka zastavil nedovoleně Nejezchleba. Kolmou kombinaci předvedli Kubát, Lukeš a Gerhát, to ještě koncovka nevyšla, ale po Kubátově střele se Hunkes z úhlu trefil přesně, 2:4!

Litvínov pak stav držel. Zvýšit jej mohl Ihnačák, naopak na druhé straně Petrásek zneškodnil šanci Gazdy.

Pak na ledě přituhlo, brzdu soupeře před brankářem trestal Sklenička a byla z toho mela, po níž měl Zlín výhodu další přesilovky. Ale ve čtyřech dnes Litvínov odmítl dostat gól.

Více než dvě a půl minuty před koncem začali domácí s hrou bez gólmana. Usadili se v pásmu a od modré stříleli, ale také celkem třikrát mířil puk vedle jejich klece, z toho dvakrát o centimetry. A pak už nic, konec... Zápasu, i jedné série. Konečně!

Ohlasy

logo PSG Zlín

PSG Zlín

Martin Hamrlík: "Dnes rozhodly přesilovky. My jsme jich měli mnoho, ale dali jsme v nich jenom jeden gól. Mělo jich být víc a bylo by to o něčem jiném. Selhala nám produktivita. Litvínov vedení dobře odbránil."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Darek Stránský: "První třetina byla vyrovnaná, ale byli jsme v ní produktivní, proto jsme vedli 2:0. Zbytečně jsme si zápas zkomplikovali častými vyloučeními, sami jsme ale ve třetí třetině jednu z mála našich přesilovek využili a rozhodli zápas. Dohráli jsme ho pak s trochu větším klidem, kluci dnes zápas odbojovali."

Fanshop