Zápasy 06. 10. 2019, Ondřej Mach

Konečně výhra! Litvínov v přestřelce vyzrál na Hradec 6:5

L i t v í n o v - Jedenáct gólů, čtyři obraty a tři body pro Vervu. I takto by se dalo charakterizovat utkání 8. kola Tipsport Extraligy mezi Litvínovem a Hradcem Králové. Diváci na Zimním stadionu Ivana Hlinky viděli nesmírně atraktivní duel, který dvě a půl minuty před koncem v přesilovce rozhodl Jarůšek. Černožlutí tak po pěti kolech strádání získávají tři body.

8. (ČT), 06.10.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Mountfield HK
HC VERVA Litvínov Mountfield HK
6 5
  • Třetiny

    1:2, 2:2, 3:1
  • Střely na branku

    29:29
  • Vyloučení

    3:4
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4156

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 5. M. Hanzl (Petružálek, L. Doudera), 23. V. Hübl (F. Lukeš), 26. F. Lukeš (Kašpar), 41. Jánošík (F. Lukeš, Kašpar), 45. Jurčík (Helt, J. Říha), 58. Jarůšek (Myšák, M. Hanzl)

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 10. Vincour (R. Pavlík, Cingel), 12. Perret (Rákos), 32. Vincour (Cibulskis), 34. Koukal, 42. Kubík

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2, 3:2, 3:4, 4:4, 4:5, 6:5

  • Rozhodčí

    Pražák, Kika – Gerát, Hynek

  • Sestava domácích

    Honzík (Janus) – Jánošík, Kubát, J. Říha, Ščotka, Štich, L. Doudera – Kašpar (A), V. Hübl (A), F. Lukeš – Jarůšek, M. Hanzl, Petružálek – Jurčík, Helt, Trávníček (C) – Myšák, J. Mikúš, Gerhát – Zygmunt

  • Sestava hostů

    Mazanec (Š. Lukeš) – Nedomlel, Zámorský, Gaspar, Cibulskis, Rosandić, F. Pavlík, T. Voráček – Červený (A), Koukal, Smoleňák (C) – R. Pavlík (A), Cingel, Vincour – M. Chalupa, Kubík, Jergl – Perret, Rákos, Paulovič


Reportáž

Utkání začalo v rozpačitém tempu, oba mančafty útočnou aktivitou zrovna neoplývaly. První střelecký pokus si sice připsal Kašpar, následující minuty se ale litvínovské formace musely bránit tlaku ze strany Mountfieldu. 

Skóre otočili Vincour a Perret

Časomíra ukazovala 4:31, když Zimní stadion Ivana Hlinky explodoval radostí. Petružálek si u pravého mantinelu šikovně obhodil obránce Hradce, v přečíslení našel Martina Hanzla, a ten kličkou do bekhendu otevřel skóre. Mimochodem, jednalo se o teprve o druhou branku, kterou Litvínov vstřelil v první třetině. Na puk si posléze sáhnul i brankář Honzík, jenž dostal v domácí kleci prostor před Janusem, tvrdou ránu Pavlíka od modré ale udržel. 

Pozornost bývalého gólmana Sparty vyzkoušel i Perret, Honzík se ale včas stihl přesunout. Chemiky trápily nepřesnosti v rozehrávce a hosté je v 10. minutě potrestali. Pavlík vypálil z mezikruží a v předbrankovém prostoru se k dorážce dostal nejlepší střelec Hradce z minulé sezony - Tomáš Vincour

Severočeši působili po obdržené brance aktivním dojmem, byli to však znovu oni, kdo lovil puk ze sítě. Obránce Zámorský ujel po levé straně a z velkého úhlu nahrál před branku, kde čekal Jordann Perret a prostrčil puk jednou rukou do branky. O okamžité vyrovnání se chvíli nato snažil Petružálek, jeho kolegu Jarůška ale zblízka vychytal Mazanec. 

Útočník, který dnes s Litvínovem podepsal smlouvu do konce sezony, byl v šanci faulován a černožluté čekala první přesilová hra. Ani v té se však týmu kapitána Trávníčka nepodařilo zlomit střeleckou smůlu i přes velký tlak, který si vytvořil. Východočeši ukazovali svoji obrovskou útočnou kvalitu a v závěru první třetiny ještě zaměstnali Honzíka. 

Další obrat v podání Mountfieldu

Vstup do prostředního dějství nebyl z litvínovské strany ideální, přesto se domácí zvládli prosadit. Stačila rychlá akce, v níž Lukeš vybídl ke skórování Viktora Hübla a litvínovský matador z levé strany prostřelil Mazance nad lapačku. 

A neuběhly ani tři minuty a černožlutá střídačka mohla znovu slavit. Kotouč si za brankou soupeře skvěle pokryl loňský navrátilce Kašpar, nabil Františku Lukešovi stojícímu v mezikruží, který golfovou ránou trefil růžek hradecké branky. Verva v polovině utkání ubránila v rychlém sledu dvě přesilové hry, a to i za přispění brankáře Honzíka. 

Pár vteřin po Jurčíkově návratu z trestné lavice už se ale hrálo smírně. Ještě v přesilovkové akci napřáhl na pravém kruhu ke střele Tomáš Vincour a druhou trefou v dnešním klání srovnal na 3:3. Za kratší konec v této fázi hry tahali domácí a po chvíli opět inkasovali. Petr Koukal dostal zpoza branky pěknou zadovku od kapitána Smoleňáka a vymetl šibenici Honzíkovy klece. 

Opařený Litvínov se po čtvrtém gólu hostujícího celku nadechl k dobré pasáži, ve které mohlo být opět srovnáno. Zajímavou akci předvedl Kašpar ve spolupráci s Kubátem, prvně jmenovaný poslal puk do jízdy na jednatřicetiletého obránce, jehož bekhendovou kličku ale zpacifikoval Mazanec. Obrovskou šanci si na konci třetiny vytvořila velmi aktivní první formace, ve skrumáži však nikdo z hráčů Vervy neprotlačil kotouč do klece. 

Hrdina Jarůšek

Parádní ofenzivní podívaná pokračovala i ve třetí části hry. Ve čtvrté brance Litvínova měl opět prsty Lukeš, když připravil puk Adamu Jánošíkovi, který od modré propálil maskovaného muže Hradce. Domácí radost z dalšího vyrovnání ale netrvala dlouho. Mountfield v drtivém tlaku nejprve trefil tyčku a poté v nepřehledné situaci sklepl puk za Honzíka Adam Kubík

Čas ubíhal a Východočeši mohli jít do dvougólového náskoku. Jergl dostal nabito mezi kruhy, v šanci ale selhal a z následného protiútoku skórovali chemici. Helt objel branku a naservíroval kotouč Ondřeji Jurčíkovi. Urostlý forvard Litvínova nezaváhal a přízemním pokusem zase rozjásal černožluté tribuny. Drama pokračovalo, oba týmy si po nedovolených zákrocích vyzkoušely hru čtyř proti čtyřem. 

Další krásnou individuální akci předvedl Hübl, když si stáhl puk na levý kruh a zápěstím jej vyslal na branku, Mazanec však dobře viděl a zasáhl ramenem. Hra se s blížící se třetí sirénou trochu zklidnila, k vidění už nebylo tolik přečíslení. Tři a půl minuty před koncem základní hrací doby se Rosandič provinil hákováním a Verva měla velkou příležitost zápas rozhodnout. 

A kdy jindy zlomit nepříznivou bilanci v přesilovkách než právě teď. Před hostující klecí vznikla velká mela, puku se nakonec po několika střelách ujal Richard Jarůšek a dostal ho do branky. Mountfieldu zbývaly dvě minuty na zvrat v napínavém utkání, chemici ovšem skvěle bránili a nepustili soupeře do žádné větší šance. Po sérii pěti porážek tak porazili Hradec Králové 6:5 a berou tři body. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr

"Z pohledu diváka to byl určitě atraktivní zápas, padlo hodně branek. Z pozice trenéra a brankáře to není úplně ideální, ale na klucích bylo už od začátku vidět odhodlání, že se o to porvou. I za nepříznivého výsledku jsme to dokázali otočit a pořád jsme se nevzdávali a věřili, že se nám to povede. Konečně jsme dali gól v přesilovce, které nám dělaly obrovské problémy. Dnes to byl především týmový výkon proti silnému soupeři. Myslím, že si kluci ty body dnes vydřeli a zasloužili."

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Petr Svoboda

"Myslím si, že to bylo utkání plné zvratů. Podařilo se nám vyhrát první třetinu 2:1, špatně jsme začali druhou. Zápas se definitivně zlomil za stavu 4:5, kdy jsme měli gólovou šanci a nedali jsme. Vzápětí jsme dostali na 5:5 a pak jsme udělali zbytečný faul. Oslabení se nám celý zápas dařila, to důležitější jsme bohužel neubránili. Myslím, že na pět gólů bychom měli venku vyhrát. Bohužel se tak dnes nestalo a můžu jen pogratulovat Litvínovu za to, jak dneska bojoval a předčil nás v koncovce."

Fanshop