Zápasy 22. 09. 2013, Redakce

První importované body jsou z Chomutova!

Ač Litvínov znovu prohrával, i z druhého severočeského derby o víkendu dokázal vytěžit dva body za shodný výsledek (3:2sn). Zklamání z vyrovnání Pirátů 17 vteřin před koncem nahradily proměněné nájezdy Lukeše a Hanzla.

4. kolo, 22.09.2013, SD Aréna Chomutov
logo Piráti Chomutov
logo HC VERVA Litvínov
Piráti Chomutov HC VERVA Litvínov
2 3sn
  • Třetiny

    1:1, 0:0, 1:1 - 0:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Hanuljak – Lakos, Malec, Šulák, Pulpán, Kučný, Bartejs, Mazanec – Balej, Svoboda, Bartečko – Hruška, Divíšek, Hromas – Hřebejk, Sikora, Šagát – Kaše, Kämpf, Račuk. Připraven Kostúr. Trenéři Čelanský a Skořepa

  • Sestava hostů

    Francouz – Stříteský, Zeman - Gula, Chaloupka - Kousalík, Pavelka – Majdan, Hübl (A), Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček (C) – Rapáč, Piroš, Ručinský (A) – Jurčík, Černý, Pšurný. Připraven Franěk. Trenéři Jeřábek a Rosol


Reportáž

Verva už mohla před vyprodané hlediště znovu poslat do hry Ručinského a poprvé v sezóně i uzdraveného Rapáče. Derby bavilo svým nasazením a dramatičností od první do 65. minuty.

V rámci výměnného programu sudích IIHF řídil zápas spolu s nejlépe hodnoceným českým sudím Jeřábkem i Fin Jalonen. Litvínov potřetí za sebou inkasoval ve 4. minutě zápasu. Dvojnásob škoda, protože předtím zamotala hlavu domácí defenzívě Hanzlova řada, gólman Hanukjak už byl z branky, ale do sítě kotouč neprošel.

Svoboda švihem přes obránce Zemana Francouze prostřelil, 1:0. Chomutov se vzápětí ubránil po Hruškově vyloučení, protože soupeř si ve výhodě nepočínal jak by se slušelo a patřilo. Při Černého trestu vychytal Bartečka Francouz a nevedlo se ani Kämpfovi po přihrávce Kašeho. Mohl vzápětí využít početní výhodu, ale sehrál ji hanebně.

Trestů přibývalo, Stříteský vrazil zezadu do protihráče a s dvanáctiminutovým trestem mu musel jít pomoci Majdan. Půlminutky na to ale Divíšek fauloval Piroše. Při hře čtyři na čtyři využil více prostoru bruslař Ručinský a uvolnil Černého, který trefil Bartejse.

Krátkou přesilovku Litvínov využil, byť nepřesilovkovým způsobem: Lukeš napřáhl metr za modrou a Hanuljak se přesvědčil, že má opravdu ostrou ránu, 1:1! Živí a bojovní domácí okamžitě ztuhli, Hanzlova formace je zaskočila forčekingem a mnoho nechybělo k obratu ve skóre. Kučného provinění, to už byla ze strany hostů jiná káva, velký zámek a nebezpečná Pirošova dorážka. Dvě akce ještě mohly přinést gól: agilní mladík Kaše v přečíslení našel Račuka a Lukeš při další přesilovce dorážel do tyče. Rušná třetina!

V té první měl Litvínov dvakrát méně vyloučených, ale úvod druhé třetiny vše rychle srovnal, Kousalík a dvě vteřiny před jeho návratem Černý za vyhození puku přisedli ke Stříteskému. Hosté oslabení zvládli, jen jimi vypadli trochu z tempa. Mělo jim pomoci vyloučení někdejšího litvínovského mládežníka Račuka ve 28. minutě, stav se nezměnil.

Pak se deset minut hrálo za převahy Pirátů, byla však neplodná. A to i když 23 vteřin po sobě v závěru třetiny usedli na lavici naproti střídačkám Chaloupka a Kousalík. Hüblovi se ve dvojnásobném oslabení dokonce podařilo ohrozit Hanuljaka. Ale důležitější byl zákrok Francouze, který puk padající za jeho záda zastavil téměř zázračně.

Třetí část a obraz hry se změnil. Martynek pálil ze své tradiční polohy klečícího střelce, Litvínov měl až na možnost Sikory převahu. Ve 46. minutě Ručinský obral za brankou o puk protihráče, Rapáč nabil před klec Pirošovi a Litvínov vedl, 1:2.

Ve 48. minutě byl na mantinel vražen Stříteský, ale nevylučovalo se ani nepískalo, naštěstí Bartečko vzápětí svou šanci neproměnil. Pěknou akci předvedl Lukeš - Hübl a Majdan. Hanuljak pak nechtěně zastavil puk za svou svatyní pro Rapáče a byla z toho další Pirošova možnost. Domácí dřeli, hosté bojovali obětavě a Trávníček během chvíle neváhal dvakrát lehnout do střely.

Už při power play Pirátů Francouz kryl střelu Kašeho, domácí po oddechovém čase poslali do hry šestici hráčů do pole a 17 vteřin dorážel na remízu Hruška, 2:2.

V nastavení se tentokrát museli Verváci bránit (Chaloupka), ale soupeř nájezdy neodvrátil. A litoval toho, Kaše ani Hruška neproměnili, zatímco Lukeš Hanuljaka prostřelil a Hanzl už třetího domácího nájezdníka na led nepustil.

První výhru venku si Litvínov zasloužil za disciplinovaný a bojovný výkon podepřený brankářem. Ve své silné disciplíně - nájezdech - startoval letos už potřetí a podruhé uspěl. V úterý vyzve doma mistra (18:20)! Předprodej začíná v pokladně ZS v pondělí ráno.

Ohlasy

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Zdeněk Skořepa: "Dostali jsme se sice do vedení, ale zbytečnými fauly jsme Litvínov pustili víc do hry. Pak jsme dostali vyrovnávací gól. Ačkoli jsme měli převahu v počtu střel, nic nám tam nepadlo. Potom jsme byli rádi, že jsme před koncem aspoň vyrovnali na 2:2."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Jeřábek: "Před zápasem bychom dva body brali, nemáme v současnosti zcela optimální formu. Vyhrávat musíme poctivou prací, na což bylo dnes zaděláno za stavu 2:1. Po trmě-vrmě před bránou jsme vedení ztratili. V zápase jsme uhráli i dvojnásobné oslabení. Body mohly být tři, ale dva bereme také."

Fanshop