Zápasy 07. 01. 2018, Redakce, foto: P. Kotala

V novém roce venku i podruhé bez bodového zisku

Pěti góly do poloviny utkání rozhodly Vítkovice zápas 38. kola. Litvínov v omlazené sestavě a se značnou marodkou (dva obránci, čtyři útočníci) pak už jen korigoval skóre na konečných 6:3.

38. kolo, 07.01.2018, Ostravar aréna, Ostrava-Zábřeh
logo HC Vítkovice Ridera
logo HC VERVA Litvínov
HC Vítkovice Ridera HC VERVA Litvínov
6 3
  • Třetiny

    2:0, 3:2, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Bartošák – Klok, Sloboda, Hrbas, Baranka, Urbanec, Trška, Krenželok – Olesz (C), Lev, Bartovič – Květoň, Roman, Tybor – Kucsera, Kolouch, Zdráhal – Szturc, Stránský, Dej. Připraven Dolejš. Trenéři Petr, Trnka, Vůjtek st.

  • Sestava hostů

    Kantor (31. Petrásek) – Hunkes, Kubát – Gula, Doudera – Sklenička, Pilař – Lukeš, Hübl, Gerhát – Trávníček (C), Hanzl, Havlíček – Smolka, Válek, Matoušek – Dufek, Jícha, Helt – 21. Havelka. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

Verva nastoupila v omlazené sestavě. Tentokrát jen se šesti obránci, poprvé po návratu z juniorského MS s Douderou. Marodku rozšířili obránci Sørvik a Baránek, k útočníkům Černému, Jurčíkovi a Vandasovi přibyl navíc Jánský. Ve druhé formaci ho nahradil Havlíček, ve třetí naskočil Smolka, ve čtvrté Dufek s Jíchou a Heltem, připraven byl i Havelka.

Domácí začali podle očekávání aktivněji a hned po půlminutě hry mohli otevřít skóre z přečíslení Olesz a Klok. Minutu na to zahrozil z pravé straně bekhendem Klok.

Ve 4. minutě se po špatné rozehrávce Vítkovic a dobrém forčekingu poprvé osmělili hosté (Hübl). Při stejném střídání Hübl ve střelecké pozici hledal a našel Gerháta, který byl ale zablokován.

Po zaváhání u Kantorovy klece měl v 6. minutě velkou šanci Zdráhal, strážce svatyně zachránil. Ale pak se při signalizované výhodě a přihrávce Koloucha ze strany z voleje u přední tyčky prosadil Szturc, 1:0.

Vzápětí mohl odpovědět Dufek, dorážel zblízka bekhendem do Bartošáka. Pak přišlo několik klidnějších minut, ve 12. se jevilo nebezpečným Smolkovo nahození a tři minuty na to přihrál stejný hráč do šance mezi kruhy Hunkesovi.

Válek pak hledal Hunkese před brankou, ale ten už se ke koncovce nedostal. Poslední slovo ve třetině patřilo Rideře: Lev s Bartovičem ještě neuspěli, Hrbas od modré už ano – ke smůle Vervy pouhou vteřinu před přestávkou. 2:0 bylo pro hosty možná až příliš kruté, ale Vítkovice byly nebezpečnější a také produktivnější - a hraje se na góly. Až na poskytnutou výhodu se první část obešla bez vyloučení.

Druhá dlouho také, ale podstatnější bylo, že jak zle skončila pro hosty první část, tak zle začala i druhá. Květoň se prosadil individuálně a trefil přesně horní roh, 3:0.

Helt hledal Válka na usměrnění puku před brankou, i tahle akce však vyhlížela nadějněji, než byl její výsledek. Totéž a ještě ve větší míře platilo o Lukešově přihrávce před branku na volného Hübla, s jehož střelou si poradil Bartošák.

Takže přišlo nedáš-dostaneš. U odraženého puku od zadního mantinelu byl nejrychleji Lev, 4:0. To zase povzbudilo ke zvýšené aktivitě domácí, ale pak se konečně prosadili hosté. Pilařovu ránu od modré doklepl Hanzl, 4:1.

Druhý gól měl na holi po Hanzlově pěkné přihrávce Havlíček, ale mířil vedle. Poté iniciativu znovu převzali modří. Zcela volný Květoň ještě díky Kantorovi neuspěl, ale chvilku na to už Kolouch zblízka po rozebrání defenzívy Vervy ano, 5:1.

Do litvínovské klece přijel Petrásek a ve zbytku třetiny neinkasoval. Povede se to někomu na druhé straně? Kubát uvolnil Havlíčka, jeho bekhend mířil nad. Prvním hříšníkem byl Sklenička, Litvínov se ubránil. Pak předvedl pozoruhodný zákrok Bartošák, vleže se pozdvihl a vyrazil pohotovou Heltovu střelu. V poslední minutě prostřední části Urbanec zasáhl holí do hlavy Gerháta. Tři vteřiny před koncem se vhazovalo před Bartošákem, Hübl buly vyhrál, Kubátovi, už se chystajícímu střílet, sebral puk Lukeš, ale jeho švih skončil v síti, 5:2.

Třetí dějství začalo obrovskou šancí Bartošáka do odkryté klece, ale Petrásek se do ní skokem vrátil a zachránil. Pak se mezi dva Kubátovy tresty vešel jeden Barankův. Lev krátce po skončení přesilovky přidal šestý gól.

V polovině třetiny se poprali Klok a Havelka, oba dostali zvýšený trest za hrubost, ale Klok navíc ještě pět za krosček. Dlouhou početní výhodu Litvínov rychle zužitkoval po kolmé přihrávce Kubáta Hüblovi. Škoda, že další více než čtyři minuty už další korekci stavu nepřinesly. Do šance už proklouzl pouze Hübl.

Petráskovi se vedlo lépe než jeho předchůdci, stav už se ale nezměnil.

Ohlasy

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Pavel Trnka: "Budu stejně stručný, stručnější než obvykle. Pro nás důležité body, to je základ. V určitých fázích zápasu jsme byli strašně lehkovážní, přes to všechno ale samozřejmě spokojenost se třemi body."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Moje hodnocení bude stručné a jasné, Vítkovice byly v zápase lepší, v podstatě ho ovládly, protože stále vedly dostatečným rozdílem. Mrzí mě gól na 2:0 vteřinu před koncem první třetiny, tomu jsme měli zabránit. Pak už byly Vítkovice lepší, důraznější a zaslouženě vyhrály."

Fanshop