Zápasy 06. 02. 2018, Redakce, foto: J. Jindra

První importované body v roce 2018! Verva porazila v nájezdech Piráty

Prvního venkovního vítězství v novém roce dosáhl Litvínov v derby. Třikrát srovnal v zápase náskok soupeře, využil dvě přesilovky. U tří gólů byl Juraj Mikúš (1+1 a rozhodující nájezd).

48. (CT), 06.02.2018, SD Aréna, Chomutov
logo Piráti Chomutov
logo HC VERVA Litvínov
Piráti Chomutov HC VERVA Litvínov
3 4sn
  • Třetiny

    1:1, 1:1, 1:1 - 0:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Š. Lukeš – Grman, Valach, Dietz, Flemming, Mrázek, Knot, Dvořák, Szathmáry – Koblasa, Smejkal, Vondrka – Sklenář, Růžička ml., Šťovíček – Poletín, Huml, Vantuch – Lauko, Hlava. Připraven Pavlát. Trenéři Růžička st., Martínek, Šťastný

  • Sestava hostů

    Kantor – Iberer, Sørvik – Baránek, Čutta – Kubát, Gula – 21. Doudera – M. Růžička, Mikúš, Černý – Trávníček (C), Gerhát, Jurčík – F. Lukeš, Hübl, Jánský – Matoušek, Válek, Řehoř. Připraven Soukup. Trenéři Šlégr, Stránský, Weissmann, Skuhrovec


Reportáž

Další dva návraty z marodky Vervy: 12. ledna naposledy nastoupil za HCVL obránce Sørvik, dokonce 30. prosince pak útočník Černý. Oba se v úterý vrátili do sestavy. V zápase nechyběli ani oba bratři Lukešové, starší litvínovský forvard František a mladší chomutovský gólman Štěpán.

První ohrožení branky přišlo až ve 4. minutě, do šance se natlačil Šťovíček. V 6. minutě ale Hlava hákoval Kubáta. Jen Hübl v přesilovce vypálil, hned po ní se málem prosadili domácí: Šťovíček přihrál zpoza branky Růžičkovi, který trefil tyč!

I druhý trest měli na svědomí Piráti, Grman v 11. minutě fauloval Válka. Tahle přesilovka byla ze strany Vervy podstatně lepší, dvakrát střílel Mikúš, jednou Hübl a po něm Kubát, ten od modré čáry. Nic se neujalo, ani když Černý ujel s Růžičkou na jediného protihráče – v tomhle případě proto, že Růžička nezpracoval přihrávku.

Agilního Šťovíčka zasáhl holí v obličeji Čutta, ale Litvínov se ubránil. A měl pak svojí největší (neproměněnou) šanci. Po pěkné kombinaci Jurčík – Trávníček – Kubát vystřelil mladý Lukeš do odkryté části své klece lapačku a přesně do ní pak zamířil puk...

Takže nedáš – dostaneš, ještě v téže minutě domlátil puk do branky Vantuch, 1:0. Pak se Pirátům hodně nelíbilo Flemmingovo vyloučení za zákrok na Jurčíka. A ještě méně to, že po Lukešově přihrávce a Mikúšově střele lákala tentokrát Lukešova lapačka puk marně. Bylo vyrovnáno, 1:1.

Po dvaceti vteřinách druhé třetiny se zajímavá možnost otevřela před Černým, pak se před Lukeše protlačil dravý Jánský, ale gól dali modří. Mrázek využil skuliny v litvínovské obraně, kolmo vysunul Růžičku a ten ze sóla překonal Kantora, 2:1.

Pak se mohutně a velmi viditelně (údery holí o led) rozčiloval Huml po zákroku (či spíše nezákroku) Hüblově, ale sudí podle všeho správně menší trest neudělili. Osobní trest dostal Čutta, jako přídavek ke dvouminutovému. Skóre se měnilo až při Laukově provinění, Kubát a Mikúš s Lukešem k radosti početného žlutočerného kotle znovu výborně sehráli přesilovku, 2:2!

Koblasu vychytal Kantor a pak tu byly dvě možnosti na druhé straně: Růžička našel za obranou Jurčíka, ale ten tísněn Dietzovou holí nemohl pořádně zakončit. Ve 37. minutě Lukeš krásně načasoval přihrávku Hüblovi, jehož střelu zlikvidoval bratr asistujícího hráče.

Třetí část začala stejně jako druhá: možností Černého, který nebezpečně střílel přes obránce, a pak průnikem Jánského. Ten byl ve 45. minutě vyloučen, ale šance Pirátů přišly až po přesilovce (Poletín z otočky, Vondrka). Jurčíkův trest Litvínov ještě ubránil, domácím chyběla při tlaku v útočném pásmu invence. Ale šest minut před možným koncem se zdálky trefil Szathmáry, 3:2. Odměna za zvýšené úsilí týmu PCH.

Takové góly bývají rozhodující, ale tentokrát ne. Postaral se o to na brankovišti důrazný Doudera, protlačil puk za čáru, 3:3! První extraligový gól mu udělal patřičnou radost. Pak si Verváci odbyli horké chvíle, v 58. minutě byl prakticky až do konce normální hrací doby vyloučen Sørvik. Ale ubránili se, Pirátům se početní výhody v úterý nedařily.

Prodloužení se odehrálo plynule, po šanci měli na jedné straně Vondrka a na druhé Hübl. V nájezdech uspěl hned první Mikúš, blafákem do bekhendu. Poletína a Koblasu vychytal lapačkou Kantor, Hübl neuspěl, ale Růžička ve třetí sérii ano. Vondrka ani Doudera nedali a když neuspěl ani Smejkal, bylo rozhodnuto! Litvínov tak navlas oplatil Chomutovu prosincovou porážku.

František Lukeš: "Spokojenost se dvěma body? Ano, prohrávali jsme 2:3, zaplať pánbůh, že jsme vyrovnali a pak udělali nájezdy. První gól bratrovi? Asi mu koupím pivo... Pátý nájezd jsem měl jet, chtěl jsem ho rozhýbat a střílet nahoru, ale rozhodli jsme to už předtím."

Ohlasy

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Petr Martínek: "Je to pro nás velké zklamání. S ohledem na tabulku jsme potřebovali vyhrát za tři body, protože bojujeme o desítku. Sice jsme vedli 1:0, ale rozhodly přesilovky, které soupeř dvakrát využil. My bohužel ani jednou. Pořád stejná písnička, tři minuty před koncem dostaneme gól. Je to o obětavosti a o vůli. Není možné, abychom nepadali do střel a nehráli obětavě. Takhle se play off určitě nehraje a kluci by si to měli v šatně říct. Prodloužení bylo opatrné a bez šancí. Nájezdy nám nevyšly a ztratili jsem dva body."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Darek Stránský: "Do zápasu jsme nevstoupili podle našeho záměru. Ve hře pět na pět se nám nedařilo hrát, co jsem si před utkáním řekli. Měli jsem dvě přesilovky, ale nebyly povedené, takže z počátečního tlaku, který jsem díky přesilovkám mohli mít, jsme neměli nic. Naopak jsme dostali gól, který jsme v závěru dorovnali. Druhá třetině už byla lepší, ale opět jsme prohrávali. Naštěstí jsme další povedenou přesilovkou srovnali. Ve třetí třetině jsme se vlastními vyloučeními dostali pod tlak, který soupeř po našich ubráněných oslabení využil. Už to nevypadalo dobře, naštěstí jsme v závěru utkání srovnali. Jsme šťastní, že jsme si vybojovali bod v nájezdech."

Fanshop