Přesilovka čtyři na tři v nastaveném čase rozhodla první severočeské derby Ústí - Litvínov před kamerami České televize a téměř pěti tisíci diváky (2:1p). Od modré čáry se trefil obránce Andrej Novotný. Litvínov po bodu z Plzně a Vítkovic ani tentokrát venku nevyšel naprázdno, ale po brance obránce Vobořila z poslední minuty druhé třetiny sahal po třech bodech. Hned po změně stran vyrovnal Antoš.

Hosté nemohli nasadit do hry pro zranění Poživila, Trávníčka a nově také Kubinčáka, kterého na křídle prvního Reichelova útoku zastoupil Zdeněk Bahenský. V obraně prožil obnovenou extraligovou premiéru po návratu ze zámoří Martin Tůma, v brance dostal letos potřetí příležitost Petr Franěk. Nejvíce se v úvodní dvacetiminutovce zapotil při střelách Antoše, Vágnera a Ficence. Posledně jmenovaný se ocitl v asi největší šanci Lvů první třetiny.

Litvínov měl k otevření skóre blíže, hrál hned čtyři přesilovky. Také gólman Přikryl ale předvedl bezchybný výkon, v některých případech scházela zakončovatelům přesnost či větší důraz. Dobré možnosti nevyužili Jenáček a Bednařík, neujaly se ani přesilovkové pokusy od modré.

Po změně stran tempo hry trochu opadlo. Ústí nevyužilo v úvodu třetiny dvě přesilovky při trestech Bendy a Komy. První šanci Litvínova měl ve 27. minutě Rindoš. Ve 32. minutě se zkoumalo video po akci a zakončení Novotného zblízka. Franěk ale udržel puk před brankovou čarou.

Přísné vyloučení Jiřího Šlégra na 2+10 min. za úder do oblasti hlavy a krku (bránil se nájezdu protihráče) dalo další šanci domácím. Nevyužili ji a že by poslední minuty druhé třetiny mohly patřit bílo-žluto-černým, naznačilo už střídání Brandovy formace ve 36. minutě, která se odtala do tlaku a ke střelám.

Na začátku poslední minuty druhé části se v šanci po Lukešově přihrávce objevil Bahenský a 24 vteřin před druhou sirénou to přišlo: po Bendou vyhraném buly švihem od modré čáry vystřelil, či spíše nahodil puk na branku Milan Vobořil a po Martincově nechtěné teči si připsal první litvínovský zásah v kariéře - 0:1.

Brzy po zahájení třetí části vyrovnal po rychlém protiútoku střelou z voleje Antoš. Ve zbytku třetí třetiny mohl Litvínov několikrát rozhodnout, naposledy v 58. minutě, kdy další Vobořilova střela prošla Přikrylovou výstrojí, ale ta ji ztečovala těsně mimo branku. Obranné formace byly narušeny desetiminutovými tresty Šlégra a Hranáče ve 2. a 3. třetině. Naopak v poslední minutě byli z dorážky blízko k brance domácí.

Klíčové pro rozhodnutí zápasu se ukázalo vyloučení Jakuba Černého v předposlední minutě normální hrací doby. Přesilovka Ústí se přelila do prodloužení a v něm od modré čáry rozhodl o přidělení druhého bodu obránce Novotný.

Litvínov bodoval ve čtvrtém utkání za sebou a venku potřetí v této sezóně. Udržel se v tabulce před soupeřem, jen 'bonusový' druhý bod se mu po remíze v 60 minutách ani napočtvrté přidat nepodařilo.

Miroslav Mach: 'Myslím si, že jsme dnes podali fantastický výkon. Nastupovali jsme bez čtyř útočníků, navíc další - Pavel Janků - se nám v zápase zranil. Přesto jsme vydřeli vítězství.'
    
Jaroslav Hübl: 'Bohužel jsme nevybočili ze zápasů, které hrajeme venku. Přestože jsme si vytvořili nějaké šance, zakončení bylo špatné a nakonec jsme zápas prohráli vlastní nedisciplinovaností. Nechali jsme se zbytečně vyloučit a domácí nás za faul v útočném pásmu potrestali. Musíme se venku zlepšit a hrát disciplinovaněji. Doufám, že ve druhé čtvrtině základní části se to zlomí.'